icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Digitale huishoudboekjes

Om meer controle over je financiën te krijgen en misschien ook te bezuinigen, is het handig inzichtelijk te maken waar het geld aan op gaat. Een digitaal huishoudboekje kan hierbij helpen.
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Artikel digitale huishoudboekjes

Gratis huishoudboekje 

Veel huishoudboekjes zijn gratis. Uit ons eerder onderzoek blijkt dat gratis boekjes niet onder doen voor de betaalde versies. Sommige huishoudboekjes, bijvoorbeeld 'AFAS Personal', 'Cashflow Online' en 'Simpel Huishoudboekje', hebben zowel een gratis als betaalde versie. De betaalde versies hebben meer mogelijkheden, zoals begroten, rapportages maken en subcategorieën aanmaken. 

Online of offline  

Er zijn zowel online als offline digitale huishoudboekjes. Bij een offline huishoudboekje installeer je een programma op je computer en staan je gegevens lokaal opgeslagen. Je bent daardoor meestal ook aan die computer gebonden.  

Bij een online huishoudboekje hoef je geen programma te installeren en dus ook geen updates. Je gebruikt het huishoudboekje door in te loggen op de website van het huishoudboekje.  

Automatische indeling 

Het voordeel van een digitaal huishoudboekje ten opzichte van een papieren overzicht of een Excel bestand, is dat het programma de uitgaven automatisch indeelt in categorieën. Sommige online huishoudboekjes, zoals 'Het Huishoudboekje', doen dit niet. 

Bijna alle huishoudboekjes bieden de mogelijkheid om per categorie een budget vast te stellen.  

Begrotingsadvies 

Bij veel huishoudboekjes is het mogelijk je uitgaven te vergelijken met die van andere gebruikers. Je kunt ook aangeven met wat voor soort mensen je het uitgavenpatroon wilt meten. De vergelijking tussen een alleenstaande en een gezin met opgroeiende kinderen werkt immers niet.  

De 'Cashflow Manager' van BankingTools en 'AFAS Personal Plus' bijvoorbeeld gebruiken voor deze vergelijkingen de landelijke gemiddelden van het Nibud. Je kunt dan vergelijken wat mensen in een vergelijkbare situatie minimaal en gemiddeld besteden. 

Stel, een echtpaar besteed maandelijks €450 aan huishoudelijke uitgaven. De richtbedragen van Nibud zijn daarvoor minimaal €367 en gemiddeld €429. Er valt dan maximaal €83 te besparen. 

App bij digitaal huishoudboekje 

Sommige digitale huishoudboekjes bieden ook een app aan. Die van 'AFAS Personal' is geschikt voor Android en iPhone, die van 'Cashflow Manager' alleen voor iPhone. Met de app van 'AFAS Personal' kun je bijvoorbeeld kassabonnen scannen met de mobiele telefoon en in het huishoudboekje importeren. Het is ook een handige manier om kassabonnen, die soms na een lange periode niet leesbaar zijn, te bewaren. 

Verdienmodel 

De aanbieders van digitale huishoudboekjes verdienen aan de verkoop van betaalde versies van de huishoudboekjes en aan advertenties en links naar andere websites. De meeste huishoudboekjes benaderen klanten niet actief met aanbiedingen via e-mail of sms.  

Sommige kasboekjes verzenden ook nieuwsbrieven, maar hieraan wordt vermoedelijk niet verdiend. 

Aanbieders van huishoudboekjes 

Er zijn veel aanbieders van digitale huishoudboekjes, bijvoorbeeld: 

Op de website van Wijzer in Geldzaken staat ook een overzicht van digitale huishoudboekjes. Het overzicht is bedoeld om consumenten te helpen het huishoudboekje te vinden dat het beste bij hem/haar past.Nieuw & interessant

 • otly app eerste indruk
  Eerste indruk  |  11 okt.

  Otly!

  Vanwege de toenemende behoefte aan financiële educatie neemt de Consumentenbond voor het eerst een 'zakgeldapp' onder de loep. Met Otly! kun je als ouder virtueel zakgeld overmaken en de financiën van je kind bijhouden.

 • hulp-in-huishouding
  Nieuws  |  15 aug.

  Gemeenten maken rommeltje van hulptoelage

  Gemeenten kunnen met extra geld van het Rijk inwoners extra huishoudelijke hulp aanbieden tegen een gering tarief. Hoe gemeenten dat doen, is één grote warboel. Bovendien is de informatie hierover moeilijk te vinden.

 • GRPPY app eerste indruk
  Eerste indruk  |  26 jul.

  GRPPY-app

  GRPPY (je spreekt het uit als ‘Groepie’) is een applicatie die je kunt gebruiken als digitale geldpot voor groepsactiviteiten. Ga je met een groep een gezamenlijk cadeau geven, organiseer je een vrijgezellenfeest of staat er over een tijdje groepsuitje gepland? Dan kun je met deze app via iDeal geld inleggen. De groepsbeheerder kan het geld weer opnemen om betalingen te doen. Is dit een handig hulpmiddel?

 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.