! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste mixfondsen om in te beleggen

Een voordeel van beleggen in beleggingsfondsen is dat je een brede spreiding kunt aanbrengen. Ook met een klein bedrag. Zogenaamde mixfondsen beleggen voor je in aandelen, obligaties, liquiditeiten en soms ook in vastgoed. Ze spreiden over verschillende vermogenscategorieën. Maar wat zijn de beste mixfondsen?

Arie Westeneng

Arie Westeneng , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:17 maart 2021

De beste mixfondsen

3 highlights uit de test

 

1. Hoger risico zorgde voor hoger rendement

Offensieve mixfondsen lieten de afgelopen 1, 3 en 5 jaar gemiddeld hogere rendementen zien dan neutrale en defensieve mixfondsen. Ze beleggen relatief zwaar in aandelen en veel aandelenmarkten presteerden goed. Maar de risico’s waren ook groter dan van neutrale en defensieve fondsen. Rendementen uit het verleden geven ook geen garantie voor de toekomst. Kies een beleggingsmix die bij je past.  

2. Grote verschillen in kosten

De resultaten en kosten van mixfondsen lopen sterk uiteen. We kwamen fondsen tegen met 0,1% jaarlijkse kosten maar ook beleggingsfondsen met meer dan 3% jaarlijkse kosten. Die kosten drukken zwaar op je rendement als belegger. 

3. Duurdere mixfondsen presteren vaak niet beter

De duurste mixfondsen hoeven niet de best presterende fondsen te zijn. Bij defensieve en offensieve mixfondsen kom je ze niet tegen in de top 3 van beste presterende mixfondsen. 

Welke mixfondsen hebben we bekeken?

We selecteerden de fondsen die de afgelopen 5 jaar goed presteerden. De fondsen kun je in Nederland kopen en zijn aan de beurs genoteerd, in euro's. We maakten een top 3 in 3 categorieën:

  • Defensieve mixfondsen
  • Neutrale mixfondsen
  • Offensieve mixfondsen

Het gaat om mixfondsen met minder of meer risico. Dat zie je aan de groepsnaam.

Conclusie

De resultaten en kosten van mixfondsen lopen sterk uiteen. We kwamen fondsen tegen met 0,1% jaarlijkse kosten maar ook beleggingsfondsen met meer dan 3% jaarlijkse kosten. Die kosten drukken zwaar op je rendement als belegger. Vermogensbeheerders die hogere kosten rekenen maken die kosten zelden goed.

De verschillen tussen fondsen in rendement en risico zijn groot. Verdiep je wel zelf eerst in de strategie van een fonds voordat je een fonds koopt. Kijk bijvoorbeeld op de website van Morningstar waar het fonds in belegt.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue