icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Boxspring: voordelen en nadelen

Waarom zou je een boxspring kopen, en geen normaal bed met een normaal matras? In ieder geval niet omdat je er beter op slaapt. Uit onze tests blijkt dat boxsprings niet beter ondersteunen dan losse matrassen.
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:16 oktober 2023

boxspring_1200x800px

Waarom koop je een boxspring?

  • Volledig bed
    Je koopt een volledig bed, dus je bent in 1 keer klaar. Je hebt al een tweepersoonsboxspring van 180x200 cm vanaf €500. Toch zijn goedkope boxsprings vaak niet de beste keus. Lees meer over de prijs van een boxspring.
  • Aanpassen aan je eigen smaak
    Je kunt eindeloos variëren in kleuren en materiaal van de bekleding, hoofd- en voetborden en pootjes. Dit kan vooral bij de duurdere boxsprings.
  • Makkelijk in en uit bed stappen
    Een boxspringcombinatie is meestal hoger dan een bed met een los matras en bedbodem. Zo stap je makkelijker in en uit bed.
  • Compact
    Zonder hoofd- en voetbord is een boxspringcombinatie compact: niet groter dan de matrasmaat.
  • Opbergruimte mogelijk
    Bij een echte boxspring met een verend onderstel kun je de ruimte onder het bed niet gebruiken om dingen op te slaan. Maar bij een platte bodem kan dat wel. Soms hebben ze dan ook een speciaal hefmechanisme om de bodem makkelijk op te tillen. 

Waarom koop je geen boxspring?

  • Lichaamondersteuning
    Uit onze tests blijkt dat boxsprings niet beter ondersteunen dan losse matrassen. En in vergelijking met bijvoorbeeld een lattenbodem kan het onderstel je lichaam minder goed ondersteunen.
  • (Te) zacht, warm en vochtig
    Als we boxsprings vergelijken met losse matrassen, dan zijn boxsprings veel zachter en warmer. Voor veel mensen misschien té zacht en warm.
  • Slechte vochtdoorlatendheid
    Hardheid en warmte is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar boxsprings laten vaak ook slecht vocht door. Zweet je veel in bed? Dan kun je beter voor een normaal matras gaan.
  • Veel stof
    De stoffen bekleding van een boxspring kun je lastig stofvrij houden. Dat is een nadeel voor mensen met huisstof(mijt)allergie. Als alternatief kun je kunststof bekleding (leder-look) gebruiken.
  • Vlekken verwijderen
    Vlekken op de stoffen bekleding zijn lastiger te verwijderen dan van een houten of kunststof bedombouw of bekleding.
  • Lange levertijd
    Duurdere boxsprings moeten speciaal voor jou gemaakt worden. Dat betekent een levertijd van al snel meerdere maanden. Bij boxsprings die uit voorraad leverbaar zijn heb je juist weer weinig keuze uit stoffen.
  • Niet proefslapen
    Je kunt bij een boxspring meestal niet thuis proefslapen. Matrassen kun je vaak online bestellen en thuis uitproberen. Bevalt het matras niet, dan krijg je je geld terug. Bij boxsprings kan dit zelden of nooit. 
  • Afdanken als set
    Als een deel van je boxspring niet meer bevalt, moet je vaak de hele set vervangen. Bij een ander bed hoef je bijvoorbeeld alleen een nieuw matras te kopen. Dat maakt de boxspring een minder duurzame keuze.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.