icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Meldpunt voor problemen met incasso

Nieuws|Om inzicht te krijgen in de problemen die consumenten ondervinden met incassotrajecten, opent de Consumentenbond het Meldpunt Incasso op zijn website.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:29 april 2015

Euro's in briefgeld

De Consumentenbond ontvangt al jaren een gestage stroom klachten over incassotrajecten.
Met het meldpunt wil de Consumentenbond de grootste problemen van consumenten in kaart brengen en waar nodig het bedrijfsleven, de incassobranche en de politiek hierop aanspreken.

De klachten die de Consumentenbond krijgt over incasso lopen uiteen van intimiderend gedrag van schuldeisers en (te) hoge incassokosten, tot volledig geautomatiseerde incassotrajecten waarbij persoonlijk contact onmogelijk is.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'De menselijke maat is volledig zoek. Incassotrajecten moeten consumenten in staat stellen hun schuld af te lossen. Maar nu zien we vaak het tegenovergestelde, namelijk dat consumenten alleen maar verder in de schulden worden gedreven. Bedrijven en incassobureaus verdienen nog flink op die schuld ook. Dat kan nooit de bedoeling zijn.'

Kritiek

De Consumentenbond heeft ook kritiek op de geldende regels omtrent incasso. Als consumenten niet op tijd betalen, krijgen zij een kosteloze betalingsherinnering en 14 dagen de tijd om alsnog te betalen.

Verloopt die termijn, dan mag een bedrijf of incassobureau direct minimaal €40 aan incassokosten in rekening brengen, ook bij zeer kleine vorderingen. Het bedrijf hoeft niet aan te tonen dat het die kosten heeft gemaakt.

Wanneer de vordering vervolgens wordt overgedragen aan een deurwaarder, lopen de bedragen snel nog verder op. De Consumentenbond vindt dat de incassokosten bij relatief kleine vorderingen niet in verhouding staan tot de schuld.

Momenteel is het Meldpunt Incasso gesloten.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • hotel-laagsteprjisgarantie
  Nieuws  |  27 feb.

  Kamer via hotel vaak goedkoper dan via boekingssite

  Consumenten die zoeken naar een goedkope hotelkamer doen er goed aan om verder te kijken dan boekingsites. Hotels bieden hun kamers regelmatig goedkoper aan via hun eigen site. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • parkeer apps artikel
  15 mei.

  Parkeerapps

  Met een parkeerapp op je smartphone kun je in veel gemeenten betalen. Dat is een gemakkelijk alternatief voor de parkeerautomaat. Dit zijn de voordelen, nadelen en de beste parkeerapps.
 • dyme-app
  Eerste indruk  |  29 mrt.

  Dyme

  Dyme is een app die je vaste lasten inzichtelijk maakt en waarmee je abonnementen kunt opzeggen of overstappen. Lees de update.
 • budgetteren-voordeelverpakkingen-1200x800
  3 aug.

  Voordeelverpakkingen

  Groter is beter, zou je denken, maar uit ons onderzoek blijkt dat niet altijd op te gaan. Meestal ben je goedkoper uit als je een voordeelverpakking koopt.