! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eindejaarstips voor 2019

Op verschillende vlakken kun je vóór het einde van het jaar inspelen op belastingvoordeel. Bekijk naast tips over het verminderen van je belastbare vermogen ook tips over schenken, huis en hypotheek, aftrekbare kosten en het leasen van een elektrische auto. Kies wat voor jou van toepassing is. 

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:4 november 2019

contactloos-betalen-belasting

3 highlights uit het artikel

1. Benut de jaarlijkse schenkvrijstelling

Met een jaarlijkse schenking aan de kinderen is een toekomstig voordeel te behalen. Een schenking van ruim €5000 per kind voor de jaarwisseling, levert ieder kind na je overlijden namelijk een besparing op zijn erfbelasting op. Die is naar verwachting €500 of €1000. Ouders zijn vaak vermogender dan hun kinderen. Daarom betalen de kinderen vaak ook jarenlang minder inkomstenbelasting over het gekregen vermogen dan de ouders. Ouders moeten meer inkomstenbelasting erover betalen als ze het op hún rekening laten staan.

2. Aftrekposten minder waard in 2020

Wie een hoog inkomen heeft en schenkt aan het goede doel, krijgt daar meer van terug van de fiscus als hij dat in 2019 doet dan als hij de gift uitstelt tot 2020. Ook afkoop van alimentatie en oversluiten van de hypotheek (met boeterente) is bij een hoog inkomen fiscaal gunstiger in 2019 dan in 2020.

3. Elektrische leaseauto elk jaar minder voordelig

Als je een elektrische auto wilt leasen via je werkgever, kun je daar beter nog in 2019 mee beginnen. Dat geeft je vijf jaar lang een lagere fiscale bijtelling dan wanneer je de auto in 2020 koopt.

Deze tips kunnen je geld opleveren als je verwacht dat je op 1 januari 2020 meer vermogen hebt dan €30.846. Of als stel €61.692. Heb je niet zoveel vermogen, dan kun je deze tips overslaan. De decembermaand is al druk genoeg.

Belastingtips einde jaar

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid en krijg direct toegang tot alle artikelen van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue