icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat verandert er in 2015?

In 2015 wijzigt er weer van alles. De zorg gaat flink op de schop. Steeds meer taken worden overgeheveld naar de gemeenten en die krijgen hiervoor minder geld dan de centrale overheid eerst uitgaf. We betalen meer eigen risico voor onze zorg, we mogen minder geld lenen voor een hypotheek. Ook de pensioenregels en het ontslagrecht veranderen. Een greep uit de veranderingen in 2015:
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  5 december 2014

mijn belasting dienst 1

Chipknip stopt

Op 1 januari is de chipknip passé. Er staat nog zo'n 85 miljoen euro op de chipknip. Stort vóór 2015 het saldo terug op je eigen betaalrekening (via de chipknipautomaat). Mocht je dit vergeten dan zullen alle banken - na druk van de Consumentenbond - het chipknipsaldo in januari terugstorten op de betaalrekening van hun klanten.

Loonbelasting op personeelsvoordelen verandert

Werkgevers krijgen te maken met een verplichte werkkostenregeling. Zij krijgen dan een potje voor fiscaal onbelaste extra's voor werknemers zoals kerstpakketten, personeelsuitjes, bedrijfskleding, maaltijdvergoedingen of bedrijfsfitness. Tot nu toe was de werkkostenregeling optioneel, maar vanaf 2015 verplicht en hierdoor verdwijnen bepaalde personeelsvoordelen.

Ook als je werkgever de werkkostenregeling al had ingevoerd, gaat het potje omlaag van 1,5% naar 1,2% van het fiscale loon van alle werknemers. Daar staat tegenover dat er vanaf 1 januari meer kosten zijn die belastingvrij vergoed mogen worden, zónder dat ze ten koste gaan van het potje. Dat geldt bijvoorbeeld voor telefoons (inclusief belkosten), gereedschappen die je nodig hebt voor je werk en personeelskorting op producten van het bedrijf.

Fiets van de zaak verdwijnt

Als je via een bedrijfsregeling van je werk een fiets kocht van maximaal €749, dan kon je de aanschafprijs aftrekken van de belasting. Wie in de hoogste belastingschijf zat, kon zelfs 52% terug krijgen. De overheid schaft deze fiets-van-de-zaak regeling per 1 januari af.

Treinreizen duurder

De NS verhoogt per 1 januari de tarieven voor reizen met de trein. Enkele reizen en dagretours worden gemiddeld bijna 2% duurder. Forensen met een abonnement of mensen met een Voordeelurenkaart betalen gemiddeld 2,15% meer.

Zorgverzekering duurder en het eigen risico stijgt

De premies voor de zorgverzekering stijgen in 2015 flink. Gemiddeld gaat de basisverzekering 5,7% meer kosten. Dat is €64 per jaar meer. VGZ verhoogt de premies van de basisverzekering met 6% tot 14%. De klanten van Univé betalen 11% tot 12% meer.

Kijk met onze Zorgvergelijker welk pakket het best bij jou past en wat je hiervoor betaalt. Wil je overstappen? Doe dat dan vóór 1 januari 2015. Je nieuwe zorgverzekering zal je huidige opzeggen. Meer tips in ons zorgverzekeringendossier.

Ook het verplichte eigen risico in de zorg stijgt van €360 naar €375 per jaar. Je kan je eigen risico ook vrijwillig verhogen tot maximaal €875 in ruil voor korting op je premie.

Zorg verandert ingrijpend

De zorg verandert per 1 januari ingrijpend. Gemeenten en zorgverzekeraars krijgen er zorgtaken bij.

 • Een klein deel van de persoonlijke verzorging valt per 1 januari onder de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) waarvoor gemeenten verantwoordelijk zijn. Het gaat om begeleiding in het dagelijks leven zoals dagbesteding en kort verblijf.
 • De zorgverzekeraars worden verantwoordelijk voor verpleging en verzorging bij mensen thuis (wijkverpleging). Denk hierbij aan: hulp bij het opstaan, aankleden, douchen wondverzorging en het geven van injecties. 
 • De AWBZ heet voortaan Wet Langdurige Zorg (WLZ) en mensen moeten langer (met hulp) thuis blijven wonen. Het wordt lastig om een plekje in een verzorgingshuis te krijgen.
 • Psychologische hulp voor kinderen onder de 18 jaar wordt vanaf 2015 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering, maar door de gemeente. Dit is een gevolg van de invoering van de Jeugdwet.

