icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Hoe wij bluetooth-speakers testen

We selecteerden 41 draadloze bluetooth-speakers voor een uitgebreide test. De geluidskwaliteit was het belangrijkste criterium. Verder keken we naar draagbaarheid, gebruiksgemak, energieverbruik, accuduur en extra mogelijkheden.
Stefan Vrijdag
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

ServiceHoewetesten

Geluidskwaliteit

Elke bluetooth-speaker onderging een strenge luistertest. Ons expertpanel beoordeelde pop/rock, klassieke muziek en gesproken tekst. We gebruikten bestanden in mp3-formaat.

Elke expert gaf een cijfer voor het geluid. Hierbij werd extra goed gelet op de kwaliteit van de lage, midden en hoge tonen.

Er zijn ook technische tests uitgevoerd. Zoals een meting van het maximale volume waarbij het geluid nog net niet vervormt.

De technische metingen deden we in een 'dode' (anechoïsche) kamer. Zo'n kamer is ideaal voor akoestische metingen. Want de wanden, de vloer en het plafond absorberen het geluid maximaal, dus je hebt geen last van geluidsreflectie.

Bekijk welke bluetooth-speakers als Beste uit de Test komen of vergelijk alle bluetooth-speakers.

Draagbaarheid

Bluetooth-speakers zijn gemaakt om mee te nemen. Het oordeel over draagbaarheid zegt iets over de afmetingen en het gewicht van de speakers. Hoe lichter en kleiner, hoe makkelijker hij in een tas past. In onze test zitten speakers met het formaat van een blikje frisdrank tot een schoenendoos.

Gebruiksgemak

Hoe gemakkelijk kun je een smartphone of tablet verbinden via bluetooth? Daarnaast voerden we een aantal handelingen uit: zoals muziek afspelen van een telefoon, volume regelen en voor- of achteruitspoelen. 

Energiegebruik en accuduur

Hoeveel energie gebruikt de bluetooth-speaker? Het energiegebruik in stand-bystand weegt hierin sterk mee.

Bij de accuduur meten we hoe lang het duurt voordat een speaker opgeladen is. Daarnaast kijken we hoe lang de accu meegaat op een volle lading.

Mogelijkheden

Hoeveel aansluitmogelijkheden heeft de bluetooth-speaker? Heeft de speaker NFC (Near Field Communication) om hem te koppelen met een smartphone die deze functie ook heeft? Kun je handsfree een telefoontje opnemen?

Andere punten die meewegen:

  • Kun je een smartphone opladen via usb?
  • Is er een beschermhoes meegeleverd?

Berekening testoordeel

Het testoordeel is een gewogen gemiddelde. Het ene onderdeel telt zwaarder mee dan het andere. De aspecten zijn als volgt gewogen:

  • Geluidskwaliteit: 55%
  • Mobiliteit: 20%
  • Energieverbruik en accuduur: 14 %
  • Gebruiksgemak: 6%
  • Mogelijkheden: 5%

Waarom zit mijn product niet in de test?

Als je als consument op zoek bent naar testinformatie, kan het vervelend zijn dat uitgerekend het product waarop jij je oog hebt laten vallen niet in onze test zit. Lees waarom we helaas niet alles kunnen testen wat verkrijgbaar is.

Bekijk de beste bluetooth-speaker Vergelijk alle bluetooth-speakers

Test bluetooth-speakers

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg