icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij bloeddrukmeters testen

Wij testten bloeddrukmeters op gebruiksgemak, kwaliteit van de meting en veelzijdigheid. Wij werden daarin bijgestaan door ons panel van 48 leden. De meesten van hen hadden ervaring met het meten van hun bloeddruk. In ons test behandelden we vrijwel uitsluitend bloeddrukmeters die worden aangeraden door de Hartstichting en cardiologen. Daarmee gaan we ervan uit dat de metingen van deze meters betrouwbaar zijn.
Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden

ServiceHoewetesten

Testaspecten

Kwaliteit van de meting

We beoordeelden bovenarm bloeddrukmeters niet op de kwaliteit van de meting. Er is al een instituut (Dabl) dat bloeddrukmeters voor thuisgebruik controleert en aanraadt. De Hartstichting en cardiologen nemen dit advies over, en ook wij testen alleen bloeddrukmeters die worden aangeraden. Bekijk alle aanbevolen bloedrukmeters in onze productvergelijker. De Hartstichting publiceert ook een lijst van aanbevolen bloeddrukmeters. De volledige lijst met aanbevolen bloeddrukmeters, verkrijgbaar of niet, vind je op de site van Dabl.

Naast bovenarmbloedrukmeters voor thuis zijn er ook polsbloeddrukmeters. Omdat het moeilijker is om de meter stil te houden tijdens de meting, is een polsbloeddrukmeter een stuk minder betrouwbaar dan een bovenarmbloedrukmeter. Het algemene advies is dan ook om geen polsbloeddrukmeter te nemen. Dabl raadt overigens wel een aantal polsbloedrukmeters aan.

Bekijk welke bloeddrukmeters als Beste uit de Test komen of vergelijk alle bloeddrukmeters.

Gebruiksgemak

We lieten 48 leden van ons panel 15 bloeddrukmeters beoordelen op gebruiksgemak. Daaronder valt onder andere:

  • De kwaliteit van de handleiding;
  • Het comfort van de manchet;
  • De leesbaarheid van het scherm;
  • Alles wat de panelleden verder nog opviel.

Iedere tester kreeg 1 uur de tijd om 5 bloeddrukmeters te beoordelen. Op die manier werd elke meter door 20 mensen bekeken. Vrijwel alle panelleden hadden ervaring met thuis bloeddruk meten en waren zelf in het bezit van een bloeddrukmeter of overwogen er 1 te kopen. Als de testers al een bloeddrukmeter hadden, beoordeelden ze voor de test geen meters van hun 'eigen merk'.

Drie experts van de Consumentenbond gaven ook hun oordeel over het gebruiksgemak. Het gemiddelde paneloordeel weegt voor 70% mee in het testoordeel, het gemiddelde expertoordeel voor 20%.

Veelzijdigheid

Bloeddrukmeters zijn eenvoudige apparaten, maar sommige kunnen meer dan anderen. Nuttige extra's zijn bijvoorbeeld: * Een geheugen van de laatste metingen voor 1 of meer gebruikers;

  • Automatisch het gemiddelde bepalen van de laatste 3 metingen (nauwkeuriger);
  • Koppeling met de pc voor het exporteren van data;
  • Oplaadbare batterij;

Deze mogelijkheden worden geïnventariseerd en vertaald naar een score voor veelzijdigheid.

Sommige bloeddrukmeters zijn te krijgen in meer varianten, bijvoorbeeld met en zonder koppeling met de pc. Als de extra functie geen invloed heeft op het gebruiksgemak, dan zijn deze modellen toegevoegd aan de vergelijker. Alleen de score voor veelzijdigheid is dan anders.

Niet getest, wel specificaties

Niet alle bloeddrukmeters in dit dossier en de vergelijker zijn door ons getest. De Consumentenbond biedt zo veel mogelijk actuele testinformatie. We kunnen echter niet alle producten die op de markt zijn testen.

Van de producten die we niet testen geven wij wél de specificaties en beoordelen we of deze specificaties voldoende zinvol zijn voor een koper. Ook vermijden we informatie over bloeddrukmeter die eigenlijk niet verkrijgbaar zijn. Verder geven we onafhankelijke algemene informatie en handige tips over de bloeddrukmeters. Deze informatie is door onze experts opgesteld en gegarandeerd zonder commerciële bedoelingen. Zo kun je eenvoudig de bloeddrukmeters met elkaar vergelijken op prijs en specificaties, en je keuze maken.

Vergelijk de bloeddrukmeters op prijzen en specificaties.

Lees meer over onze predicaten ‘Beste uit de test’ en ‘Beste koop’.

Bekijk de beste bloeddrukmeter Vergelijk alle bloeddrukmeters

Test bloeddrukmeters

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg