icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Hoe wij cameralenzen testen

Wij hebben verschillende cameralenzen getest op onder anderen lichtsterkte, diepte, scherpte, vertekening en uitlijning. Op deze pagina leggen we uit hoe we hebben getest en hoe we tot onze testoordelen zijn gekomen.
gebruikstips-hoe-wij-cameralenzen-testen

Testresultaten eind 2015

De meeste recente testresultaten zijn eind 2015 toegevoegd en heel veel van die lenzen zijn nog verkrijgbaar. Voorlopig worden er geen lenzen meer getest. Wel geven we nieuwe lenzen twee rapportcijfers, op basis van de specificaties:

 • voor de lichtsterkte;
 • voor de mogelijkheid om met een kleine scherptediepte te fotograferen.

Vergelijk alle cameralenzen.

Gerenommeerd testlab

De overige testgegevens van de objectieven in deze vergelijker komen uit de database van een gerenommeerd testlab. Zij testen jaarlijks vele door fabrikanten aangeleverde objectieven (en camera's) en hebben zo een grote database opgebouwd die ook door fotomagazines gebruikt wordt.

Normaal gesproken koopt de Consumentenbond testmodellen voor vergelijkende tests zelf in, zoals bijvoorbeeld bij camera's en mobiele telefoons.

Testaspecten

De Consumentenbond vertaalt de meetwaarden van het testlab en specificaties van de fabrikant naar rapportcijfers. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker zien of je met een lichtsterke lens ook goed met een kleine scherptedieptekunt fotograferen. In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van het rapportcijfer de achterliggende gegevens, zoals dit te zien is in onze vergelijker.

cameralensresultaten3

 • Lichtsterkte / Foto's bij weinig licht (15%): Een lichtsterke lens maakt betere foto's bij weinig licht. Het oordeel is gebaseerd op de diafragmawaarden die de grootst mogelijke lensopening aangeven aan het begin en het einde van het zoombereik.
 • Kleine scherptediepte mogelijk (0%): We geven een rapportcijfer voor de mogelijkheid om met een kleine scherptedieptete fotograferen.  Niet bij alle soorten fotografie is het gewenst om een kleine scherptediepte te hebben, denk bijvoorbeeld aan landschappen. Het rapportcijfer is daarom niet meegenomen in het eindoordeel, maar wel nuttig voor bijvoorbeeld portretfotografie.

Wij testen zoomlenzen in 3 varianten uitgevoerd: uitgezoomd, half ingezoomd en helemaal ingezoomd. Altijd voeren wij een test uit met de grootst mogelijke lensopening. Daarnaast voeren wij de eerste 3 tests nogmaals uit met een kleinere lensopening (+2 f-stops).

 • Autofocusscherpte / resolutie (10%): Wij geven een rapportcijfer voor het aantal zwart-witte lijnparen die je ziet (LP) over de hele hoogte van de foto (PH). Hoe meer lijnparen, hoe beter. Dit rapportcijfer baseren wij op het midden van de beste en de slechtste foto van 10 testfoto's.
 • Scherpte / resolutie in het midden (20%) en in de hoeken (5%): Wij geven een rapportcijfer voor het aantal zwart-witte lijnparen die je ziet (LP) over de hele hoogte van de foto (PH). Hoe meer lijnparen, hoe beter. Dit rapportcijfer baseren wij op handmatig scherpgestelde foto's.
 • Randscherpte / contrast in het midden (16%) en in de hoeken (4%): Randscherpte is gerelateerd aan het contrast tussen de pixels langs randen in de foto's. Randscherpte kun je achteraf zelf vergroten in fotobewerkingssoftware ('unsharp mask').
 • Donkere hoeken (10%): Hoe hoger het rapportcijfer, hoe minder deze lens donkere hoeken op de foto veroorzaakt. Donkere hoeken vallen op in een foto van bijvoorbeeld een blauwe lucht. Het lab rapporteert in de eenheid f-stops. Een f-stop is een halvering van de hoeveelheid licht. Hoe lager de waarde in f-stops, hoe minder je last hebt van donkere hoeken.
 • Vertekening (10%): Hoe hoger het rapportcijfer, hoe beter de rechte lijnen op de foto ook echt recht worden weergegeven. Dat kan bijvoorbeeld belangrijk zijn bij het fotograferen van gebouwen.
 • Gekleurde randjes (5%): Hoe hoger het rapportcijfer, hoe minder last deze lens heeft van gekleurde randjes langs scherpe overgangen in de foto. Die gekleurde randjes (paars, groen) kunnen bijvoorbeeld opvallen als je takken tegen een heldere lucht fotografeert.
 • Uitlijning lenzen (5%): Een objectief is opgebouwd uit meerdere lenzen achter elkaar. Het lab meet of alle lenzen goed gecentreerd zijn.

Testcamera's

De objectieven zijn getest met onderstaande camera's.  Met andere camera's kunnen de resultaten anders zijn.

Niet getest

Wij hebben de cameralenzen niet getest op:

 • snelheid
 • beeldstabilisatie
 • gebruiksgemak
 • ruis

Vergelijk alle cameralenzen

Vergelijk cameralenzen

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg