icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zakgeld: leren omgaan met geld

Zakgeld geven is een manier voor je kind om te leren omgaan met geld. Wat kan je kind met zakgeld? Hoeveel zakgeld of kleedgeld geef je aan je kind en vanaf welke leeftijd?

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:6 september 2018

zakgeld-kind

Rekenvaardigheid

Geld heeft 3 functies: je kunt ermee rekenen, het is een ruilmiddel en je kunt het sparen.

Zakgeld geven kan bijdragen aan de rekenvaardigheid van je kind. Producten en diensten hebben een bepaalde prijs. Zo kun je de waarde van producten vergelijken en leert je kind omgaan met geld. Kost iets meer dan je kind in zijn spaarpot op zijn betaalrekening heeft? Dan kan hij ervoor kiezen om te gaan sparen.

Jong geleerd, is oud gedaan

Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) uit 2016 blijkt dat je houding en financiële vaardigheden van grote invloed zijn op het ontstaan van financiële problemen zoals schulden of niet kunnen rondkomen. Financiële opvoeding speelt hierbij een rol.

Hoeveel zakgeld geef je?

Zes jaar is een goede leeftijd om te beginnen met het geven van zakgeld. Het Nibud geeft een indicatie welk bedrag per week je je kind kunt geven. Bij een 6-jarige is dit ongeveer €1 tot €2.

Maak afspraken

Maak duidelijke afspraken over zakgeld.

 • Prik een vast moment waarop je het zakgeld geeft of stort het wekelijks of maandelijks op de bankrekening van je kind: een vast bedrag op een vast moment.
 • Vertel hoelang je kind met het geld moet doen en wat hij er wel en niet van mag kopen. Zowel jij als je kind hebben baat bij verwachtingsmanagement.
 • En andere belangrijke afspraak is op = op. Hier leert je kind van.

Kinderbetaalrekening

Bijna alle banken bieden een betaalrekening voor kinderen aan, behalve Bunq en Knab. De mogelijkheden en de leeftijd waarop je een rekening kunt openen verschillen per bank.

Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken (maart 2018) blijkt dat 45% van de kinderen uit groep 7 en 8 zakgeld bewaart op de bank.

Sparen

Een spaarpot is een leuke manier om te starten met sparen. Je kunt je kind de spaarpot zelf laten uitzoeken. Er zijn meer spaarpotten te koop dan enkel het ouderwetse spaarvarken. Als je kind ouder is, kun je ervoor kiezen om een kinderspaarrekening te openen.

Geld bijverdienen

Zakgeld is geen beloning voor een goede daad, loon of een manier om je kind te straffen door geen zakgeld te geven. Wel kun je klusjes bedenken waarvoor je kind een extra zakcentje kan verdienen. Bijvoorbeeld (helpen bij) autowassen of onkruid wieden.

Kleedgeld

Als je kind op de middelbare school zit, kun je beginnen met kleedgeld geven. Dit bedrag hangt af van hoeveel geld je kunt of wilt uitgeven aan kleding. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat alle kleding vanaf 12 jaar en ouder €56 per maand kost. In de praktijk betalen kinderen meestal niet alle kleding van het kleedgeld (bijvoorbeeld geen sport- of badkleding).

Praat mee

Wat wil jij dat kinderen vooral leren over omgaan met geld? Of ben je geen voorstander van zakgeld geven? Deel je mening en ervaringen op het forum met andere ouders.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-eindejaarstips-2018
  16 nov.

  Inspelen op belastingregels 2019

  Met onze tips kun je slim inspelen op een groot aantal wetswijzigingen die eraan komen.
 • contactloos-betalen-belasting
  5 nov.

  Eindejaarstips 2018

  Specifieke tips voor november en december 2018 om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • budgetteren-voordeelverpakkingen-1200x800
  3 aug.

  Voordeelverpakkingen

  Groter is beter, zou je denken, maar uit ons onderzoek blijkt dat niet altijd op te gaan. Meestal ben je goedkoper uit als je een voordeelverpakking koopt.
 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.