icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon
Gebruikstips

Gebruikstips voor je bloeddrukmeter

Het is belangrijk om je bloeddruk op de juiste manier te meten. Een valse uitslag kan namelijk behoorlijk wat stress opleveren. En wat kun je aan een hoge bloeddruk doen? Wij geven je advies.

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden


1
Hoe kan je het beste je bloeddruk meten?

Het is belangrijk om op de juiste manier je bloeddruk te meten. Als eerste moet je beschikken over een goede bloeddrukmeter en een passend manchet. Daarnaast is het voor een betrouwbaar resultaat essentieel om bij het meten de volgende tips te volgen:

 • neem 5 minuten rust voor het bloeddruk meten;
 • drink vlak voor het meten geen cafeïne houdende dranken en rook niet;
 • ga op een rustige plek zitten;
 • zit met je benen naast elkaar en zorg dat je arm ergens op kan rusten;
 • meet om een ontblote bovenarm en zorg dat je kleding niet knelt;
 • zorg dat de manchet goed zit; volg hierbij de gebruiksaanwijzing en de aanwijzingen op de manchet;
 • beweeg en praat niet tijdens het bloeddruk meten.

Meet je bloeddruk niet te vaak

Voor een goede indruk van je bloeddruk wordt aangeraden om 7 dagen, zowel 's ochtends als ’s avonds, 2 keer de bloeddruk te meten. Dit moet vervolgens 1 keer in de 3 maanden herhaald worden.

Gebruikstips_watiseenhogebloeddruk

2
Moet je de bloeddruk meten om je linker- of rechterarm?

De gebruiksaanwijzingen van de geteste bloeddrukmeters zijn het niet eens. Bij de één moet je om je linkerarm meten en bij de ander maakt het niet uit. In de praktijk blijkt dat de bloeddruk in je rechterarm iets hoger is. Maar dat verschil is meestal te verwaarlozen.

Door huisartsen wordt wel aangeraden om de eerste keer de bloeddruk tegelijkertijd te meten in beide armen. Een verschil van 15 mmHG of meer in de bovendruk kan wijzen op een vernauwing van de slagaders.

Gebruikstips_hoemetenlinksofrechts

3
Wat is een hoge bloeddruk?

Door samen te trekken perst je hart het bloed je slagaderen in. De druk die hierdoor op deze aderen ontstaat is de bloeddruk. Het is lastig te zeggen wanneer je bloeddruk te hoog is. Je bloeddruk gaat namelijk omhoog naar mate je ouder wordt. De bloedvaten worden dan minder elastisch en stugger.

Ook schommelt de bloeddruk continu. Het wordt namelijk beïnvloed door inspanning, emoties, eten, moment van de dag en drinken. Neem bij twijfel contact op met je huisarts. Hij heeft meer zicht op welke waarden wel of niet normaal zijn.

Classificatie Bovendruk Onderdruk
Optimale bloeddruk Tussen de 90 en 120 Tussen de 60 en 80
Normale bloeddruk 120 - 129 80 - 84
Hoog-normale bloeddruk 130 - 139 85 - 89
Milde hypertensie (graad 1) 140 - 159 90 - 99
Matige hypertensie (graad 2) 160 - 179 100 - 109
Ernstige hypertensie (graad 3)       > 180 > 110

 

Gebruikstips_watiseenhogebloeddruk_NW

4
Je hebt een te hoge bloeddruk, wat nu?

Hoge bloeddruk is geen ziekte. Maar het verhoogt wel het risico op hart- en vaatziekten. De kans op een hartinfarct wordt ruim 2 keer groter en de kans op een beroerte of hartfalen zelfs tot 4 keer.

Vanaf middelbare leeftijd is de bovendruk de belangrijkste waarde. Toch hoeft niet iedereen met een bloeddruk van 140 of hoger direct behandeld te worden. De arts kijkt naar het totale 'risicoprofiel' van een patiënt:

 • Heb je een verhoogd cholesterol?
 • Rook je?
 • Heb je diabetes?
 • Is er sprake van overgewicht?
 • Beweeg je te weinig?
 • Zitten hart- en vaatziekten in de familie?
 • Eet je ongezond (veel vet en zout)?
 • Drink je veel alcohol?
 • Heb je veel last van stress?

Bij een te hoge bloeddruk geeft je arts je soms medicijnen mee. Dit kunnen onder andere plaspillen, bètablokkers, ACE-remmers of calcium-antagonisten zijn.

Je krijgt sowieso advies om gezonder te gaan leven. Het helpt om meer te bewegen en niet te roken. Daarnaast helpt het om weinig tot geen alcohol te drinken en eventueel af te vallen. Gezonde voeding helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk. Denk hierbij aan het eten van vis, groente, fruit en minder zout. Daarnaast is het belangrijk om te ontspannen. Stress veroorzaakt namelijk vaak een hogere bloeddruk.

Gebruikstips_ikhebhogebloeddrukwatnu

Test bloeddrukmeters

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Waar moet ik op letten bij het meten van mijn bloeddruk? En moet ik mijnb bloeddruk thuis wel meten? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...


Er zijn helaas geen artikelen gevonden..