icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

PMF 180 E Multi

Eerste indruk | De Bosch PMF 180 E Multi is een elektrisch gereedschap met opzetstukken om te zagen, slijpen en schuren. Kan deze multitool de zaagmachine en schuurmachine vervangen?
Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  21 oktober 2009


Merk Bosch

Richtprijs € 100,-


Type PMF 180 E MultiTestresultaat: Bosch PMF 180 E Multi

De Bosch Multi heeft als unieke eigenschap dat hij invallend kan zagen: je kunt dus midden in een vlak beginnen met zagen. Ook kan het apparaat vlak langs oppervlakken en in kleine hoekjes zagen. Andere doe-het-zelf-apparaten kunnen dit niet altijd. Maar voor ‘gewone’ functies, zoals schuren en zagen, kun je beter een schuur- of zaagmachine kopen. Losse apparaten helemaal vervangen, kan de Bosch niet.

Algemeen

De machine maakt veel lawaai en gehoorbescherming tijdens gebruik is dus aan te raden. Bij harde materialen schiet het apparaat snel weg: goed vasthouden en van je afzagen dus!

Zagen

Het cirkelvormig zaagblad functioneert matig. Met zowel hout, kunststof als metaal heeft de machine moeite. Bij onder andere kunststof moet je blijven bewegen anders loopt het zaagblad 'vast': het stof kan niet zo goed weg of het materiaal gaat meetrillen. Het rechte zaagblad doet het beter, al worden bij invallend zagen de uiteinden van de zaagsneden niet scherp. De zaag heeft immers wat ruimte nodig om heen en weer te bewegen. Het zagen met alle zaagbladen gaat wat ongecontroleerd en er ontstaat niet vanzelf een scherpe zaagsnede. Het bimetalen zaagblad voor staal ging bij het doorzagen van de eerste schroef stuk.  

Schuren

Schuren tot in de hoekjes en langs randjes kan met de Bosch, maar kleine deltaschuurmachines kunnen dit ook. Door de vorm is de Multi niet in evenwicht en daardoor is het lastig om het schuurvlak recht op het werkstuk te houden. De machine is dus minder geschikt als vlakschuurmachine.

Wat is de Bosch PMF 180 E Multi?

De Bosch PMF 180 E Multi is een elektrisch gereedschap met opzetstukken om te zagen, slijpen en schuren. Kan deze multitool de zaagmachine en schuurmachine vervangen?

Al jaren is de vergelijkbare Fein Multimaster op de markt. Deze is bedoeld voor professioneel gebruik met dito prijs. De Bosch PMF 180 E Multi hebben we voor €100 bij Gamma gekocht.

De Bosch kan zagen, slijpen en schuren en wordt geleverd met:

  • HCS-zaagblad (32 mm breed), voor onder andere hout, kunststof, gips en andere zachte materialen;
  • Bimetalen zaagblad (cirkelvorm), voor onder andere hout en kunststof;
  • Schuurplateau voor schuurpapier (Delta 93 mm, korrel 60, 120 of 240).

Verder nog verkrijgbaar voor deze machine:

  • HCS-zaagblad (10 en 32 mm breed), voor hout;
  • Bimetalen zaagblad (10 en 20 mm breed), voor metaal;
  • HM-riffsegment zaagblad, voor onder andere cementvoegen, zachte tegels en glasvezelversterkte kunststoffen;
  • Schuurpapier voor verschillende toepassingen.

We testten de Bosch Multi op zagen en schuren, omdat de opzetstukken hiervoor standaard bij het apparaat meegeleverd worden. Is de machine echt een vervanging voor de losse klusapparaten? Lees de testresultaten.

Nieuwste artikelen

Test decoupeerzagen