icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

13 tips bij het afdingen

Afdingen levert verrassend makkelijk korting, gratis accessoires en extra service op. Voor wie nog niet zoveel ervaring heeft met afdingen maar het wel wil proberen, hebben we 13 tips op een rij gezet.
Ingrid Zuurmond
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Artikel tips bij afdingen

Bijna de helft van de Nederlanders doet het weleens in winkels: afdingen. Wie de figuurlijke drempel is overgestapt, merkt dat het vaak nog werkt ook en dat stimuleert om het vaker te proberen. We geven je 13 tips om bij het afdingen te gebruiken. 

 1. Realiseer je dat je niets te verliezen hebt. Het is een spel. 

 1. Spreek een verkoper aan van wie je verwacht dat hij kan, wil en mag onderhandelen. 

 1. Zorg dat er geen andere klanten bij staan als je gaat afdingen. Kies een rustig moment. 

 1. Straal uit dat je iets wilt kopen. Anders zal de verkoper geen tijd en moeite willen investeren. 

 1. Hoe meer informatie je hebt, des te sterker je onderhandelingspositie. Verzamel vooraf productinformatie en marktgegevens. Weet wat de dienst of het product elders kost. Niet alleen op internet, maar ook in andere winkels. 

 1. Bedenk vooraf geloofwaardige argumenten waarom de prijs lager moet zijn. 

 1. Bouw een 'relatie' op met je onderhandelingspartner: wees vriendelijk en geïnteresseerd, stel vragen over het product. 

 1. Onderhandel eerst over een korting op de prijs en pas daarna, als er echt geen korting inzit, over gratis extra's. 

 1. Noem in het begin van de onderhandeling geen concrete bedragen. Zeg bijvoorbeeld dat je het product 'een stuk goedkoper' wilt. 

 1. Begin altijd met een lager bod dan je uiteindelijk bereid bent te betalen, zodat je ruimte hebt om te onderhandelen. 

 1. Voor winkeliers kan het makkelijker zijn om gratis extra's te geven, dan korting. Tijdens een onderhandeling kun je daarom ook vragen om een gratis accessoire of extra service. Hier reageren verkopers over het algemeen vrij positief op. 

 1. Bedenk goed wat de waarde van gratis extra's is. Weegt die op tegen een korting in een andere winkel, en kun je de extra's wel gebruiken? 

 1. Spaarzaam informatie weggeven is essentieel bij afdingen. Probeer bijvoorbeeld niet meteen te vertellen dat je op zoek bent naar 2 matrassen en onderhandel eerst over de prijs van 1 matras. Daarna kun je vragen of je meer korting krijgt als je er 2 koopt: de winkelier spaart dan immers administratie- en transportkosten.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • energie-huisbaasje
  Nieuws  |  16 okt.

  Huisbaasje geeft grip op energie-uitgaven

  Energiedienst Huisbaasje van de Consumentenbond helpt consumenten om grip te krijgen op hun energierekening. Het meet het stroomverbruik en geeft via een app persoonlijke tips om energie te besparen.
 • Digidwang-ongewenst
  Nieuws  |  10 okt.

  Pas op met All Great Dealz

  De Consumentenbond ziet veel klachten over All Great Dealz, een bedrijf dat telefonisch kortingsvouchers voor vliegreizen en hotelovernachtingen verkoopt (update 10 oktober 2017).
 • sjaak-app-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  7 sep.

  Sjaak app

  Sjaak is een app die het mogelijk maakt om met een (vrienden)groep betaalde rekeningen te verdelen en verrekenen. Het verschil met andere apps is dat de betalingen via je eigen bank-app gaan. Voordeel daarvan is dat je geen account hoeft aan te maken en er geen saldo hoeft op te zetten. Nadeel is dat de betalingen door Sjaak niet in je app klaargezet worden. Wat kan Sjaak dan wel voor je betekenen?
 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.