icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Decoupeerzaag kopen: waar let je op?

Wat moet je weten over decoupeerzagen voordat je er eentje aanschaft? Welke soorten zijn er en wat is een redelijke prijs? Bekijk alle informatie over decoupeerzagen en kies welke zaag het beste bij jou past.

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  23 februari 2018


1
Wat is een decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag is een draagbare, gemotoriseerde zaag waarin een zaagje op en neer beweegt. Het is een handige en veelzijdige zaag. Hij is vooral geschikt voor het zagen van (houten) plaatmateriaal, dat niet al te dik is. Omdat het zaagje in een decoupeerzaag heel dun is, kun je ook gemakkelijk in een bocht zagen. Zie het maar als een soort gemotoriseerde figuurzaag.

Een decoupeerzaag is niet de beste keuze voor elke klus. Een goede handzaag is soms sneller en nauwkeuriger. Er zijn ook andere gemotoriseerde zagen:

Cirkelzaag

Een cirkelzaag heeft een groot cirkelvormig zaagblad dat snel ronddraait. Met een cirkelzaag zaag je gemakkelijk door plaatmateriaal. Je kunt soms onder een hoek (verstek) zagen, maar het zagen moet wel altijd recht zijn. Met een extra geleiderails kun je grote stukken plaatmateriaal kaarsrecht afzagen.

Afkortzaag

Ook wel een verstekzaag genoemd. Een cirkelzaag op een frame, bedoeld om balken of vloerdelen recht of onder een hoek af te zagen.

Reciprozaag

Deze zaag heeft hetzelfde principe als een decoupeerzaag: een dunne zaag wordt heen en weer bewogen door de machine. Een reciprozaag is echter sterker en minder nauwkeurig en daarom meer geschikt voor het grove zaag- en sloopwerk.

Koopadvies_channel1-NW

2
Soorten decoupeerzagen: beugel of knop

Verreweg de meeste decoupeerzagen die je aantreft in de winkel zijn een zogenaamd beugelmodel. Bij dit model houdt je de zaag aan de bovenkant vast. Een ander type decoupeerzaag is het rechte of knopmodel. Deze zagen zijn langer, en hebben bovenop een knop om vast te houden. Je hebt door deze vorm iets meer controle over het zagen, en je ziet beter wat je doet. De rechte decoupeerzagen worden vaker gebruikt door professionals en zijn daarom ook een stuk krachtiger en duurder dan een gemiddelde beugelzaag.

Uit onze tests blijkt dat er weinig verschillen zitten tussen de zaagprestaties van vergelijkbare zagen met een verschillende vorm. Welke je moet kiezen is dus vooral ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.

3
Snoer of accu?

Verreweg de meeste decoupeerzagen worden geleverd met een snoer. Er zijn ook wel accumodellen, maar die zijn een stuk duurder en bedoeld voor (semi-) professioneel gebruik. De voordelen van een accu zijn evident: je hebt meer bewegingsvrijheid. 

Universele accu

Veel merken gereedschap hebben universele accu’s. De accu van de boormachine past dan ook op de decoupeerzaag. Heb je een accumachine van zo’n merk, dan kun je voor een gunstige prijs een accudecoupeerzaag zonder accu kopen. Deze optie tref je aan bij de betere gereedschapmerken, zoals Makita, DeWalt, Bosch blauw, AEG en Festool.

Kies voor een Li-ion accu

Wil je een machine met een accu? Zorg dan in ieder geval dat je kiest voor een Li-ion accu. Deze zijn beter dan het alternatief (NiCd of Nikkel-cadmium). Li-ion accu’s laden sneller op en hebben geen last van zelfontlading. Bovendien zijn NiCd accu’s vanaf 31 december 2016 verboden.

Nog een tip: kies voor accumachines die geleverd worden met 2 verwisselbare accu’s. Dat is handig als je snel door wilt werken als de ene accu leeg is.

4
Wat zegt de prijs?

Decoupeerzagen zijn er, net als bij andere soorten elektrisch gereedschap, in allerlei prijsklassen. Je hebt al een decoupeerzaag voor €20, terwijl een (semi-)professionele machine rond de €200 kost. Wil je er één met accu, dan moet je rekenen op het dubbele. 

Het prijsverschil merk je in de kwaliteit. Uit onze test blijk dat duurdere machines (meestal) veel beter zijn. De richtprijs voor een echt goede decoupeerzaag is rond de €200. 

Goedkoop is daarentegen vaak duurkoop. Hele goedkope decoupeerzagen, van rond de €40, zijn niet krachtig genoeg, gaan snel kapot, missen handige functies zoals een pendelstand en zijn niet fijn om te gebruiken. Er zijn in deze prijsklasse geen decoupeerzagen die we aanraden.

In het middensegment, van rond de €100, is het moeilijker kiezen. Er zitten prima zagen tussen, maar we testten ook decoupeerzagen van €90 die het niet beter deden dan eentje van €30.

Vergelijk de prijzen van decoupeerzagen

Bekijk de resultaten van de test decoupeerzagen

5
Wat moet ik nog meer weten?

Pendelfunctie

De meeste decoupeerzagen kunnen pendelen. Dit betekent dat de zaag behalve van boven naar onder ook van voor naar achter beweegt. De zaag 'hapt' hierdoor als het ware in het materiaal, wat het zagen versnelt. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de zaagsnede.

Schuin zagen

De meeste decoupeerzagen kunnen onder een hoek van 45° zagen. Dit kan handig zijn, maar waarschijnlijk gebruik je deze functie niet vaak.

Meegeleverde zaagjes

Een decoupeerzaag gebruikt zaagjes. Er zijn verschillende zaagjes voor bijvoorbeeld hout en metaal. Die zaagjes worden bot en moet je na een tijdje vervangen. Nieuwe machines worden meestal maar met 1 of 2 zaagjes geleverd.

Softgrip

Decoupeerzagen met softgrip hebben een zacht rubberen handvat, in plaats van eentje van hard plastic. Dat is erg comfortabel, zeker als je lang moet zagen.

Koffer

Decoupeerzagen worden vaak geleverd in een koffer. Handig als je hem wil opbergen of vervoeren. We raden een model met koffer aan.

Koopadvies_channel5-NW

6
Waar koop je hem?

Een decoupeerzaag koop je bij de bouwmarkt, bij de gereedschapsspecialist of online. Zeker als je een duurdere machine koopt mag je er van uitgaan dat hij lang mee gaat. Aangezien je voor garantie en reparaties contact op moet nemen met de winkel waar je het product gekocht hebt, is het de moeite waard om even stil te staan bij de plek waar je een machine koopt.

Test decoupeerzagen

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...