Lees meer over veranderingen in de zorg.

Energieprijs verandert

Essent, Eneco, Nuon en Delta hebben aangekondigd vanaf 1 januari hun 'kale' energieprijs te verlagen. Ook de netwerkkosten dalen. Door het warme weer in 2014 hebben we minder vaak de kachel aangezet, waardoor een gemiddeld huishouden 15% minder gas verstookt heeft. Scheelt toch zo'n €139 tot €200 op de jaarlijkse energierekening.

Energiebedrijven gooien voor 2015 de gasprijzen omlaag, omdat er voldoende aanbod is. De dalende olieprijzen zorgen ook voor een lagere energierekening.

De heffing 'Opslag Duurzame Energie' gaat wél omhoog. Deze belasting is in 2013 door de overheid ingevoerd om te stimuleren dat er meer geld geïnvesteerd wordt in duurzame energie. Daarnaast daalt de heffingskorting voor de energiebelasting. Maar deze stijging van de energiebelasting valt weg tegen de lagere leveringskosten.

Kijk op onze energievergelijker of een overstap loont.

Nieuw energielabel

Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel waaruit blijkt hoe energiezuinig jouw woning is. Bij verhuur, verkoop of oplevering van een huis is het energielabel verplicht, wie zo'n label niet heeft riskeert €400 boete.

In januari 2015 ontvangen alle huiseigenaren zonder energielabel een voorlopig energielabel per brief. Dat voorlopige label kun je vervolgens zélf via een website van de overheid omzetten naar een definitief energielabel.

Minder woekerrente bij pandhuizen

Pandhuizen en juweliers mogen bij belening vanaf 1 juli 2015 maximaal 4,5% rente per maand rekenen. In 2014 was het rentepercentage al verlaagd naar 9% en nu wordt het vanaf 1 juli nog lager. Bij een belening leen je geld en geef je kostbare goederen zoals goud of zilver als onderpand. Je krijgt je waardevolle spullen retour als je het totaal geleende bedrag met rente terug betaalt.

Hoger bruto minimumloon

Per 1 januari stijgt het bruto minimumloon voor werknemers van 23 jaar en ouder een klein beetje. Bij een volledig dienstverband krijg je in 2015:

 • €1.501,80 per maand (was €1495,20);
 • €346,55 per week (was €345,05);
 • €69,31 per dag (was €69,01).

Door de stijging van het minimumloon gaan ook de uitkeringen iets omhoog (AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, WWB, IOAW en IOAZ). 

Partnertoeslag afgeschaft

fietsen duinen - Minigids 4 2014 Fietsen & wandelen 175 x 135De partnertoeslag wordt afgeschaft. Dat is een toeslag boven op het AOW-pensioen voor wie een partner heeft die nog niet de AOW-leeftijd heeft en per maand niet meer verdient dan €1330 (of €737 aan uitkering).

Mensen die geboren zijn na 31 januari 1949 en een jongere partner hebben krijgen geen toeslag meer.  AOW-ers die nu al partnertoeslag ontvangen, behouden hem.

Tot 1 juli 6% BTW op arbeid in de bouw

Wil je nog je huis laten verbouwen of renoveren? Profiteer tot 1 juli 2015 van het verlaagde BTW-tarief van 6% op de arbeidskosten.

Eigenwoningforfait stijgt

Het eigenwoningforfait, de belasting op de eigen woning, gaat in 2015 voor bijna alle huizen omhoog van 0,7 naar 0,75% van de WOZ-waarde van de woning. Deze belastingstijging wordt voor een deel veroorzaakt door de recente huurverhogingen. In twee jaar tijd stijgt het eigen woningforfait van 0,6 naar 0,75%. Een huiseigenaar met een woning van €200.000 is in 2015 daardoor bijvoorbeeld ongeveer €120 tot €150 duurder uit.

51% hypotheekrenteaftrek

De maximale hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd naar 51%. Dit raakt alleen huiseigenaren met een inkomen in de hoogste belastingschijf.

Minder lenen voor hypotheek

De maximale hypotheek bedraagt in 2015 103% van de waarde van het koophuis (inclusief 2% overdrachtsbelasting). Tot 2018 verlaagt de overheid dit percentage stapsgewijs naar 100%. Dit betekent dat je vanaf 2018 geen hogere hypotheek meer kunt krijgen dan de waarde van je koophuis. Lees meer over de nieuwe hypotheekregels.

Daarnaast mag een huizenkoper vanaf 2015 minder geld lenen door een nieuwe rekenmethode van het Nibud. Over de hele linie kun je een kleine 8% minder lenen dan in 2014. Voor inkomens tot €28.000 euro liggen de percentages 3% tot 6,5% lager. Inkomens daarboven mogen een half tot 3% minder lenen door de nieuwe normen.

Een voorbeeld: Bij een hypotheekrente van 3,25% mogen tweeverdieners met een inkomen van €35.000 per jaar en een tweede inkomen van €15.000 per jaar mogen maximaal €225.000 lenen. Dat is €19.000 minder dan nu. Lees ons nieuwsbericht over de nieuwe leennorm met meer rekenvoorbeelden. 

Grens voor NHG per 1 juli omlaag

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gaat vanaf 1 juli 2015 omlaag van €265.000 naar €245.000. Dat betekent dat de maximale aankoopprijs van een huis met NHG €231.000 mag zijn.

Een NHG-hypotheek is gunstig. Je betaalt gemiddeld 0,8% minder hypotheekrente en het fonds staat borg voor de terugbetaling van je hypotheek aan de bank als je de woonlasten niet meer kunt betalen doordat je werkloos of arbeidsongeschikt wordt, gaat scheiden of je partner komt te overlijden. De hoogte van de NHG daalt de komende jaren nog verder tot €225.000.

Restschuld 15 jaar aftrekbaar

Vanaf 1 januari kun je de rente op restschulden voortaan 15 jaar aftrekken (was 10 jaar). Een restschuld krijg je nadat je huis bij verkoop minder opbrengt dan je lening voor je huis plus de verkoopkosten. Deze verlenging geldt alleen voor restschulden die zijn ontstaan vanaf 29 oktober 2012 tot en met 2017.

Populaire schenkbelastingvrijstelling stopt

De tijdelijke vrijstelling van schenkbelasting voor schenkingen voor de eigen woning van €100.000 vervalt per 1 januari. Belastingvrij schenken voor de eigen woning aan kinderen in de leeftijd 18 tot 40 jaar blijft wel mogelijk, indien de kinderen niet eerder van zo'n schenking hebben geprofiteerd. Het maximum is rond de €52.000 (het exacte bedrag voor 2015 is nog niet bekend).

Het geld mag dan nog steeds worden gebruikt voor de aflossing van restschulden, maar niet meer voor niet-aftrekbare restschulden. Dat laatste is wel toegestaan bij de tijdelijke vrijstelling van €100.000.

Wettelijke rente lager

De wettelijke rente voor niet-handelstransacties wordt verlaagd van 3% naar 2%. Deze wettelijke rente is verschuldigd op veel transacties waar een consument bij betrokken is en waar te laat betaald is.

Ook de maximale rente die banken mogen vragen is gekoppeld aan de wettelijke rente. Het maximum daalt nu van 15% naar 14%. Dit betekent dat de maximumrente die banken mogen vragen voor een consumptief krediet zoals persoonlijke lening, huurkoop, creditcardkrediet en rood staan op je rekening iets goedkoper wordt.

Minder pensioenopbouw

Op 1 januari 2015 wijzigen de belastingregels voor de pensioenopbouw:

 • Senior met gieter in tuin - 175 x 135Werknemers met een 'middelloonregeling' mogen nog maximaal 1,875% per jaar pensioen opbouwen.
 • Werknemers met een 'eindloonregeling' mogen nog maar 1,657% per jaar opbouwen.
 • Het pensioen dat werknemers belastingvrij mogen opbouwen bij hun pensioenfonds of verzekeraar zakt vanaf dan met zo'n 12% per jaar.
 • Deze nieuwe wetgeving heeft aanvullende gevolgen voor de 145.000 werknemers die meer dan €100.000 verdienen in loondienst. Het pensioengevend salaris is gemaximeerd op €100.000.

Een rekenvoorbeeld:

 • Je hebt nu een (pensioengevend) inkomen van €200.000 bruto per jaar en een partner zonder inkomen.
 • Je overlijdt op 25 december 2014. Je laat je partner dan achter met een nabestaandenpensioen van €100.000 per jaar (50% van €200.000).
 • Als je op 1 januari 2015 overlijdt, ziet het plaatje er totaal anders uit. Je partner moet dan kunnen rondkomen van €50.000 bruto per jaar (50% van €100.000). Dat is nog maar een kwart van wat jullie samen hadden.
 • Als je zo'n terugval in inkomen wilt voorkomen kun je een aanvullende overlijdensrisicoverzekering afsluiten. 

Er komt als doekje voor het bloeden wel een nieuwe spaarfaciliteit voor inkomens boven de €100.000.

Met de nieuwe netto-lijfrente en het nieuwe netto-pensioen is de inleg niet meer aftrekbaar, maar daar staat tegenover dat de uitkeringen later niet worden belast. Je betaalt bovendien geen belastingheffing over het opgebouwde vermogen (box 3). Het bedrag dat per jaar mag worden gespaard is echter beperkt.

Drie heffingskortingen voor ouders vervallen

Vanaf 1 januari 2015 kun je drie kindgerelateerde regelingen niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting. Deze komen te vervallen:

 • De aftrek levensonderhoud kinderen.
 • De ouderschapsverlofkorting.
 • De alleenstaande-ouderkorting.

Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Biechten bij de fiscus duurder

Vanaf 1 juli 2015 gaat de boete voor 'inkeerders' omhoog naar maximaal 60% als je inkomen hebt verzwegen waarover geen belasting is betaald. In 2014 betaal je maximaal 30% boete.

Je bent een inkeerder als je zelf aan de Belastingdienst meldt dat je verborgen inkomsten hebt, nog voordat de fiscus hiervan op de hoogte is. Wie zich niet vrijwillig meldt en gesnapt wordt door de fiscus betaalt maximaal 300% van de ontdoken belasting als boete.

Tip: als je de aangifte vrijwillig verbetert binnen 2 jaar nadat je de onjuiste aangifte hebt ingediend, krijg je geen boete. Dat verandert niet na 1 juli.

Strenge regels voor bijstand

De regels voor bijstandsgerechtigden worden strenger. Aangeboden werk mag je niet weigeren ook niet als je hiervoor 3 uur per dag moet reizen. Ook mogen gemeenten een tegenprestatie vragen voor de uitkering. Wie niet meewerkt, loopt het risico dat zijn bijstandsuitkering verlaagd of stopgezet wordt.

Ook geldt vanaf 1 januari de kostendelersnorm voor nieuwe bijstandsgerechtigden.

 • Voor bestaande bijstandsgerechtigden gelden deze regels pas per 1 juli 2015.
 • De hoogte van de uitkering is afhankelijk met hoeveel mensen je een woning deelt.
 • Zo krijg je nog maar 50% van een bijstandsuitkering als je samenwoont en 43,55% als je met 3 volwassen samenwoont; je kunt immers de kosten voor levensonderhoud delen.

De kostendelersnorm geldt niet voor bijstandsgerechtigden die samenwonen met:

 • studenten;
 • commerciële relaties;
 • jongeren tot 21 jaar.

Ontslagrecht wijzigt

Op 1 juli 2015 wijzigt het ontslagrecht. De ontslagroute ligt voortaan vast. Het UWV gaat over ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen en als werknemers langdurig arbeidsongeschikt zijn. Ontslag om andere redenen gaat via de kantonrechter.

Verder krijgen vaste en tijdelijke werknemers bij ontslag een transitiebudget voor scholing of overstap naar een andere baan.

Concurrentiebeding vervalt

Vanaf 1 januari mag er in arbeidscontracten voor bepaalde tijd geen concurrentiebeding meer staan, behalve in zeer uitzonderlijke situaties. Een concurrentiebeding houdt in dat je bepaalde werkzaamheden in je huidige werk, na het aflopen van je tijdelijke arbeidscontract niet mag uitvoeren voor de concurrent. Zo worden werknemers dubbel gepakt. Ze verliezen hun tijdelijke contract en kunnen niet makkelijk een soortgelijke baan vinden vanwege dit concurrentiebeding.

Slecht in zeer uitzonderlijke situaties mag een werkgever zo'n restrictie opnemen in een tijdelijk arbeidscontract. De werkgever moet kunnen aantonen dat de bedrijfsbelangen na het aflopen van het contract nog aanwezig zijn en de werknemer moet dit van tevoren weten.

Prinsjesdag plannen

De overheid heeft op Prinsjesdag een aantal maatregelen aangekondigd die in 2015 moeten ingaan, maar deze zijn nog niet goedgekeurd. Grote kans dat onderstaande maatregelen binnenkort nog worden ingevoerd.

Belastingtarief eerste schijf omhoog

Het belastingtarief in de eerste schijf gaat omhoog met 0,25%. Verdien je in 2015 meer dan €19.822 per jaar? Dan betaal je hierdoor (afgezien van andere wijzigingen) in 2015 €50 meer belasting dan in 2014.

Arbeidskorting hoger

De overheid wil werken stimuleren en verhoogt daarom de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Werknemers betalen hierdoor minder belasting.

 • Het voordeel kan oplopen tot maximaal €490 per jaar voor mensen met een inkomen tussen € 50.000 en €84.000 per jaar.
 • Het bedrag van de algemene heffingskorting wordt tot een inkomen van €50.000 ook hoger dan in 2014.
 • Bij een inkomen van €20.000 levert dat zelfs een vooruitgang van €100 op.
 • Vanaf een inkomen van € 53.000 wordt het bedrag van de korting iets lager dan in 2014.

Opname lijfrente arbeidsongeschikten goedkoper

Wie langdurig arbeidsongeschikt is, mag vanaf 1 januari 2015 jaarlijks in elk geval tot €40.000 van zijn lijfrente opnemen, zonder dat hij revisierente hoeft te betalen. In 2014 moest dat nog wel.

Levensloop opnemen

Neem uw levenslooptegoed in één keer helemaal op in 2015. De werkgever mag in dat geval 20% van het opgenomen tegoed onbelast uitbetalen. Let op: deze 80%-regeling geldt alleen voor levenslooptegoed dat vóór 31 december 2013 is opgebouwd. Bekijk wat er in 2015 fiscaal verandert.

Ouderentoeslag

Laatste kans: alleen in 2015 kunnen sommige oudere belastingplichtigen nog profiteren van de ouderentoeslag in box 3 van de inkomstenbelasting. De ouderentoeslag is een verhoging van het heffingsvrije vermogen van maximaal €27.984. Per 1 januari 2016 wordt deze toeslag afgeschaft.

Lees er meer over op het informatieblad inkomensbeleid van de Rijksoverheid.

Lenen voor je studie

Het kabinet wil vanaf 1 september 2015 de studiefinanciering wijzigen. De basisbeurs wordt afgeschaft en nieuwe studenten in het hoger onderwijs moeten voortaan geld lenen voor hun studie. De Eerste Kamer moet nog instemmen met dit plan.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-tips
  13 feb.

  10 belastingtips voor 2018

  Hoe zorg je dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is? Wij geven tips over bijvoorbeeld schenkingen aan (klein)kinderen, aftrekbare giften en lijfrentepremies, en aflossen van (hypotheek)schulden.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • nieuw-in-aangifte-over-2017
  13 feb.

  Nieuw in de aangifte over 2017

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2017.