icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je kind naar de middelbare school

Wanneer je kind naar de middelbare school gaat, komt er veel op je kind en jezelf af. Een nieuwe fase, een nieuwe school en een lesrooster in plaats van vaste schooltijden. Ook verandert er wellicht het een en ander op het gebied van geldzaken. Wat is handig om te weten?

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:1 oktober 2018

middelbare-school-financien

Kosten school

De middelbare school organiseert uitstapjes en schoolreizen. Als een evenement verplicht is, dan betaal je geen kosten. Meegaan op schoolreis is niet verplicht. Wil of kun je niet betalen voor een schoolreis, dan moet de school voor een ander programma zorgen.

Ouderbijdrage

Op de middelbare school is de ouderbijdrage een vrijwillige bijdrage. De Inspectie van het Onderwijst heeft een lijst met veel gestelde vragen van ouders over ouderbijdrage opgesteld.

Schoolspullen

De meeste schoolboeken en lesmaterialen op de middelbare school zijn gratis. Denk wel aan kosten voor spullen als:

 • Een schooltas
 • Agenda
 • Pennen
 • Passer
 • Rekenmachine
 • Schriften
 • Kaftpapier
 • Woordenboeken
 • Gymkleding
 • Een computer/laptop.

Sommige scholen stellen de aanschaf van een laptop verplicht. Voor een gezin met een laag inkomen bestaan tegemoetkomingen in schoolkosten.

Kleedgeld naast zakgeld

Als je kind op de middelbare school zit, kun je beginnen met kleedgeld geven. Kleedgeld is iets anders dan zakgeld. Het bedrag aan kleedgeld hangt af van hoeveel geld je kunt of wilt uitgeven aan kleding. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat alle kleding vanaf 12 jaar en ouder €56 per maand kost. In de praktijk betalen kinderen meestal niet alle kleding van het kleedgeld (bijvoorbeeld geen sport- of badkleding).

Bijbaantje

Scholieren hebben verschillende mogelijkheden om buiten schooltijd geld te verdienen. Bijvoorbeeld door reclamefolders te verspreiden of vakken te vullen in een supermarkt. Voor kinderen vanaf 13 jaar gelden wettelijke regels voor werk. Zoals de leeftijd waarop een kind mag werken en hoe lang en wat een kind mag doen.

Als werkende scholier is het slim om te kijken of je (een deel van) de belasting die je betaalt terug kunt vragen. Gebruik onze handige checklist Belastingaangifte voor jongeren.

Afspraken maken met pubers

Op de middelbare school zijn kinderen vaker bezig op de computer/laptop, smartphone en/of tablet. Ze komen ook in aanraking met social media. Lees onze tips over onder andere toezicht en privacy.

Maak afspraken over zaken zoals social media en geldzaken. De checklist Geldafspraken met pubers van het Nibud is hier handig bij.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-eindejaarstips-2018
  16 nov.

  Inspelen op belastingregels 2019

  Met onze tips kun je slim inspelen op een groot aantal wetswijzigingen die eraan komen.
 • contactloos-betalen-belasting
  5 nov.

  Eindejaarstips 2018

  Specifieke tips voor november en december 2018 om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • budgetteren-voordeelverpakkingen-1200x800
  3 aug.

  Voordeelverpakkingen

  Groter is beter, zou je denken, maar uit ons onderzoek blijkt dat niet altijd op te gaan. Meestal ben je goedkoper uit als je een voordeelverpakking koopt. Maar wij vonden uitzonderingen.
 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.