! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Besparen en budgetteren

Slimmer omgaan met geld en weten waarop je kunt bezuinigen, daarmee kun je geld besparen. Hier vind je tips en inspiratie om geld over te houden, in welke fase van je leven je ook zit. Hoe groot wordt jouw winst?

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:2 oktober 2020


Bespaartips 

Meer geld overhouden, dat wil iedereen, toch? Wij verzamelden daarom 20 tips om te besparen. Bijvoorbeeld rond het gebruik van je auto, huishoudelijke producten, belastingen en verzekeringen. 

Lees onze bespaartips.

Hulpmiddelen

Digitale huishoudboekjes 

Graag meer inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven? In dat geval biedt een digitaal huishoudboekje uitkomst. Er zijn veel verschillende: van simpel tot uitgebreid, gratis of tegen betaling of bijvoorbeeld via je eigen bank. Elk programma heeft zo zijn voor- en nadelen. Check waarmee jij het handigst kunt budgetteren. 

Lees meer over digitale huishoudboekjes.

Vergelijkers

De Consumentenbond biedt het gemak van onafhankelijke collectieven en vergelijkers. Daarmee kun je flink besparen op bijvoorbeeld de energierekening. Ze zijn door iedereen te gebruiken, ook door niet-leden.

Ontdek hoe jij kunt besparen met onze Vergelijkers.

Handige rekenhulpen 

Op internet zijn veel rekenhulpjes te vinden die je persoonlijke financiële planning een stuk makkelijker maken. Wij zetten de belangrijkste op één pagina. 

Handige rekenhulpen

Tweedehands kopen en verkopen

Aankopen doen via aanbiedingssites als bol.com of marktplaats.nl, kan veel geld schelen. Daarnaast is het een handige manier om iets te verdienen aan (oude) spullen. Het enige probleem is dat je niet de enige verkoper bent. 

Bekijk onze tips om de concurrentie voor te blijven

Afdingen 

Afdingen loont en dat geldt niet alleen voor de aanschaf van een nieuwe auto of keuken. Wie de stoute schoenen aantrekt kan ook veel besparen door af te dingen in elektronica- en woonwinkels. Maar ook bij de aanschaf van bijvoorbeeld fietsen en zelfs kleding valt veel voordeel te halen door te onderhandelen. 

Lees onze tips over afdingen.

Doe mee met de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de ontwikkelingen rondom budgetteren. Zo helpen we jou met tips en tools waarmee je kunt besparen. Met onze lidmaatschap ontvang je meer voordelen, zoals toegang tot al onze testinformatie over producten en diensten.

Word lid

Nieuw & interessant

 • Supermarkt_kassa
  Nieuws | 24 okt.

  Veel verkeerd geprijsde artikelen in supermarkt

  Gemiddeld 1 op de 8 producten in de supermarkt heeft bij de kassa een andere prijs dan in de winkel. Dit blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Jumbo en Albert Heijn spanden de kroon: 22% van de artikelen waren fout geprijsd.
 • Prijspeiling supermarkten
  Nieuws | 25 aug.

  Prijsverschil tussen A-merk en huismerk steeds groter

  Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken groeit. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Was het verschil in 2014 nog 24%, nu zijn huismerkartikelen gemiddeld 45% goedkoper, met uitschieters tot bijna 80%.
 • hotel-laagsteprjisgarantie
  Nieuws | 27 feb.

  Kamer via hotel vaak goedkoper dan via boekingssite

  Consumenten die zoeken naar een goedkope hotelkamer doen er goed aan om verder te kijken dan boekingsites. Hotels bieden hun kamers regelmatig goedkoper aan via hun eigen site. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • parkeer apps artikel
  15 mei.

  Parkeerapps

  Met een parkeerapp op je smartphone kun je in veel gemeenten betalen. Dat is een gemakkelijk alternatief voor de parkeerautomaat. Dit zijn de voordelen, nadelen en de beste parkeerapps.