icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwe betaalapp Payconiq

Nieuws | Banken introduceren deze zomer een nieuwe betaalapp: Payconiq. Met de app kun je onderling, in winkels en online betalen. Het is een gezamenlijk initiatief van ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS.
Ingrid Zuurmond
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 april 2017

payconiq

Wat is het?

Payconiq is een gratis app waarmee je onderling kun betalen en kunt afrekenen in (web)winkels. Als je de app download maak je een koppeling met je betaalrekening. De app wordt ondersteunt door ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS.

Hoe werkt het?

Met Payconiq kun je op verschillende manieren betalen:

  • Onderling
    Je kunt een persoon uit je contactlijst binnen de app kiezen en direct geld overmaken. Je hebt dus geen (lang) rekeningnummer nodig. De ontvanger moet wel de Payconiq-app hebben.
  • In winkels
    In winkels kun je met je mobiel betalen bijvoorbeeld door het scannen van een QR-code. De winkel moet zich ook aansluiten bij Payconiq. Op dit moment zijn nog geen Nederlandse winkels bekend waar je kunt betalen met Payconinq, omdat de app nog niet beschikbaar is.
  • Online
    Online betaal je met een QR-code of een direct link naar de Payconiq-app. Net als bij iDeal is een betaling met Payconiq onomkeerbaar, in tegensteling tot betaling met Paypal of een creditcard

Let op: Volgens Payconiq is de app vanaf deze zomer beschikbaar. Vanaf dat moment moet het ook mogelijk zijn om bij Nederlandse (web)winkels met Payconiq te betalen. Sommige details worden ook dan pas bekend, zoals de limieten voor betalingen met de app.

Zodra de app beschikbaar is zullen wij de gebruikersvoorwaarden, het privacystatement en de app uitgebreid reviewen.

Andere betaalapps

De app is ontwikkeld door ING. ING introduceerde begin vorig jaar een app waarmee je geld kunt overmaken of betaalverzoeken kunt sturen naar familie, vrienden en bekenden: Twyp. De bank stopte er echter eind vorig jaar al weer mee. De Tikkie-app van ABN Amro lijkt succesvoller. Hiermee verstuur je een betaalverzoek via Whatsapp, sms of e-mail. De ontvanger krijg een linkje om met iDeal te betalen. Handig van Tikkie is dat de ontvanger de app niet hoeft te hebben, met Payconiq moet dit wel.

Handig aan Payconiq is dat je direct betaalt via de Payconiq-app. Je hoeft dus niet via iDeal te betalen. Een betaling komt na een werkdag aan.

Een ander verschil met bestaande apps is dat je met Payconiq niet alleen makkelijk geld kunt overmaken, maar dat je er óók mee kunt betalen in winkels en online aankopen kunt doen.

De Consumentenbond stelde al eerder bij initiatieven zoals Twyp en Tikkie dat geld overmaken naar bekenden vaak net zo makkelijk met de mobiel bankieren app van je eigen bank kan. Maar met de meeste mobiel bankieren apps kun je niet óók mobiel én online betalen. Zo kun je bijvoorbeeld met de mobiel bankieren app van ING wél betaalverzoeken doen, maar heb je een aparte app voor mobiel betalen nodig, die bovendien €0,50 per maand kost (eerste 3 maanden gratis). Payconiq is gratis.

PSD2

De app loopt vooruit op de nieuwe mogelijkheden die de nieuwe betaalrichtlijn PSD2 biedt, namelijk dat een derde partij toegang heeft tot jouw betaalrekening.

Je geeft Payconiq namelijk toestemming om betalingen rechtstreeks van je betaalrekening te laten gebeuren. Daarvoor heb je wel een bankrekening en de mobiel bankieren app van een bank nodig die bij Payconiq is aangesloten (dat zijn dus ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS). Overigens kun je er tijdens de registratie ook voor kiezen om Payconiq te machtigen om betalingen achteraf van je rekening te schrijven.

Eerder vroegen wij op onze Community of consumenten bereid zijn een derde partij toegang tot hun betaalrekening te geven. Van de ruim 2000 stemmers gaf 95% aan een derde partij géén toegang te geven.

Meer nieuws

Meer nieuws

Vergelijk betaalrekeningen