icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Opleiding tot €1000 gratis met het STAP-budget

Je kunt in 2022 eenmalig een subsidie van maximaal €1000 aanvragen voor een opleiding. Deze subsidie heet STAP-budget. Elke 2 maanden start er een nieuwe aanvraagperiode. In de eerste 3 rondes was het budget heel snel op. Dus zoek nu alvast een opleiding uit. En noteer in je agenda wanneer de volgende aanvraagperiode start. Wij vertellen wat je dan moet doen. En we geven je tips voor nog meer voordeel. 
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 23 november 2022

arbeidsgeschillen

Wat is het Stap-budget?

Je kunt in 2022 een subsidie van maximaal €1000 per jaar aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. Deze subsidie heet STAP-budget. Is je opleiding duurder dan €1000? Dan betaal je de rest zelf. Is het goedkoper? Dan betaalt het UWV het hele bedrag.

Voorwaarden

Je kunt een STAP-budget aanvragen als:

 • Je ouder bent dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangt. Het maakt dus niet uit of je wel of niet werkt. 
 • Je de Nederlandse nationaliteit hebt. Of de nationaliteit van een land binnen de Europese Unie. Of je hebt een partner met de Nederlandse of Europese nationaliteit. 
 • Je in de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland hebt gewoond, gewerkt of een uitkering gehad.
 • De aanbieder van de opleiding volgens het STAP-scholingsregister een erkende opleider is. 

Kiezen uit alle erkende opleidingen

Je mag kiezen uit alle opleidingen van erkende opleiders in Nederland. Het hoeft dus geen opleiding te zijn die te maken heeft met je huidige werk. 

Extra voorwaarde voor studenten

Tussen je 18de en je 30ste kun je geen STAP-budget aanvragen voor onderwijs dat door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gefinancierd wordt. Dat zijn bijvoorbeeld veel studies aan hogescholen en universiteiten. Dat komt omdat je voor deze opleidingen ook kunt lenen bij de overheid. 

Tip

Je kunt het STAP-budget wel gebruiken voor een opleiding bij een erkende commerciële opleider. Bijvoorbeeld om jezelf op een ander gebied verder te ontwikkelen. 

Zo vraag je het STAP-budget aan

 1. Zoek een opleiding uit. 
 2. Check of de aanbieder van de opleiding een erkende opleider is. De meeste aanbieders vermelden dit op hun site. Maar je kunt ze natuurlijk ook even bellen of mailen. Je kunt het ook opzoeken in het STAP-portaal
 3. Meld je zo snel mogelijk aan voor de opleiding. Je ontvangt dan van de opleider een STAP-aanmeldbewijs. Dat duurt meestal een paar dagen. Het aanmeldingsbewijs heb je nodig voor je aanvraag. 
 4. Zet je aanvraag voor subsidie in het STAP-portaal. Hiervoor heb je DigiD nodig. En je aanmeldbewijs van de opleider. Doe dit op de eerste dag van de nieuwe aanvraagperiode. Dan heb je de meeste kans dat er budget is. 
 5. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag direct betaald aan de opleider.

Let op

De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Voor de STAP-regeling geldt een maximaal overheidsbudget. Er is in 2022 ruimte voor maximaal 300.000 deelnemers. Dus op is op. Het budget wordt verdeeld over 5 aanvraagperiodes. 

Reservering voor niet-digitale aanvragen

Voor mensen die minder digitaal vaardig zijn, is er nu een alternatieve mogelijk voor de aanvraag. Hiervoor kun je je melden bij het UWV. Zij helpen dan bij de aanvraag van de STAP-subsidie. Voor deze manier van aanvragen is apart budget gereserveerd. Zo wordt voorkomen dat het STAP-budget al op is voordat de aanvragen bij het UWV gedaan zijn. Ook hier geldt op=op, dus meldt je zo snel mogelijk bij het UWV voor de aanvraag.

Aanvraagperiodes

Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode van het STAP-budget. Is het budget op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode. 

 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022 - budget is op

2023

 • 2 januari t/m 28 februari 
 • 1 maart t/m 30 april - deze aanvraagperiode start mogelijk 1 dag later
 • 1 mei 2023 t/m 2 juli
 • 3 juli t/m 3 september
 • 4 september t/m 31 oktober
 • 1 november t/m 31 december

Belangrijk

Vraag het STAP-budget niet te vroeg aan. De opleiding moet binnen 3 maanden na afloop van de gekozen aanvraagperiode beginnen. Als je bijvoorbeeld het STAP-budget aanvraagt in de aanvraagperiode maart-april, dan moet je opleiding uiterlijk op 31 juli starten.

Wat gebeurt er als de subsidie op is? 

Is het STAP-budget snel op? Dan kun je het in een volgende aanvraagperiode opnieuw proberen. Dat kan alleen als je de opleiding ook later in het jaar kunt starten. Want je kunt pas beginnen met je opleiding als je aanvraag voor het STAP-budget is goedgekeurd. 

Vaak kun je bij de opleider je inschrijving kosteloos annuleren als het niet lukt om een STAP-budget aan te vragen. Vraag dit na voordat je je inschrijft voor een opleiding. Het is vast niet de bedoeling dat je de kosten zelf gaat betalen als het STAP-budget niet lukt. 

Hoe zit het als ik de opleiding niet afmaak? 

Kun je de opleiding niet starten of afronden? Dan moet je dit zo snel mogelijk aan UWV doorgeven. Doe je dat niet? En is het aan jezelf te wijten dat je de opleiding niet kunt afronden? Dan kun je voor een periode van maximaal 2 jaar worden uitgesloten van het aanvragen van een STAP-budget.

Rijksoverheid heeft een Vraag & Antwoord gepubliceerd over het STAP-budget. 

Tips voor nog meer voordeel

Voor ondernemers

Een ondernemer kan op een andere manier studiekosten aftrekken. Hij kan de opleidingskosten van de winst van de onderneming aftrekken. Onder opleidingskosten vallen ook de reis- en verblijfskosten. En kosten van vakliteratuur die niet direct aan een opleiding zijn verbonden. De kosten moeten wel zakelijk en redelijk zijn.

Voor werknemers

Misschien wil je werkgever wel een deel van je scholingsuitgaven vergoeden. Informeer naar de mogelijkheden. Het hoeft niet om een opleiding te gaan die relevant is voor je werk bij de werkgever. Maar wel om studiekosten die je maakt om een andere of hogere functie te krijgen. Of om je vakkennis bij te houden. Deze mogelijkheid blijft in 2022 bestaan. 

Extra subsidie

Ben je tussen de 18 en de 67 jaar? Dan kun je ook gebruikmaken van de regeling NL leert door. Deze bestaat onder andere uit een groot aanbod van gratis (online) scholingstrajecten

Wijzigingen 2023

Het STAP-budget voor 2023 wordt naar verwachting verhoogd naar €200 miljoen. Er zullen 6 aanvraagrondes zijn.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.