icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiscale wijzigingen 2022

Ieder jaar verandert er wel iets in de fiscale regels. Er komen in 2022 in ieder geval nieuwe regels voor de vermogensbelasting. Wij zetten de belangrijkste veranderingen op een rij.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 22 februari 2022

belastingaangifte-tijdig-bezwaar

Belasting over je vermogen verandert

Je betaalt vermogensbelasting over je vermogen in box 3. Bijvoorbeeld als je spaargeld, beleggingen of een tweede huis hebt.  Je 'ontvangt' nu in veel gevallen een negatieve rente over je spaargeld. Wie al zijn geld op een spaarrekening heeft staan, heeft nu geen rendement. Dus dan betaal je meer aan vermogensbelasting dan je aan rente hebt ontvangen.

Dat vindt de Hoge Raad oneerlijk. En heeft daarom in december 2021 de huidige regels voor het berekenen van vermogensbelasting afgekeurd. Op basis van deze uitspraak moet de Belastingdienst met het werkelijke rendement gaan rekenen. Dus over spaargeld bijvoorbeeld 0%. Dit nieuwe systeem kan op zijn vroegst in 2025 ingaan. 

Lees meer over de laatste ontwikkelingen, of kijk voor het laatste nieuws in het nieuwsoverzicht van de Belastingdienst. Kies bij doelgroep voor 'particulier' en bij onderwerp voor 'belastingaangifte'.  

Hoe zit het met de voorlopige aanslag 2022? 

Belasting over je inkomen

Dit jaar verandert er bijna niets in de belastingtarieven en de belastingschijven. Dat is wel even rustig na de forse veranderingen in de afgelopen jaren.

Toch verandert de inkomstenbelasting wel voor veel mensen. Zelfs als zij geen aftrekposten hebben. Dat komt door aanpassingen in de regels voor een paar heffingskortingen. Heffingskortingen zijn bedragen die je bij het invullen van je aangifte mag aftrekken van de te betalen belasting. Netto belastingkortingen dus.

Er zijn verschillende heffingskortingen. Welke je allemaal krijgt, hangt af van je situatie. We bespreken hieronder alleen de 2 heffingskortingen die flink veranderen.

Aftrekposten

Er zijn 3 belangrijke wijzigingen op komst met betrekking tot aftrekposten

Belastingtarief bezit eigen woning daalt

Huiseigenaren betalen een lager belastingtarief voor het bezit van hun woning. Dat heet het eigenwoningforfait. Deze belasting daalt van 0,5% naar 0,45% van de woningwaarde. 

Het is maar de vraag of  je er met deze verlaging netto op vooruit gaat. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Volgens de Waarderingskamer zal de WOZ-waarde in 2022 gemiddeld 8,5 tot 9,5 procent hoger zijn dan in 2021. Ben jij het niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde? En wil je dat rechtzetten? Kom dan in actie. Neem contact op met je gemeente en maak bezwaar tegen de hoogte.

Toepassing eigenwoningregeling bij partners

De regels voor de verdeling van de eigenwoningreserve tussen partners worden rechtvaardiger. De eigenwoningreserve is het bedrag dat ontstaat uit de overwaarde als je je 'oude' eigen woning verkoopt. Dit bedrag beïnvloedt de hoogte van het bedrag waarover je rente mag aftrekken bij een nieuwe hypotheek.

Het gaat wel over heel specifieke gevallen. De meeste woningbezitters zullen hier dus niets van merken in 2022.

Nu krijgt de langstlevende partner de eigenwoningreserve van de overleden partner. Dit beperkt je als langstlevende partner in het bedrag waarover je bij een nieuwe hypotheek rente kan aftrekken. Vanaf 2022 verandert dit. De eigenwoningreserve van de overledene gaat dan niet meer over op de andere fiscale partner.

Gehuwden delen nu nog automatisch naar rato van de huwelijksgemeenschap elkaars eigenwoningreserve. Ook als die voortkomt uit een eerdere woning van alleen jou of je partner. Vanaf 2022 wordt de eigenwoningreserve alleen nog verdeeld bij een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen. In andere situaties niet. De partner die geen vorige woning had, wordt niet meer beperkt in het aftrekken van hypotheekrente voor een volgende woning.

Elektrische auto van de zaak

De bijtelling voor de elektrische auto stijgt in 2022 van 12% naar 16%. Deze 16% geldt alleen nog maar over de eerste €35.000. In 2021 gold het belastingvoordeel nog voor een cataloguswaarde tot €40.000. Is de waarde van de auto hoger? Dan betaal je over het resterende bedrag de normale 22% bijtelling.

De korting op de bijtelling is door deze aanpassingen in 2022 nog maar (maximaal) €2.100. Namelijk 6% van €35.000. 

Het profijt dat je hebt van deze korting hangt af van je belastingtarief. Bij een inkomen tot ongeveer €69.000 is het voordeel van deze regeling netto €780 per jaar. Bij tenaamstelling van de auto in 2022. Bij een hoger inkomen is het netto voordeel €1040 per jaar.

Het bijtellingstarief blijft 5 jaar lang ongewijzigd. Vanaf het moment dat een auto voor het eerst op naam is gezet. Lease je 5 jaar lang? Dan bespaar je netto ongeveer €4000 inkomstenbelasting extra als je de auto voor 2022 in gebruik neemt. 

Laatste snelle daling

Dit is de laatste jaarwisseling dat het voordeel van elektrisch leasen zo sterk daalt. Volgend jaar heeft het minder zin om haast te maken met een elektrische leaseauto. Voor 2023 en 2024 is aangekondigd dat het tarief 16% blijft. De korting geldt dan alleen over een iets lager bedrag (€30.000). Op 1 januari 2024 daalt de korting helemaal niet.  

Alternatief: elektrische auto in privé

Er komt meer subsidie beschikbaar voor particulieren die een elektrische auto gaan kopen. Die subsidie was er in 2021 ook al. Het potje voor nieuwe auto’s was alleen al in een paar weken op. Er komen in 2022 veel meer mensen voor in aanmerking. Maar: de maximale subsidie per nieuwe auto daalt wel van €4000 tot €3350. Voor tweedehandsauto’s is en blijft er €2000 subsidie mogelijk.

Vergoeding voor thuiswerken

Vanaf 2022 mag je werkgever je een onbelaste vergoeding geven voor thuiswerken. Denk aan een vergoeding voor gas en elektriciteit, koffie en wc-papier. De vergoeding mag maximaal €2 zijn voor elke dag die je geheel of gedeeltelijk thuiswerkt. Deze vrijstelling is nieuw.

Vaste reiskostenvergoeding

Werk je 4 dagen waarvan je er 1 thuiswerkt?  Vanaf 1 januari 2022 is de reiskostenvergoeding in dit voorbeeld beperkt tot 3 dagen. In 2021 was dat nog 4 dagen. 

Heb je 40 kilometer per dag woon-werkverkeer? In het voorbeeld van 4 dagen werken waarvan 1 dag thuis daalt in 2022 je onbelaste vergoeding, Van €109 naar €90 per maand. Die €90 is dan al inclusief een dag thuiswerkvergoeding. Bij een langere reisafstand is de terugval nog groter.

Vrijstelling schenkbelasting

In 2022 mag je minder schenken aan anderen zonder dat daar schenkbelasting over wordt geheven.

  • Aan ieder van je kinderen mag je in 2022 belastingvrij tot €5677 schenken. 
  • Aan anderen mag je in 2022 maximaal €2274 belastingvrij schenken. Per persoon aan wie je schenkt. 

Aandelenopties van je werkgever

Veel werkgevers geven hun werknemers opties. Dit is met name bij startups populair. In 2021 moest je daar vaak al belasting over betalen voordat je de aandelen kan of mag verhandelen. Vanaf 2022 is dat gelukkig niet meer zo.

Verlaging energiebelasting

In 2022 wordt de energiebelasting eenmalig verlaagd als tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen. Een gemiddeld huishouden gaat daardoor zo’n €400 minder betalen. 

Voor zo'n 800.000 huishoudens met een laag inkomen is er een extra regeling; zij kunnen zo'n 200 euro compensatie krijgen van hun gemeente. Mensen in de bijstand krijgen het automatisch. Anderen die in aanmerking komen, kunnen zich melden bij de gemeente. Bijvoorbeeld zelfstandigen met een laag inkomen en AOW'ers zonder aanvullend pensioen,

Huurtoeslag

Er is ook nog een wijziging aangekondigd over de huurtoeslag. Deze verandering raakt de meeste huurders niet. Omdat de wijziging wel belangrijk is, noemen we hem toch.  

Als je huur boven de maximumhuurgrens uitstijgt, kun je huurtoeslag aanvragen. Het kan voorkomen dat je een periode geen recht hebt op huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat je een te hoog inkomen hebt of te veel vermogen.

Als het inkomen of vermogen weer daalt, kun je opnieuw huurtoeslag aanvragen. Dat is nieuw in 2022. Als je als huurder maar eerder huurtoeslag ontving voor de desbetreffende woning. Hoe lang dat geleden is, doet er dan niet meer toe.