! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuw in aangifte over 2020

Op 1 januari 2020 zijn er flink wat fiscale regels aangepast. Bij velen zal de uitkomst van de belastingaangifte fors verschillen met die van de vorige jaren. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Betaal je ineens veel meer of minder belasting dan vorig jaar? Dan is in dit artikel vaak ook de verklaring te vinden.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 februari 2021

nieuw-in-aangifte-over-2017

3 highlights uit het artikel

1. Belangrijkste wijzigingen

Dit artikel beschrijft de belangrijkste wijzigingen in de aangifte sinds vorig jaar. We hebben eerst alle wijzigingen voor je uitgeplozen en doorgerekend. Zodat we precies weten wat ze betekenen. En voor wie. Daarom weten we precies welke wijzigingen er echt toe doen. En kunnen we in dit artikel simpel uitleggen wat er veranderd is. We proberen je precies te vertellen wat relevant is voor jou.  

2. Verklaart vaak de uitkomst van je aangifte

Voor belastingbetalers is het vaak onbegrijpelijk welk bedrag er aan het eind van de aangifte komt rollen. Waarom krijg ik nu ineens meer terug dan vorig jaar? Of moet ik minder betalen? Heb jij die vraag ook? Dikke kans dat je in dit artikel het antwoord vindt op die vraag. 

3. Hoge inkomens

Vooral voor mensen met hoge inkomens is er veel veranderd sinds de vorige aangifte. Zij zien hun belastingtarief en hun aftrekposten dalen. Soms zijn die effecten al verrekend in 2020.

Belastingtarieven

Het gemiddelde belastingtarief gaat voor de een omhoog en voor de ander omlaag. Hoe hoger je inkomen, hoe beter de tariefaanpassingen op 1 januari 2020 uitpakken. Hieronder geven we je een beeld van de wijzigingen en de impact daarvan.

Heffingskortingen

Aan het einde van de aangifte wordt een bedrag afgetrokken van de belasting die tot dan toe is berekend. Dat bedrag is een optelsom van alle zogenoemde 'heffingskortingen'. De wijzigingen in 2 van die heffingskortingen hebben een grote impact op heel veel Nederlanders.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue