icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Welk type consument ben jij? Doe mee.|

Iedereen heeft verschillende wensen en behoeften. Daar weten wij graag meer over.

Sitewide Promo cartquiz

Vermogen en CW-waarde

Iedere cv-ketel heeft een bepaald vermogen, ook wel capaciteit genoemd. Een combiketel heeft ook een CW-waarde. De CW-waarde drukt uit hoe groot het warmwatercomfort is. Ketels met een hoge CW-waarde hebben ook een hoog vermogen. Voor de verwarming is een lager vermogen meestal genoeg, en is vooral het minimumvermogen van belang. Is dat te hoog, dan werkt de ketel minder zuinig.
Artikel_capaciteitvermogencwaarde

Capaciteit/vermogen

Het vermogen, ook wel de capaciteit genoemd, van een cv-ketel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Dit is een maat voor de hoeveelheid warmte die een ketel kan leveren.

Als het vermogen te klein is, kan het op koude winterdagen lastig zijn om je hele huis te verwarmen. Alle ketels die wij testen hebben een vermogen van 20 kW of hoger. Voor de meeste woningen is dat (ruim) voldoende. 

  • Heb je een erg grote woning, een vrijstaand huis of een slecht ge├»soleerd huis? Wij hebben informatie hoe je je huis beter kunt isoleren. Lukt dat niet of moeilijk, raadpleeg dan een installateur over de benodigde capaciteit. Hij kan dan een zogenaamde warmteverliesberekening maken. Daarmee kun je bepalen welk vermogen voldoende is voor een comfortabele temperatuur op de koudste dagen.
  • Is je woning niet al te groot en redelijk tot goed ge├»soleerd? Dan is, om zo zuinig en comfortabel mogelijk te kunnen verwarmen, het minimumvermogen van de ketel veel belangrijker dan het maximumvermogen. Met een laag minimumvermogen kan de ketel op een laag genoeg pitje branden om het huis gelijkmatig op temperatuur te houden. Dat bespaart veel energie en laat de HR-ketel ook echt met hoog rendement werken. Installatiebedrijven en webwinkels noemen vaak alleen het maximumvermogen van de ketel. Vraag naar het minimumvermogen of kijk in onze vergelijker

Gaskeur CW-waarde

Bijna alle in Nederland verkochte cv-ketels hebben het keurmerk Gaskeur. Dit betekent dat de energiezuinigheid (HR), schone verbranding (SZ) en doelmatigheid van de cv-ketels aan minimale eisen voldoen. Keuringsinstituut Kiwa keurt de ketel als de deze op de markt komt en verstrekt het keurmerk. Daarna vindt elk jaar een steekproef plaats. Het keurmerk heeft betrekking op de ketel en niet op de installatie. Als op het Gaskeurlabel ook NZ staat betekent dit dat de ketel geschikt is om te combineren met een zonneboiler.

Het Gaskeur CW-label van een combiketel geeft aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een hoger getal staat voor meer en sneller warm water:

  • Een CW4-ketel kan een bad van 120 liter binnen 11 minuten vullen met water van 40 graden.
  • Een CW5-ketel kan 150 liter in 10 minuten leveren.
  • En met een CW6-ketel kun je ook nog 2 warmwaterkranen tegelijk aan te zetten. Als je een waterbesparende perlator/douchekop gebruikt, is dit al mogelijk vanaf CW4.

Een CW3-ketel is in veel gevallen voldoende. Zeker als je het niet belangrijk vindt om snel een bad te vullen. Naast een iets lagere prijs heeft een CW3-uitvoering soms het voordeel van een lager minimumvermogen. Zo kun je gelijkmatiger en zuiniger stoken. We testen niet alle modellen van een bepaald merk. Als we van een merk een ketel van een bepaalde warmwaterklasse testen, betekent dit niet dat dit merk geen modellen in de andere klassen aanbiedt.

Warm water: L, XL, XXL?

Op het energielabel van een cv-ketel staat een kraantje met een aanduiding, meestal L, XL of XXL. Dat staat voor een warmwaterprofiel. Het idee is: hoe meer warm water je nodig hebt, des te groter het geschikte profiel van de ketel. Maar dat gaat slechts ten dele op. Sommige CW4-ketels hebben profiel L, andere juist XXL, terwijl hoeveelheid en snelheid van het warme water niet veel uitmaakt. Dat heeft ermee te maken dat fabrikanten het rendement voor warm water, dat op het energielabel staat, mogen baseren op dit zelfgekozen profiel.

Met een groter profiel haal je makkelijker een goed rendement. Dat geeft natuurlijk geen eerlijke vergelijking tussen ketels. Daarom testen wij alle ketels met hetzelfde profiel L. Dit komt het meest overeen met gemiddeld gebruik in Nederland. Zo kunnen we cv-ketels goed vergelijken op rendement voor warm water.

Bekijk ook: