icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je bloeddrukmeter

Het is belangrijk om je bloeddruk op de juiste manier te meten. Maar wanneer is je bloeddruk te hoog en moet je toch naar de dokter? Wij geven tips en adviezen voor het juiste gebruik van een bloeddrukmeter.

1

Bloeddruk zelf goed meten

Voor een betrouwbare meting heb je niet alleen een betrouwbare bloeddrukmeter nodig. Het is ook belangrijk dat je goed meet. Let hiervoor op de volgende punten:

  • Ontspan voordat je gaat meten. Span je een half uur voor de meting niet in. Rook niet en drink in die tijd ook geen koffie.
  • Meet om de arm die je het minst gebruikt.
  • Ontbloot je bovenarm en plaats het manchet ongeveer 2 centimeter boven de elleboog. Houd het slangetje aan de binnenkant van je arm.
  • Neem de juiste houding aan. Ga rechtop op een stoel zitten, met je rug tegen de leuning. Zet je voeten naast elkaar op de grond en zet je arm ontspannen op een tafel.
  • Beweeg en praat niet tijdens de meting.
2 Algemeen Bloeddrukmeter

2

Hoge bloeddruk

Bloeddrukmeter Alg

Je bloeddruk bestaat uit 2 getallen: de bovendruk en onderdruk. Op de apparaten is de bovendruk het bovenste getal en vaak aangegeven met Sys. De onderdruk is meestal het middelste getal en wordt aangeduid met Dia. Het onderste getal is vaak de hartslag.

Meet je thuis dan heb je een hoge bloeddruk als de bovendruk hoger is dan 135 en/of de onderdruk hoger dan 85. Bij een arts mag de bloeddruk iets hoger zijn, namelijk 140/90. Een hoge bovendruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk.

Wat een goede bloeddruk is, wisselt per persoon. Maar over het algemeen kun je onderstaande richtlijnen aanhouden.

Classificatie   Bovendruk   Onderdruk
Lage bloeddruk   lager dan 90   lager dan 60
Optimale bloeddruk   tussen 90 - 120   tussen 60 - 80
Normale bloeddruk   tussen 120 - 129   tussen 80 - 84
Hoog normale bloeddruk   tussen 130 - 139   tussen 85 - 89
Mild verhoogde bloeddruk   tussen 140 - 159   tussen 90 - 99
Matig verhoogde bloeddruk   tussen 160 - 179   tussen 100 - 109
Ernstig verhoogde bloeddruk   hoger dan 180   hoger dan 110

 

3

Naar de arts

Meet je een bovendruk boven de 135? Doe de meting dan nog een keer. Eén meting zegt niet zoveel. Blijft de bloeddruk te hoog dan is het verstandig een weekmeting te doen. Meet dan een week lang elke ochtend en avond je bloeddruk. Is die elke keer te hoog, neem dan contact op met je huisarts. Dit geldt ook voor je onderdruk, als deze steeds boven de 85 is.

De huisarts zal vaststellen of je een hoge bloedruk hebt en kan medicijnen voorschrijven. Ook door gezond te leven kun je je bloeddruk verlagen. Hoe lager je bloeddruk, hoe beter.

Is je bovendruk na meerdere keren meten 180 of hoger, of is je onderdruk 110 of hoger? Doe dan geen weekmeting, maar neem direct contact op met je huisarts om je bloeddruk te bespreken.

Bloeddruk huisarts

4

Tevreden over je bloeddrukmeter?

Help anderen met een review over jouw bloeddrukmeter.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Dit gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.

  • Ga naar het reviewformulier van bloeddrukmeters.
  • Selecteer het merk en type van de bloeddrukmeter waar je een review over wilt schrijven.
  • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
  • Beantwoord alle overige vragen over het product.

Vul je e-mailadres in. Klik op de knop 'Verstuur review'.

Bloeddrukmeter review 1200X800