icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Besparen en budgetteren

Slimmer omgaan met geld en weten waarop je kunt bezuinigen, daarmee kun je geld besparen. Hier vind je tips en inspiratie om geld over te houden, in welke fase van je leven je ook zit. Hoe groot wordt jouw winst?
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Home header besparen en budgetteren

Wat je zelf kunt doen om te besparen 

Minder geld uitgeven, dat wil iedereen toch? De maandelijkse lasten zo laag mogelijk houden is voor veel mensen belangrijk. Met onze ‘bespaar top-5’ vergelijk je abonnementen en diensten met elkaar om zo tot een maximale besparing van je vaste lasten te komen. 

Hoe kijk jij naar geld? 

Je houding ten opzichte van geld is een nauwkeurige afspiegeling van je karakter of psychologische gesteldheid. In extreme gevallen staat dat een gezond beheer van eigen geldzaken in de weg. Deze test geeft een indruk hoe jij ervoor staat. 

Home tips succesvolle verkoop marktplaatsTips voor succesvolle verkoop via Marktplaats 

Een goede manier om wat geld te verdienen is je oude spullen te verkopen op het internet. Websites als Marktplaats.nl zijn uitermate geschikt om je spullen te verkopen. Het enige probleem is, je bent niet alleen.  

Wij geven je tips om de concurrentie voor te blijven zodat je spullen snel een nieuwe eigenaar hebben. 

Tips voor het afdingen 

Afdingen loont en dat geldt niet alleen voor de aanschaf van een nieuwe auto of keuken. Wie de stoute schoenen aantrekt kan ook veel besparen door af te dingen in elektronica- en woonwinkels. Maar ook bij de aanschaf van bijvoorbeeld fietsen en zelfs kleding valt veel voordeel te halen door te onderhandelen. 

Lees meer over afdingen.

‘Gratis' proefpakketten 

Ze lijken onschuldig, de advertenties voor 'gratis' proefpakketjes waarvoor je alleen maar verzendkosten hoeft te betalen. Maar soms volgen na het eerste pakketje 'spontaan' vervolgzendingen samen met een peperdure rekening. Laat je niet intimideren door loze dreigementen als je weigert te betalen. 

Lees meer over gratis proefpakketten.

Hulpmiddelen bij het besparen 

Home digitale huishoudboekjesDigitale huishoudboekjes 

Om meer controle over je financiën te krijgen en misschien ook te bezuinigen, is het handig inzichtelijk te maken waar het geld aan op gaat. Een digitaal huishoudboekje kan hierbij helpen. Er zijn veel verschillende; van simpel tot uitgebreid, gratis of tegen betaling of bijvoorbeeld via je eigen bank. Elk programma heeft zo zijn voor- en nadelen. Kijk waarmee je het handigste kunt budgetteren. 

Lees meer over digitale huishoudboekjes.

Handige rekenhulpen 

Op internet zijn veel rekenhulpjes te vinden die je persoonlijke financiële planning een stuk makkelijker maken. Wij hebben de belangrijkste op een rij gezet. 

Meer over handige rekenhulpjes.

Cadeaubonnen 

Cadeaubonnen eindigen al snel ergens onder in een la. En als je ze al terugvindt, zijn ze vaak over de geldigheidsdatum. Dat is zonde, je kunt ze beter gebruiken voor iets leuks of nuttigs. Ook het inwisselen verloopt lang niet altijd vlekkeloos. 

Bekijk wat de haken en ogen zijn en welke cadeaubonnen ons opvielen

Leningen en aanverwante producten 

Geld lenen hoeft niet duur te zijn, als je de reclames moet geloven. Maar veel kredietaanbieders adverteren met een rentepercentages dat maar voor heel weinig consumenten geldt. 

Bekijk wanneer het verstandig is om geld te lenen en waar je op moet letten

Home twintig bespaartipsBespaartips 

Heb je het gevoel dat je nog meer kunt besparen dan je al doet? Wij geven je 20 tips om te besparen en zo meer geld over te houden. Zo geven we je tips over het gebruik van bijvoorbeeld je auto, huishoudelijke producten en je betaalrekening. Daarnaast geven we je nog een aantal tips over belastingen en verzekeringen. 

Lees onze 20 bespaartips.

Nieuw & interessant

 • otly app eerste indruk
  Eerste indruk  |  11 okt.

  Otly!

  Vanwege de toenemende behoefte aan financiële educatie neemt de Consumentenbond voor het eerst een 'zakgeldapp' onder de loep. Met Otly! kun je als ouder virtueel zakgeld overmaken en de financiën van je kind bijhouden.

 • hulp-in-huishouding
  Nieuws  |  15 aug.

  Gemeenten maken rommeltje van hulptoelage

  Gemeenten kunnen met extra geld van het Rijk inwoners extra huishoudelijke hulp aanbieden tegen een gering tarief. Hoe gemeenten dat doen, is één grote warboel. Bovendien is de informatie hierover moeilijk te vinden.

 • GRPPY app eerste indruk
  Eerste indruk  |  26 jul.

  GRPPY-app

  GRPPY (je spreekt het uit als ‘Groepie’) is een applicatie die je kunt gebruiken als digitale geldpot voor groepsactiviteiten. Ga je met een groep een gezamenlijk cadeau geven, organiseer je een vrijgezellenfeest of staat er over een tijdje groepsuitje gepland? Dan kun je met deze app via iDeal geld inleggen. De groepsbeheerder kan het geld weer opnemen om betalingen te doen. Is dit een handig hulpmiddel?

 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.