icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Refurbished iPhones zijn een flinke gok

Nieuws|Opgelapte iPhones zijn lang niet altijd een geschikt alternatief voor een nieuw toestel. Dat concludeert de Consumentenbond na een steekproef. De toestellen zijn meestal niet veel goedkoper dan nieuwe en presteren vaak minder. Van de 18 gekochte toestellen beoordelen de onderzoekers er slechts 6 als een goede deal.

Gerard Spierenburg

Gerard Spierenburg , Woordvoerder Gepubliceerd op:28 februari 2018

refurbished-open-iphone

De onderzoekers kochten de zogenoemde 'refurbished' iPhone 6s-modellen in de best beschikbare conditie bij 9 aanbieders. Gemiddeld waren de telefoons €72 (17%) goedkoper dan een nieuw toestel. Dat is relatief weinig. Bij andere iPhone-typen zijn de verschillen ook klein. Een gebruikte iPhone 7 met een 128 GB opslagruimte levert gemiddeld 14% voordeel op, een model met 32 GB slechts 3%.

Te rooskleurig

De hoge kortingen (tot wel 44%) waarmee de aanbieders de telefoons aanprijzen, zijn gebaseerd op de adviesprijs van een nieuw toestel. De actuele laagste prijs ligt echter veel lager en de aanbieders stellen de zaken dan ook te rooskleurig voor. In een enkel geval is een refurbished toestel zelfs duurder dan een nieuw toestel.

Niet als nieuw

Hoewel de winkels toestellen als ‘nieuw’ of ‘vrijwel niet van nieuw te onderscheiden’ bestempelden, mankeerde er toch wel het één en ander aan. Zo voorziet geen enkel bedrijf alle telefoons van een nieuwe accu, terwijl dit een cruciaal onderdeel is. Veel batterijen presteerden dan ook matig.

Daarnaast vertoonden sommige toestellen duidelijke gebruikssporen of waren ze vuil. Bij enkele telefoons zaten er putjes in de behuizing en bij een ander zat het scherm los. Daarnaast leverden de winkels in lang niet alle gevallen originele accessoires mee, zoals opladers en oordopjes. 

Lees het volledige artikel of bekijk het online dossier over smartphones. Meepraten en ervaringen delen over refurbished smartphones, laptops, tablets en dergelijke kan in de Consumentenbond Community

Nieuw & interessant

 • parkeren-in-de-stad-betaalautomaat
  27 aug.

  Parkeerkosten: goed voorbereid kun je veel besparen

  Parkeren in een stad, vooral in het centrum, kan je veel geld kosten. Maar goed voorbereid kun je flink besparen. Wij zochten voor 32 steden uit waar je het duurst en goedkoopst kunt parkeren.
 • budgetteren-voordeelverpakkingen-1200x800
  3 aug.

  Voordeelverpakkingen

  Groter is beter, zou je denken, maar uit ons onderzoek blijkt dat niet altijd op te gaan. Meestal ben je goedkoper uit als je een voordeelverpakking koopt. Maar wij vonden uitzonderingen.
 • betaalrekening-rekeningafschrift-bewaren
  Nieuws  |  9 mei.

  Meerderheid bewaart rekeningafschriften

  De Consumentenbond vroeg recent aan online panelleden of ze hun digitale of papieren bankafschriften ten minste 5 jaar bewaren.
 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.