icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Onderhoud van je cv-ketel

Van een cv-(combi)ketel mag je verwachten dat hij een jaar of 15 meegaat. Maar dan moet je hem wel onderhouden. Zo blijft hij veilig en zuinig werken. Een slecht onderhouden cv-ketel kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zoals koolmonoxidevergiftiging.
Gebruikstips_onderhoudcvketel

Met een goed onderhouden cv-ketel heb je minder kans op storingen. Wij adviseren een onderhoudscontract. Dan krijgt je ketel regulier onderhoud en wordt je ook snel geholpen op een koude winterdag, als half Nederland problemen met de ketel heeft. Ook voorkom je zo eventuele problemen met garantie.

Storingen

De meest voorkomende storingen aan de cv-installatie gaan over:

 • het expansievat
 • de driewegklep (bij combiketels)
 • de warmtewisselaar
 • de ventilator
 • de elektronische ontsteking
 • de besturingsautomaat
 • onderdelen van de brander
 • de pomp

Onderhoud

De fabrikant schrijft voor hoe vaak een ketel onderhouden moet worden. Dit kan variëren van elk jaar, tot elke 2 of zelfs 3 jaar.

Let  op: zo'n voorschrift kan een beperkende voorwaarde voor de garantie van de cv-ketel zijn! De fabrikant stelt dan bijvoorbeeld als conditie voor de garantie: "Het toestel dient conform het - naam fabrikant - installatievoorschrift te worden geïnstalleerd. Er dient ten minste 1 maal per jaar een onderhoudsbeurt te worden uitgevoerd."

Met een onderhoudscontract:

 • Heb je minder kans op storingen
 • Word je sneller geholpen
 • Bespaar je meer energie
 • Verleng je de levensduur
 • Is je cv-ketel veiliger

Toch zijn de huishoudens met zo'n onderhoudscontract nog in de minderheid.

Onderhoudscontracten

Onderhoudscontracten zijn er in alle vormen en maten. Vaak betaal je jaarlijks een bedrag voor het reguliere onderhoud: het reinigen, controleren en afstellen van de cv-ketel.

Vervolgens zijn er allerlei varianten waarbij je wel of geen voorrijkosten, uurloon of materiaalkosten betaalt. Bij het meest voorkomende contract betaal je geen voorrijkosten en uurloon, alleen eventuele materiaalkosten. Het meest complete contract, bijvoorbeeld een 'all-in service contract', dekt ook de materiaalkosten. Zo'n contract is natuurlijk wel wat duurder. De looptijd ervan kan beperkt zijn: dan gaat het na een vantevoren bepaalde periode (bijvoorbeeld 10 jaar vanaf de aanschaf van de ketel) over in een gewoon servicecontract mét materiaalkosten.

Heb je net een nieuwe cv-ketel? Dan is de kans op storingen en defecten nog erg klein. Toch is een onderhoudscontract ook dan wel aan te raden. Want in de garantievoorwaarden staat soms dat je jaarlijks of tweejaarlijks een inspectie en/of onderhoudsbeurt moet laten uitvoeren door een erkend installateur. Kijk dus goed in de garantievoorwaarden hoe dat bij jouw ketel zit.

Sommige onderhoudscontracten die je bij de installatie van een nieuwe ketel afsluit, gaan pas een jaar later in. Het eerste jaar is er dan nog geen servicebeurt en je hoeft ook nog niet te betalen. Wel ben je natuurlijk al gedekt bij een onverhoopt probleem in dat eerste jaar. Handig, want zo vergeet je het tweede jaar geen onderhoudscontract voor je prima functionerende ketel af te sluiten en kom je nooit in de problemen met de garantie.

In 2015 hebben we een prijspeiling gedaan naar onderhoudscontracten.

Erkend installateur en OK-CV

Sluit alleen een onderhoudscontract af bij een Erkend Installateur. Dit keurmerk wordt uitgegeven door installatiebranchevereniging Uneto-VNI. Uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over koolmonoxideongevallen (pdf, november 2015) bleek dat ook erkende installateurs soms cruciale fouten maken. Daarom heeft Uneto-VNI aanbevelingen voor alle installateurs opgesteld voor een veilige werking en verantwoord onderhoud van gastoestellen. Op aandringen van de Consumentenbond zijn deze aanbevelingen ook in begrijpelijke taal openbaar gemaakt, zodat consumenten hun installateur kunnen vragen of hij werkt volgens deze procedure.

Volgens deze aanbevelingen moet een installateur bij een onderhoudsbeurt het volgende controleren:

 • de waarden van koolmonoxide (CO), koolstofdioxide (CO2) en zuurstof (O2) in de rookgassen van het gastoestel.
 • de veiligheid van de rookgasafvoer. Woon je in een appartementencomplex dan controleert de installateur de aanwezigheid van de koolmonoxide in de ruimte.
 • de afstelling van het gastoestel. Een optimale afstelling zorgt voor een veilige en energiezuinige werking van het gastoestel.
 • de aanwezigheid van voldoende ventilatievoorzieningen in de ruimte.
 • de montage van de installatie. Aandachtspunten zijn de bevestiging van de rookgasafvoer en controle op lekkages.

Bedrijven met het keurmerk OK CV zijn nog beter. Dan heb je de garantie dat de monteur gediplomeerd Energie Service Specialist is en alle belangrijke controles uitvoert tijdens een onderhoudsbeurt. Ook krijg je dan advies over energiezuinig en veilig gebruik van je cv-installatie.

Nieuwste artikelen