icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Bereid gerechten met je staafmixer of blender

Met een blender of een staafmixer – vooral die met een hakmolentje – wordt zelf koken een stuk makkelijker: een soep, spread, saus of smoothie maak je in een handomdraai. Je kunt recepten gemakkelijk aanpassen aan jouw smaak en dieetwensen. Bovendien zijn blenders en staafmixers ideaal om restjes te verwerken, hierdoor hoef je minder vaak eten weg te gooien. 
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

koken-met-blender

Lekker en snel zelf koken met je blender of staafmixer

Pureren werkt het best met een staafmixer en blender. Dat maakt deze apparaten bij uitstek geschikt voor het maken van:

  • Soepen (ook zeer geschikt voor het verwerken van restjes!)
  • Sauzen op basis van groenten of fruit
  • Spreads en dips
  • Smoothies
  • Babyvoeding

Gebruik zachte ingrediënten

gebonden-soep

Staafmixers en blenders geven het beste resultaat als de ingrediënten zacht zijn. Kook harde groentes zoals broccoli, bloemkool, pompoen en wortels daarom eerst en pureer ze samen met wat kookvocht. Groentes zoals paprika, uien, courgettes en tomaten kun je beter zacht laten worden door ze grof te snijden en dan kort te (roer)bakken. Daar wordt de soep of saus ook nog eens lekkerder van. 

Gebruik kruiden en specerijen

Voeg peper, kruiden en specerijen toe vóórdat je het eten pureert, maar voeg zout pas op het allerlaatste moment toe: smaken worden sterker en veranderen door het koken, bakken en pureren.  

Verwerk restjes uit de koelkast met behulp van je blender of staafmixer 

De restjes die aan het eind van de week in de koelkast liggen, kun je prima verwerken in een zelfgemaakte soep, saus of iets anders.
 
 
Restjes groente 
Overgebleven groenten zorgen voor extra bite en smaak in soepen, dips en sauzen. Bovendien krijg je zo gemakkelijk extra vitaminen en vezels binnen. Bladgroentes zoals spinazie en zoete of aromatische groenten zoals wortel, tomaat, komkommer, bleekselderij en venkel combineren heerlijk met appel, peer en citrusfruit in een smoothie. 
 
Restjes aardappel, pasta, rijst 
Aardappels, pasta en rijst zijn door het zetmeel dat ze bevatten ideaal om soepen en sauzen te binden. En ze kunnen een gewone soep omtoveren in een maaltijdsoep. Probeer bijvoorbeeld groentesoep met overgebleven macaroni, of voeg een paar aardappels toe aan de erwtensoep. 
 
Restjes fruit fruit-smoothies
Restjes fruit zijn ideaal voor een smoothies. Het geeft dan ook niet dat het fruit al wat zachter is. Zo kun je bananen met bruine plekken, gedeukte aardbeien of een overrijpe avocado heel goed in een smoothie verwerken.
 
Restjes zuivel
Net als fruit zijn restjes zuivel ideaal voor smoothies. Maar zuivel past ook goed in sauzen, dips en soepen, het geeft een frisse en romige smaak. Voor warme bereidingen is vooral volvette zuivel geschikt zoals Griekse yoghurt en crème fraîche. Deze schiften namelijk niet. 
 
Restjes vlees en vis
Deze restjes zijn wat gevoeliger voor bederven dan groente en fruit. Vooral vis kun je beter niet te lang bewaren. Zo wordt er aangeraden gerookte zalm binnen 2 dagen na opening op te eten. Vlees is minder vaak een probleem als je het maar goed verhit. Zo is een restje gehakt, kipfilet of een overgebleven worstje heerlijk door de soep (wel even doorkoken!)
 
Vries het in  
Heb je een te grote portie gemaakt? Weggooien is zonde, de meeste producten kun je gemakkelijk invriezen. Hierbij gaan nauwelijks vitamines verloren, net zo gezond dus. 
 
Lees ook: