icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon
Lichtsterkte-lens-bij-weinig-licht

Beste bij weinig licht

Wie de beste foto's bij weinig licht wil, koopt een lichtsterke lens, te herkennen aan de lage getallen die achter de '1:' of de 'f/' op de lens staan: de diafragmawaarden. Lage getallen geven aan dat de lensopening groot is: er dan dan veel licht naar binnen.

In onze vergelijker kun je filteren op foto's bij weinig licht (een rapportcijfer).

Vage achtergrond 

Een ander voordeel van zo'n lichsterke lens is dat je er foto's mee kunt maken waarbij je onderwerp scherp is en de rest van het beeld onscherp.

Zo'n kleine scherptediepte is vaak mooier dan wanneer alles scherp is.

Liever meer scherp

Soms wil je als fotograaf juist dat een groot deel van de foto scherp in beeld komt, bijvoorbeeld een standbeeld én de persoon die er voor staat. Dan is een grote lensopening juist ongewenst.

Tip: Kies dan bijvoorbeeld niet voor de portretstand, maar voor 'landschap'. Dan stelt de camera een kleinere lensopening in. Zelf kun je dat ook doen, bijvoorbeeld in de A-stand. Een groter deel van de foto wordt scherp. Nadeel is dat er minder licht naar binnen kan, zodat eerder ruis onstaat (verkeerd gekleurde pixels).

Invloed van beeldsensor

Met goed licht kunnen bijna alle camera's goede foto's maken. Bij minder licht merk je het verschil. Op een grauwe dag op vakantie in Schotland doen camera's met een grote 'gevoelige plaat' (beeldsensor) het beter dan andere. Spiegelreflexen en spiegelloze systemen hebben een grote sensor. Maar in de grotten van Han kunnen zelfs de foto's van deze toestellen tegenvallen.  

Vergelijk cameralenzen