icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Opleiding tot €1000 gratis met het STAP-budget

2023 is het laatste jaar dat je eenmalig een subsidie van maximaal €1000 kunt aanvragen voor een opleiding. Deze subsidie heet STAP-budget. Elke 2 maanden start er een nieuwe aanvraagperiode. Dus zoek nu alvast een opleiding uit. En noteer in je agenda wanneer de volgende aanvraagperiode start. Wij vertellen wat je dan moet doen. En we geven je tips voor nog meer voordeel. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:19 september 2023

arbeidsgeschillen

Wat is het STAP-budget?

Je kunt in 2023 voor het laatst eenmalig een subsidie van maximaal €1000 aanvragen voor een opleiding. Deze subsidie heet STAP-budget. Is je opleiding duurder dan €1000? Dan betaal je de rest zelf. Je mag kiezen uit alle opleidingen van erkende opleiders in Nederland. Het hoeft dus geen opleiding te zijn die te maken heeft met je huidige werk.  

STAP wordt SLIM

Per 1 januari 2024 wordt de STAP-subsidie afgeschaft. Na evaluatie blijkt de regeling niet gebruikt te worden zoals deze bedoeld is. Hierdoor is besloten om de regeling af te schaffen. De regeling wordt vervangen door de SLIM-regeling. Deze regeling bestaat al en is nu alleen toegankelijk voor bedrijven. Vanaf 1 januari 2024 kun je zelf ook via deze regeling subsidie aanvragen.

Wijzigingen STAP-regelingen in 2023 

Vanaf september mag je het STAP-budget alleen gebruiken voor een opleiding die in het scholingsregister van de overheid is opgenomen. Deze opleidingen leiden op tot een beroep en zijn vaak duurder dan de STAP-subsidie van €1000. Het kan hierbij gaan om:

 • Een los opleidingsjaar van een meerjarige MBO-, HBO- of WO-opleiding,
 • Of een MBO-, HBO- of WO-onderdeel.

Bij de laatste 2 aanvraagperiodes in 2023 kun je ongeveer 95% van het 'oude' STAP-aanbod niet meer kiezen. Het kabinet wil dat dat het STAP-budget wordt gebruikt voor scholing die opleidt voor de arbeidsmarkt.

Voorwaarden STAP-budget

Je kunt een STAP-budget aanvragen als:

 • Je ouder bent dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangt. Het maakt dus niet uit of je wel of niet werkt. 
 • Je de Nederlandse nationaliteit hebt. Of de nationaliteit van een land binnen de Europese Unie. Of je hebt een partner met de Nederlandse of Europese nationaliteit. 
 • Je in de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland hebt gewoond, gewerkt of een uitkering gehad.

Extra voorwaarde voor studenten

Tussen je 18de en je 30ste kun je geen STAP-budget aanvragen voor onderwijs dat door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gefinancierd wordt. Dat zijn bijvoorbeeld veel studies aan hogescholen en universiteiten. Dat komt omdat je voor deze opleidingen ook kunt lenen bij de overheid. 

Aanvraagperiodes

Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode van het STAP-budget. Is het budget op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode. 

2023

 • 17 maart - gesloten. Budget van 34 miljoen euro in 2,5 uur op. 
 • 1 mei - gesloten. Budget van 34 miljoen euro in 3 uur op.
 • 3 juli - gesloten. Budget van 20 miljoen euro in 2 uur op.
 • 18 september. Budget van 10 miljoen euro op 
 • 15 november, laatste ronde, 10 miljoen beschikbaar

Belangrijk

Vraag het STAP-budget niet te vroeg aan. Je scholing start minimaal 4 weken nadat je het STAP-budget hebt aangevraagd, maar uiterlijk 6 maanden later. Voorbeeld: vraag je op 17 maart STAP-budget aan, dan moet je opleiding tussen 17 april en 30 augustus starten.

Zo vraag je het STAP-budget aan

 1. Zoek een opleiding uit. 
 2. Check of de aanbieder van de opleiding een erkende opleider is. De meeste aanbieders vermelden dit op hun site. Maar je kunt ze natuurlijk ook even bellen of mailen. Je kunt het ook opzoeken in het STAP-portaal
 3. Meld je zo snel mogelijk aan voor de opleiding. Je ontvangt dan van de opleider een STAP-aanmeldbewijs. Dat duurt meestal een paar dagen. Het aanmeldingsbewijs heb je nodig voor je aanvraag. 
 4. Zet je aanvraag voor subsidie in het STAP-portaal. Hiervoor heb je DigiD nodig. En je aanmeldbewijs van de opleider. Doe dit op de eerste dag en het starttijdstip van de nieuwe aanvraagperiode. In eerdere periodes was het geld snel op.
 5. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag direct betaald aan de opleider.

Let op

De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Voor de STAP-regeling geldt een maximaal overheidsbudget. Dus op is op. Het budget wordt verdeeld over 5 aanvraagperiodes. In 2023 is er plek voor ruim 200.000 deelnemers. 

Reservering voor niet-digitale aanvragen

Ben je digitaal niet zo handig? Dan kun je je melden bij het UWV. Zij helpen dan bij de aanvraag van de STAP-subsidie. Voor deze manier van aanvragen is apart budget gereserveerd. Ook hier geldt op is op, dus meldt je zo snel mogelijk bij het UWV voor de aanvraag. 

Wat gebeurt er als de subsidie op is? 

Is het STAP-budget snel op? Dan kun je het in een volgende aanvraagperiode opnieuw proberen. Dat kan alleen als je de opleiding ook later in het jaar kunt starten. Want je kunt pas beginnen met je opleiding als je aanvraag voor het STAP-budget is goedgekeurd. 

Vaak kun je bij de opleider je inschrijving kosteloos annuleren als het niet lukt om een STAP-budget aan te vragen. Vraag dit na voordat je je inschrijft voor een opleiding. Het is vast niet de bedoeling dat je de kosten zelf gaat betalen als het STAP-budget niet lukt. 

Hoe zit het als ik de opleiding niet afmaak? 

Kun je de opleiding niet starten of afronden? Dan moet je dit zo snel mogelijk aan UWV doorgeven. Doe je dat niet? En is het aan jezelf te wijten dat je de opleiding niet kunt afronden? Dan kun je voor een periode van maximaal 2 jaar worden uitgesloten van het aanvragen van een STAP-budget.

Rijksoverheid heeft een Vraag & Antwoord gepubliceerd over het STAP-budget. 

Tips voor nog meer voordeel

Voor ondernemers

Een ondernemer kan op een andere manier studiekosten aftrekken. Hij kan de opleidingskosten van de winst van de onderneming aftrekken. Onder opleidingskosten vallen ook de reis- en verblijfskosten. En kosten van vakliteratuur die niet direct aan een opleiding zijn verbonden. De kosten moeten wel zakelijk en redelijk zijn.

Voor werknemers

Misschien wil je werkgever wel een deel van je scholingsuitgaven vergoeden. Informeer naar de mogelijkheden. Het hoeft niet om een opleiding te gaan die relevant is voor je werk bij de werkgever. Maar wel om studiekosten die je maakt om een andere of hogere functie te krijgen. Of om je vakkennis bij te houden. Deze mogelijkheid blijft in 2023 bestaan. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.