icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

13 tips bij het afdingen

Afdingen levert verrassend makkelijk korting, gratis accessoires en extra service op. Voor wie nog niet zoveel ervaring heeft met afdingen maar het wel wil proberen, hebben we 13 tips op een rij gezet.
Ingrid Zuurmond
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Artikel tips bij afdingen

Bijna de helft van de Nederlanders doet het weleens in winkels: afdingen. Wie de figuurlijke drempel is overgestapt, merkt dat het vaak nog werkt ook en dat stimuleert om het vaker te proberen. We geven je 13 tips om bij het afdingen te gebruiken. 

 1. Realiseer je dat je niets te verliezen hebt. Het is een spel. 

 1. Spreek een verkoper aan van wie je verwacht dat hij kan, wil en mag onderhandelen. 

 1. Zorg dat er geen andere klanten bij staan als je gaat afdingen. Kies een rustig moment. 

 1. Straal uit dat je iets wilt kopen. Anders zal de verkoper geen tijd en moeite willen investeren. 

 1. Hoe meer informatie je hebt, des te sterker je onderhandelingspositie. Verzamel vooraf productinformatie en marktgegevens. Weet wat de dienst of het product elders kost. Niet alleen op internet, maar ook in andere winkels. 

 1. Bedenk vooraf geloofwaardige argumenten waarom de prijs lager moet zijn. 

 1. Bouw een 'relatie' op met je onderhandelingspartner: wees vriendelijk en geïnteresseerd, stel vragen over het product. 

 1. Onderhandel eerst over een korting op de prijs en pas daarna, als er echt geen korting inzit, over gratis extra's. 

 1. Noem in het begin van de onderhandeling geen concrete bedragen. Zeg bijvoorbeeld dat je het product 'een stuk goedkoper' wilt. 

 1. Begin altijd met een lager bod dan je uiteindelijk bereid bent te betalen, zodat je ruimte hebt om te onderhandelen. 

 1. Voor winkeliers kan het makkelijker zijn om gratis extra's te geven, dan korting. Tijdens een onderhandeling kun je daarom ook vragen om een gratis accessoire of extra service. Hier reageren verkopers over het algemeen vrij positief op. 

 1. Bedenk goed wat de waarde van gratis extra's is. Weegt die op tegen een korting in een andere winkel, en kun je de extra's wel gebruiken? 

 1. Spaarzaam informatie weggeven is essentieel bij afdingen. Probeer bijvoorbeeld niet meteen te vertellen dat je op zoek bent naar 2 matrassen en onderhandel eerst over de prijs van 1 matras. Daarna kun je vragen of je meer korting krijgt als je er 2 koopt: de winkelier spaart dan immers administratie- en transportkosten.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • rabo-app-pinpin-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  26 okt.

  Rabo PinPin

  Rabobank heeft sinds kort de gratis zakgeld-app Rabo PinPin voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Daarmee leert je kind omgaan met geld.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • albert-heijn-kortingen
  Nieuws  |  23 okt.

  Meeste en beste supermarktaanbiedingen bij Albert Heijn

  Supermarkt Albert Heijn heeft de meeste aanbiedingen per week en biedt de hoogste korting. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.