icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Capaciteit, vermogen en CW-waarde

Iedere cv-ketel heeft een bepaalde capaciteit en CW-waarde. Voor een grote woning heb je een ketel met een hoge capaciteit nodig. De CW-waarde zegt iets over het comfort. Een ketel met een hoge CW-waarde kan snel en veel warm water leveren.
Artikel_capaciteitvermogencwaarde

Capaciteit en vermogen

De capaciteit of het vermogen van een cv-ketel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Dit is een maat voor de hoeveelheid warmte die een ketel kan leveren.

Als de capaciteit te klein is, kan het op koude winterdagen lastig zijn om je hele huis te verwarmen. Meestal geldt dat de capaciteit voor verwarming veel kleiner is dan de capaciteit voor een hoog warmwatercomfort.

Alle ketels die wij testen hebben een vermogen van 21 kW of hoger. Voor de meeste woningen is dat (ruim) voldoende. Heb je een erg grote woning, een vrijstaand huis of een slecht geïsoleerd huis? Raadpleeg dan een installateur over de capaciteit die nodig is. De installateur kan dan een zogenaamde warmteverliesberekening maken. Daarmee bepaalt hij welke capaciteit voldoende is voor een comfortabele temperatuur op de koudste dagen.

Gaskeur

Bijna alle in Nederland verkochte cv-ketels hebben het keurmerk Gaskeur. Dit betekent dat de energiezuinigheid (HR), schone verbranding (SZ) en doelmatigheid van de cv-ketels aan minimale eisen voldoen. Keuringsinstituut Kiwa keurt de ketel als de deze op de markt komt en verstrekt het keurmerk. Daarna vindt elk jaar een steekproef plaats. Het keurmerk heeft betrekking op de ketel en niet op de installatie. Als op het Gaskeurlabel ook NZ staat betekent dit dat de ketel geschikt is om te combineren met een zonneboiler.

CW-waarde 

Het Gaskeur CW-label van een combiketel geeft aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een hoger getal staat voor meer en sneller warm water:

  • Een CW4-ketel kan een bad van 120 liter binnen 11 minuten vullen met water van 40 graden.
  • Een CW5-ketel kan 150 liter in 10 minuten leveren.
  • En met een CW6-ketel kun je ook nog 2 warmwaterkranen tegelijk aan te zetten. Als je een waterbesparende perlator/douchekop gebruikt, is dit al mogelijk vanaf CW4.

Een CW3-ketel is in veel gevallen voldoende. Zeker als je het niet belangrijk vindt om snel een bad te vullen. Naast een iets lagere prijs heeft een CW3-uitvoering soms het voordeel van een lager minimaal vermogen. Zo kun je gelijkmatiger en zuiniger stoken. We testen niet alle modellen van een bepaald merk. Als we van een merk een ketel van een bepaalde warmwaterklasse testen, betekent dit niet dat dit merk geen modellen in de andere klassen aanbiedt.

Nieuwste artikelen