icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eindejaarstips voor 2017

Wij geven specifieke tips voor de maanden november en december 2017. Met deze tips kun je op een vrij eenvoudige manier belasting besparen of toeslagen veilig stellen. Doe er je voordeel mee.

Asha Stuivenwold

Asha Stuivenwold , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:26 oktober 2017

Home tips voor alle toeslagen

Tip 1: Geld uitgeven 

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar geld uitgeven vlak voor het jaareinde kan je echt kapitalen schelen. Niet alleen omdat je dan over het volgende jaar minder inkomstenbelasting hoeft te betalen (je vermogen per 1 januari van het volgende jaar is dan immers lager), maar het kan ook zijn dat je daardoor nét in aanmerking komt voor toeslagen.

Alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, kennen namelijk een vermogenstoets. Soms kom je door geld uit te geven net onder de vermogensgrens voor het aanvragen van toeslagen. Zit je op 1 januari met €1 over de vermogensgrens, dan vervalt je recht op de toeslag. Geld uitgeven kan daardoor veel geld opleveren.

Let erop dat je ook aan de andere voorwaarden voor het ontvangen van de toeslag moet voldoen.Of je aan de voorwaarden voldoet check je snel met deze proefberekening toeslagen

Vermogensgrenzen 2018

 Geen toeslagpartnerToeslagpartners
Huurtoeslag€30.000€60.000
Zorgtoeslag€113.415€143.415
Kindgebonden budget€113.415€143.415

Vermogen

Heb je in je eentje meer vermogen dan €30.000 of als stel meer dan €60.000? Zorg er dan voor dat je geld uitgeeft aan zaken die je niet hoeft aan te geven in box 3, zoals auto's, verbouwingen, meubels, zonnepanelen of vakanties. Een vakantiehuisje of aandelen kopen helpt niet, want die moet je wél aangeven in box 3. Als je aan het einde van een jaar grote uitgaven in het verschiet hebt, doe die dan nog dat jaar. Zo kan het je bijvoorbeeld ook geld schelen als je de zorgpremie voor het jaar 2018 in één keer betaalt voor het einde van 2017. Check bij je zorgverzekeraar wat de mogelijkheden en kortingen daarvoor zijn.

Bij aankoop (en betaling!) van een auto van €10.000 scheelt dat je straks in 2018 naar verwachting €60 en maximaal €161 aan inkomstenbelasting als je vermogen aan het eind van het jaar hoger is dan het heffingsvrij vermogen (vanaf 2018 hoogstwaarschijnlijk €30.000 per persoon).

Let op dat het geld dat je overmaakt ook echt door de bank is verwerkt voor 1 januari 2018. Betaal daarom ruim vóór zondag 31 december 2017 om teleurstelling te voorkomen.

Tip 2: Schenken

Aan je (klein)kinderen mag je ieder jaar belastingvrij geld geven. Zij besparen daardoor later erfbelasting en zelf verlaag je je vermogen in box 3 (behalve bij minderjarige kinderen). De vrijstelling voor schenkingen aan kinderen bedraagt dit jaar per kind €5320. Geef je meer, dan moet je zoon of dochter (minstens) 10% belasting betalen.

Voor schenkingen aan kleinkinderen, broers, zussen en anderen is de vrijstelling €2129. Realiseer je wel dat ouders het vermogen van hun minderjarige kinderen bij hun eigen vermogen moeten optellen in de aangifte inkomstenbelasting. Bekijk de tarieven en vrijstellingen en wees op de hoogte van de verhoogde schenkvrijstelling van €100.000 die sinds 1 januari 2017 geldt voor de eigen woning.

Tip 3: Belasting terugvragen

Heb je in een jaar minder verdiend dan €14.950 en ben je jonger dan de AOW-leeftijd? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een teruggave van de betaalde belasting. Het is niet moeilijk. Je vult hiervoor een aangifte in bij de Belastingdienst Dit kan soms zelfs met de aangifte-app.

Je moet dat doen binnen 5 jaar na afloop van het kalenderjaar. De termijn voor het indienen van de aangifte over 2012 eindigt dus op 31 december 2017. Je krijgt alleen belastinggeld terug als de teruggave meer dan €14 bedraagt.

Tip 4: Huis (ver)kopen

Ben je bezig een huis te kopen dat je (deels) met eigen geld betaalt? Probeer de koop en notariële levering dan voor het einde van het jaar te plannen. Dat vermogen hoef je dan niet meer op te geven in box 3.

In het tegenovergestelde geval - als je je woning binnenkort gaat verkopen en je nog geen andere woning hebt - geldt dat je juist beter kunt aansturen op uitstel van de levering tot na de jaarwisseling. Dit loont vooral de moeite als er veel overwaarde en/of eigen geld in het huis zit. Het geld dat je overhoudt na verkoop van je huidige woning hoort bij het vermogen in box 3. Door pas na de jaarwisseling naar de notaris te gaan, betaal je hierover geen vermogensheffing.

Tip 5: Contant geld opnemen

Er geldt in box 3 een vrijstelling voor contant geld en waardebonnen tot een bedrag van €522 per persoon (2017). Je kunt daar optimaal gebruik van maken door dit bedrag op 31 december contant in huis te hebben. Je belaste bankrekening zakt daardoor.

Heb je minderjarige kinderen, dan geldt deze vrijstelling ook per kind. Je kunt hen dit bedrag contant geven voor in de spaarpot. Het telt dan niet mee voor jouw vermogen. Als ouder moet je de rest van het spaargeld van minderjarige kinderen bij je eigen vermogen aangegeven. 

Tip 6: Kleine schulden aflossen

Heb je meer dan €30.000 op de bank staan, maar daarnaast ook een klein bedrag aan schulden openstaan? Los deze schulden dan af om belastingvoordeel te behalen. Doe je het vóór 31 december, dan heb je er op de peildatum van 1 januari 2018 profijt van.

Voordat de schulden je box-3-vermogen verlagen, moeten ze namelijk eerst een drempel overschrijden. In 2017 is die drempel €3000 voor alleenstaanden en €6000 fiscaal partners. Bovendien is de rente op persoonlijke leningen meestal onnodig hoog en niet aftrekbaar. Fiscaal extra nadelig dus. Door het aflossen van kleine schulden verlaag je je box-3-vermogen.

Tip 7: Hypotheek extra aflossen

Overweeg een extra aflossing op je hypotheek om zo je vermogen in box 3 te verminderen. Op dit moment is de spaarrente erg laag en kan het aflossen van je hypotheek voordeliger zijn dan sparen. In de hypotheekvoorwaarden staat hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen (meestal 10% of 20% van het oorspronkelijk leenbedrag, bij Merius Hypotheek is dit 25%). 

Bestaat je hypotheek uit meerdere delen? Los dan zo mogelijk eerst af op het aflossingsvrije deel, dat is het meest gunstig. Bij Florius, Munt Hypotheken en Reaal kun je onbeperkt boetevrij aflossen als je dit doet met eigen geld.

Lees meer over wanneer het verstandig is - of juist niet - om af te lossen op je hypotheek

Let op: wacht  hier niet te lang mee. Bij sommige geldverstrekkers is aflossing in 2017 alleen mogelijk als je dit al in november aankondigt. Soms is echter geen aankondiging nodig. Informeer bij je eigen bank of verzekeraar naar de voorwaarden.

Artikelen binnen Besparen en budgetteren

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • parkeren-in-de-stad-betaalautomaat
  27 aug.

  Parkeerkosten: goed voorbereid kun je veel besparen

  Parkeren in een stad, vooral in het centrum, kan je veel geld kosten. Maar goed voorbereid kun je flink besparen. Wij zochten voor 32 steden uit waar je het duurst en goedkoopst kunt parkeren.
 • budgetteren-voordeelverpakkingen-1200x800
  3 aug.

  Voordeelverpakkingen

  Groter is beter, zou je denken, maar uit ons onderzoek blijkt dat niet altijd op te gaan. Meestal ben je goedkoper uit als je een voordeelverpakking koopt. Maar wij vonden uitzonderingen.
 • betaalrekening-rekeningafschrift-bewaren
  Nieuws  |  9 mei.

  Meerderheid bewaart rekeningafschriften

  De Consumentenbond vroeg recent aan online panelleden of ze hun digitale of papieren bankafschriften ten minste 5 jaar bewaren.
 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.