icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je decoupeerzaag

Op zoek naar het juiste zaagje voor je decoupeerzaag? En met welke snelheid kun je het beste zagen? Wij beantwoorden deze vragen en geven je een aantal tips.

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  23 februari 2018


1
Welk zaagje heb je nodig?

T- of U-schacht

Om te beginnen is het niet zo dat elk merk zijn eigen zaagjes nodig heeft. Om te bepalen of een zaagje past in je machine, moet je kijken naar het schacht-type. Er zijn zaagjes voor een T-schacht en zaagjes voor een U-schacht. De T-schacht is het meest gebruikelijk. Maar de meeste decoupeerzagen kunnen zowel U- als T-zaagjes aan.

Hout of metaal

Er zijn zaagjes voor verschillende materialen te koop. Eigenlijk gaat het dan vooral om hout en metaal. Er zijn ook wel zaagjes voor andere materialen, zoals keramiek of acrylplaat, maar dat is erg specialistisch. Zaagjes voor hout hebben veel grovere tanden dan zaagjes voor metaal. De zaagjes voor metaal zijn daarom ook geschikt om kunststof mee te zagen.

Grof of fijn

Ook binnen de categorieën “zaagjes voor hout” en “zaagjes voor metaal” zijn er vele verschillende soorten zaagjes. Een belangrijk onderscheid is de grofheid van de zaagtanden. Heel algemeen geldt: grove zaagjes zagen sneller, fijne zaagjes zagen mooier.

Omgekeerde tanden

Bij zagen geldt dat één kant van het werkstuk altijd veel netter blijft dan de andere kant, waar de zaag er uit komt. Decoupeerzagen zagen op de opgaande beweging, en de “slechte” kant is dus de kant waar je naar kijkt. Voor speciale toepassingen, zoals het zagen van laminaat, zijn er speciale zaagjes te koop met omgekeerde tanden. Hier zaag je dus op de neergaande slag.

Gebruikstips_welkzaagjenodig

2
Kies de juiste zaagstand

Over het algemeen is de snelheid van een decoupeerzaag regelbaar. Als vuistregel geldt dat langzamer zagen een mooier resultaat geeft. Voor hard materiaal is het verstandig om met een lage snelheid te zagen. Kunststof en precisiewerk lukt het beste op halfhoge snelheid. Voor hout en plaatmateriaal mag de snelheid hoog staan.

Pendelstand

De meeste decoupeerzagen hebben één of meerdere zogeheten 'pendelstanden'. Hierbij beweegt het zaagje niet alleen op en neer, maar ook van voor naar achteren. Op de pendelstand kun je lange halen maken en ben je snel klaar. Dit gaat wel ten koste van de kwaliteit van de zaagsnede. Gebruik deze stand alleen op grover materiaal. Bij fijnere materialen kan de pendelstand zorgen voor splinters aan de onderkant.

Gebruikstips_kiesdejuistezaagsnelheid

3
Veiligheid

Er gebeuren jaarlijks in Nederland honderden ongelukken met elektrisch gereedschap. Let daarom altijd goed op wanneer je een decoupeerzaag gebruikt. Het risico ligt bij deze zaag ligt voor de hand: je kunt jezelf of iemand anders verwonden met de zaag. Dat is vooral een risico als je de zaag op de automatische stand staat, waarbij je geen knop ingedrukt hoeft te houden. Ga daar dus voorzichtig mee om.

 

Gebruikstips_veiligheid

Test decoupeerzagen

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...