icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Borstkolven

Met een borstkolf kun je moedermelk afkolven. Dat is handig als je borstvoeding geeft en weer aan het werk moet of als je er even tussenuit wil zonder je kind. Het allerbelangrijkste van een kolf is dat deze comfortabel aanvoelt en dat is heel persoonlijk. Bedenk dus goed welk type kolf past bij jouw behoefte. 

Ineke Smit

Ineke Smit , Expert Baby & Kind Bijgewerkt op:6 september 2018

borstkolven

Type kolf

Bij het kiezen van een kolf is het belangrijk om te kijken naar wat jij fijn vindt. Want als je ontspannen kunt kolven gaat het niet alleen sneller, de melkopbrengst is ook nog eens groter. Zorg er dus voor dat het type borstkolf dat je kiest goed aansluit op jouw behoefte.

Borstschild

Ook de maat van het borstschild (het stuk dat je op je borst plaatst) moet goed zijn. Een verkeerde maat borstschild is oncomfortabel en soms pijnlijk. Van veel merken zijn losse borstschilden te verkrijgen in meerder maten.

Formaat

Daarnaast kan je ook nog kijken naar het gewicht en de grootte van de kolf of naar de accessoires die er bij geleverd worden. 

Borstkolf huren

Voor vrouwen bij wie de borstvoeding niet goed op gang komt zijn er ook borstkolven te huur. Vooral de motor van deze borstkolf is veel beter dan van de kolven die te koop zijn.

Tweedehands

Wij raden het kopen van een tweedehands kolf af omdat veel vrouwen en baby's spruw krijgen. Dit is een zeer besmettelijke schimmelinfectie. Wil je toch een tweedehands kolf kopen, houd dan rekening met de volgende punten:

 • Vervang alle delen die met melk in aanraking zijn gekomen.
 • Kies voor een kolf met een gesloten systeem, zodat er geen melk bij de moter kan komen. 
 • De motor van een kolf slijt relatief snel. Kolven die veel zijn gebruikt verliezen aan zuigkracht of gaan snel kapot. 

Afgekolfde melk

Door afgekolfde melk goed te bewaren is het lang houdbaar. Bewaar de melk daarom:

 • bij kamertemperatuur: 5-10 uur;
 • in de koelkast: ongeveer 5 dagen. Zet de melk achterin de koelkast, daar is de temperatuur het meest constant;
 • in de vriezer: bij -20ºC, 3 of 4 sterren voor ongeveer 6 maanden.

Afgekolfde melk kun je weer opwarmen, maar dat hoeft niet. Sommige baby's drinken de melk ook koud. Opwarmen kan op de volgende manieren: 

 • flessenwarmer
 • een pannetje warm water
 • magnetron
  Gebruik de laagste stand en zwenk het flesje tussendoor 2 keer. In de magnetron verdeelt de warmte zich niet altijd even goed.

Maak melk niet te warm (niet warmer dan 35 ºC), want dan gaan voedingsstoffen kapot. Dat gebeurt ook als je melk te hard schudt. Je kunt het flesje daarom beter rustig zwenken.

Kolf schoonmaken

Gebruik je de kolf voor het eerst, maak hem dan goed schoon. Dit kan je doen door de kolf af te wassen of te steriliseren. Steriliseren kan in een pannetje kokend water. Maar sommige merken hebben een speciale (magnetron)sterilisator. Je bent dan wel vaak gebonden aan een merk. Medela heeft zakjes om de kolf te steriliseren in de magnetron. Deze zakjes kun je ook voor andere merken gebruiken.  

Rechten

Als vrouw heb je het recht om je kind borstvoeding te geven of te kolven tijdens werktijd. De kolfruimte moet ook aan bepaalde eisen voldoen. Een foto of filmpje van je baby kan de toeschietreflex helpen bij het kolven, mocht je je baby niet direct de borst kunnen geven.

Lees ook:

 

 

Nieuw & interessant