icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Borstkolf kopen: waar let je op?

Het is belangrijk om een borstkolf te kiezen die bij jou past. Wij geven advies over de verschillende typen borstkolven en tips voor de aanschaf of huur van een borstkolf.

Ineke Smit
Ineke Smit

Expert Baby & Kind


1
Verschillende soorten borstkolven

Handkolf

Zoals de naam al zegt, gebruik je een handkolf om met de hand melk te kolven, en is er geen stroom of accu nodig. Een handkolf is een goede optie als je af en toe kolft. Een handkolf vraagt vaak wel enige oefening.

Elektrische kolf

Kolf je regelmatig, en wat langere tijd, dan is een elektrische kolf meestal makkelijker. Ook kost het kolven minder tijd en is het minder vermoeiend. Elektrische kolven werken vaak op netstroom. Een enkele kolf kan ook op batterijen of met een accu werken. Houd hier rekening mee als je weet dat op de plaats waar jij kolft niet altijd stroom aanwezig is.

Enkel- of dubbelzijdig

Elektrische kolven kun je enkel- en dubbelzijdig kopen. Bij een enkelzijdige kolf, kolf je 1 borst tegelijkertijd. Dit is een prima optie als het kolven je makkelijk afgaat. Een dubbelzijdige kolf heeft enkele voordelen, maar is ook ongeveer 2 keer zo duur. De dubbelzijdige kolf kolft tegelijkertijd melk uit 2 borsten. Het voordeel van dubbelzijdig kolven is dat de melkstroom sneller en beter op gang komt. Dit kost minder tijd en levert het meer melk op. Een dubbelzijdige kolf kan ook eenzijdig gebruikt worden.

Instelbaarheid en 2-fase-afkolven

Bij sommige borstkolven kun je zelf de zuigkracht en snelheid instellen. Zo kun je de kolf precies afstemmen op wat voor jouw comfortabel aanvoelt. Ook kennen sommige kolven een 2-fase-systeem. Hierbij begint het kolven met korte krachtige zuigbewegingen. Dit is erop gericht om de melkstroom op gang te brengen. Daarna wordt overgegaan op langzamere zuigbewegingen.

Koopadvies_channel1

2
Een kolf huren

Het is mogelijk om een kolf te huren bij bijvoorbeeld een lactatiekundige (borstvoedingspecialist) of thuiszorgwinkel. Deze speciale huurkolven zijn vaak wel anders dan de kolven die te koop zijn.

Huurkolf is krachtiger

Huurkolven zijn vaak bedoeld om de borstvoeding op gang te brengen wanneer dit niet vanzelf gaat. Bijvoorbeeld als

  • de baby zelf niet genoeg kracht heeft om uit de borst te drinken;
  • wanneer er complicaties zijn geweest bij de bevalling.

De motor van een huurkolf is vaak veel krachtiger, waardoor een beter vacuüm ontstaat en meer slagen per minuut gemaakt kunnen worden. Ook kan de motor vaak fijner worden afgesteld. Dit is belangrijk bij het op gang brengen van de borstvoeding en voor het comfort bij het kolven. Daarnaast is een goede huurkolf altijd dubbelzijdig.

Afkolfset aanschaffen

Schaf bij het huren van een kolf uit hygiënisch oogpunt altijd een nieuwe afkolfset aan. Deze set bestaat uit alle delen die met de borst en de moedermelk in aanraking komen.

Soms vergoedt je verzekeraar de kosten van (het huren van) een kolf. Check dat even in je polisvoorwaarden.

Koopadvies_channel2-NW

3
Nieuwe of tweedehands borstkolf

Borstkolven zijn prijzige apparaten, maar een tweedehands kolf is niet aan te raden. De kolf kan bijvoorbeeld al langere tijd gebruikt zijn, waardoor de motor al wat versleten is. Hierdoor kan de kolf minder goed zuigen of gaat hij snel kapot.

Kies je toch voor een tweedehands kolf, vraag dan hoelang de kolf al gebruikt is en vervang alle onderdelen die met melk in aanraking zijn geweest. Veel vrouwen en baby's krijgen last van spruw. Een schimmelinfectie die zeer besmettelijk is. Deze is over te dragen via een (niet goed gereinigde) borstkolf. Daarnaast hebben niet alle kolven een gesloten systeem, waardoor ook melk bij de motor kan komen.

4
Waar moet ik nog meer opletten?

Maat van het borstschild

Veel merken borstkolven hebben diverse borstschilden. Geen borst is hetzelfde, en het is belangrijk om een borstschild te hebben dat goed past. Kolven met een niet passend borstschild is pijnlijk en geeft een kleinere melkopbrengst.

Grootte en gewicht

Als je de borstkolf regelmatig mee moet nemen, is het handig dat hij niet te groot en te zwaar is. De afmetingen van de borstkolven vind je in de vergelijker.

BPA-vrij

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die gebruikt wordt om plastic te maken. In 2008 is uit voorzorg besloten om BPA niet meer toe te staan in babyflesjes. Overigens bleek onlangs uit onderzoek dat de blootstelling aan BPA te klein is om tot gezondheidsrisico's te leiden.

Accessoires

Fabrikanten van borstkolven verkopen allerlei accessoires voor de borstkolf, zoals een koeltasje en bewaarbekers. Soms zitten die bij de kolf, maar meestal moet je ze er los bijkopen. Ook kun je soms losse onderdelen van de kolf bestellen. In de vergelijker staat welke extra's er bij een kolf geleverd worden.

Koopadvies_channel4

Vergelijk borstkolven

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...