icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verschillende typen borstkolven

Er zijn verschillende typen kolven. Belangrijk is om te kiezen voor een kolf die comfortabel is en bij jouw wensen past.
Ineke Smit
Ineke Smit

Expert Baby & Kind


Handkolf 

dossier borstkolven borstkolf 135 x 175De borstkolven die op de markt zijn, zijn grofweg in te delen in handkolven en elektrische kolven. Zoals de naam al zegt, gebruik je een handkolf om met de hand melk te kolven, en is er geen stroom of accu nodig. Een handkolf is een goede optie als je af en toe kolft. Een handkolf vraagt vaak wel enige oefening.

Elektrische kolf

Kolf je regelmatig, en wat langere tijd, dan is een elektrische kolf meestal makkelijker. Ook kun je vaak wat meer kolven in minder tijd en het is minder vermoeiend. Elektrische kolven werken vaak op netstroom. Een enkele elektrische kolf kan ook op batterijen of met een accu werken. Houd hier rekening mee als je weet dat op de plaats waar jij kolft niet altijd stroom aanwezig is.

Enkel- of dubbelzijdig

Elektrische kolven kun je enkel- en dubbelzijdig kopen. Bij een enkelzijdige kolf, kolf je 1 borst tegelijkertijd. Dit is een prima optie als het kolven je makkelijk afgaat. Een dubbelzijdige kolf heeft enkele voordelen ten opzichte van een enkelzijdige kolf, maar is ook ongeveer 2 keer zo duur. De dubbelzijdige kolf kolft tegelijkertijd melk uit 2 borsten. Het voordeel van dubbelzijdig kolven is dat de melkstroom sneller en beter op gang komt. Hierdoor kost het kolven minder tijd en levert het meer melk op. Als je een dubbelzijdige kolf hebt, hoef je niet altijd dubbelzijdig te kolven. De meeste kunnen ook enkelzijdig gebruikt worden.

Instelbaarheid en 2-fase-afkolven

Bij sommige borstkolven kun je zelf de zuigkracht en snelheid instellen. Zo kun je de kolf precies afstemmen op wat voor jouw comfortabel aanvoelt. Ook kennen sommige kolven een 2-fase-systeem. Hierbij begint het kolven met korte krachtige zuigbewegingen. Dit is erop gericht om de melkstroom op gang te brengen. Daarna wordt overgegaan op langzamere zuigbewegingen.

Lees ook:

Vergelijk borstkolven