icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Welk type consument ben jij? Doe mee.|

Iedereen heeft verschillende wensen en behoeften. Daar weten wij graag meer over.

Sitewide Promo cartquiz
Koopadvies

Blu-rayspeler kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een blu-rayspeler? Bedenk dan vooraf goed welke mogelijkheden de speler moet bieden. Misschien heb je wel genoeg aan een simpel model. Wil je graag je tv uitbreiden? Dan is een blu-rayspeler met apps een goede keuze. Wij vertellen je waar je op moet letten bij je aankoop.

Irene Joris

Expert Elektronica


1
Heb ik een blu-rayspeler nodig?

Met blu-ray haal je de beste beeldkwaliteit uit je televisie. Blu-raydiscs zijn namelijk geschikt om hd-beeld op te slaan in de hoogste kwaliteit. Tegenwoordig worden alle films ook uitgebracht op blu-ray. Deze kun je afspelen met een blu-rayspeler of met Sony's spelcomputers PlayStation 3 en PlayStation 4. Blu-ray is dus een echte aanrader voor de filmliefhebber.

Dat een blu-raydisc ruimte heeft voor hd-video komt omdat de capaciteit van een blu-raydisc 5 keer groter is dan de capaciteit van een dvd. Daarnaast ondersteunt blu-ray krachtige videocodering en efficiënte MPEG4-compressie. Inmiddels zijn de eerste ultra-hd-discs verkrijgbaar. Verschillende topfilms zijn opgenomen in de nieuwe resolutie en oude klassiekers zijn geremastered in 4K.

Verschillende formaten

De meeste blu-rayspelers spelen de volgende blu-raydisc formaten af:

  • BD-rom: alleen lezen formaat
  • BD-R: één keer schrijfbaar recordable formaat
  • BD-RE: herschrijfbaar recordable formaat
  • BD-R DL: twee keer zoveel dataopslag door een dubbele laag

Met een blu-rayspeler kun je gelukkig ook gewoon je oude dvd’s afspelen. De beeldkwaliteit wordt zelfs beter doordat de speler het beeld opschaalt. Het beeld op een dvd bevat namelijk 576 beeldlijnen (PAL-formaat) en de blu-rayspeler rekt dit op naar 1080 beeldlijnen. Omdat speler de extra lijnen zelf moet berekenen, blijft het beeld minder gedetailleerd dan dat van een hd-film op blu-ray. Maar de beeldkwaliteit is wel een stuk beter dan bij het afspelen van een dvd op een dvd-speler die niet via HDMI is aangesloten.

BluRay-KeuzeAdvies-Channel1-NW

2
Uitstekend beeld bij elke blu-rayspeler

Als je een blu-rayspeler alleen gebruikt om films af te spelen, dan is een miskoop onmogelijk. Alle blu-rayspelers die we eerder testten, hadden allemaal een zeer goede beeldkwaliteit. Ook de goedkoopste modellen. Dit geldt zowel voor het afspelen van blu-raydiscs als dvd’s.

De prijs van de goedkoopste spelers ligt rond de €60, maar loopt voor duurdere spelers op tot honderden euro’s. Het prijsverschil heeft meestal te maken met de hoeveelheid functies die de speler heeft. Je betaalt voor 3D-afspeelmogelijkheid, apps en netwerkmogelijkheden, zoals wifi. Duurdere spelers hebben vaak ook meer aansluitingen en kunnen meerdere formaten afspelen, zoals Super Audio cd’s.

Gebruikstips_prijzen

3
Breid je tv uit met een blu-rayspeler

Blu-rayspelers hebben functies die een televisie ook kan hebben, zoals apps of netwerkmogelijkheden. Mis je die functies op je televisie? Dan hoef je geen nieuwe tv te kopen, maar kun je een blu-rayspeler gebruiken om je tv uit te breiden. Heeft je tv al wel veel functies? Koop dan een eenvoudige blu-rayspeler.

Apps

Veel blu-rayspelers beschikken over apps. Welke apps er beschikbaar zijn verschilt per merk. Vaak is dit vergelijkbaar met de apps op smart tv's van hetzelfde merk. Gebruik het filter ‘Smart tv’ in de vergelijker voor blu-rayspelers met apps. Houd er wel rekening mee dat de fabrikanten geen verantwoordelijkheid nemen voor de apps op een blu-rayspeler. Ze kunnen zo verdwijnen, blijkt uit ons onderzoek in mei 2016.

Wifi

Alle blu-rayspelers zijn via een ethernetaansluiting te verbinden met het internet. Ook zijn er spelers met wifi voor een draadloze verbinding. Als wifi niet is ingebouwd, kun je een wifi dongel kopen. Is je blu-rayspeler verbonden met je thuisnetwerk? Dan kun je foto’s en video’s, die staan opgeslagen op je computer of laptop, via de blu-rayspeler op je tv bekijken.

Foto’s kijken

De meeste blu-rayspelers hebben een usb-aansluiting. Hiermee is het mogelijk je foto’s en video’s, die opgeslagen staan op een usb-stick, te bekijken via je televisie. Veel spelers van Panasonic hebben een geheugenkaartlezer voor SD- en SDHC-kaarten. Hiermee is het ook mogelijk om foto’s en video’s af te spelen.

3D

Wil je films in 3D kijken? Dan heb je niet alleen een 3D-tv en bijbehorende brillen nodig, maar ook 3D-blu-raydiscs en een geschikte blu-rayspeler. Veruit de meeste spelers kunnen 3D afspelen. In onze vergelijker vind je deze spelers met het filter ‘3D’.

BD-Live

Met alle blu-rayspelers kun je gebruik maken van BD-Live. Hiermee ontvang je altijd de meest actuele informatie over films. Bij de introductie van blu-ray werd BD-Live als een belangrijke vernieuwing ten opzichte van dvd gepresenteerd, maar in de praktijk heb je er weinig aan.

blu-ray_speler-sfeerbeeld-koopadvies-3.jpg

4
Ultra hd: de toekomst van blu-ray

Sinds het voorjaar van 2016 zijn de eerste blu-raydiscs met films in ultra-hd (4K) te koop. Ultra-hd-beeld heeft nog eens 4 keer zoveel beeldpunten als full hd. Dit levert nog scherper beeld. De eerste ultra-hd-tv’s zijn al een tijdje te koop. Online videodiensten zoals YouTube en Netflix leveren al video’s in ultra-hd-kwaliteit. Het aanbod is nog beperkt maar groeit iedere dag. De kwaliteit van 4K op een schijfje is hier nog wel steeds superieur aan. Wel heb je een nieuwe ultra-hd-blu-rayspeler nodig om ultra-hd-discs af te spelen. Er zijn enkele van deze spelers te koop, waaronder de Samsung UBD-K8500 (€500) en de Panasonic DMP-UB900 (€800). Beide zijn inmiddels goed verkrijgbaar. Binnenkort verschijnen er reviews van deze spelers op onze website. Houd de website dus in de gaten! 

Koopadvies_channel4

5
Kooptips: video

Waar moet je op letten als je een blu-rayspeler wilt kopen? Zit er veel verschil tussen de modellen? Bekijk deze video.

703 CB bluray703 CB bluray

Vergelijk blu-rayspelers

Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.