icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is een decoupeerzaag?

Figuren zagen of hoeken afronden? Een decoupeerzaag is daar een goede hulp bij. Decoupeerzagen zijn flexibele elektrische zagen die weinig moeite hebben met het uitzagen van bijvoorbeeld ronde vormen.    
Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  13 november 2017


Hoe werkt een decoupeerzaag?

decoupeerzaag pagHet zaagje van een decoupeerzaag valt in de opening in het midden van het voetstuk van de zaag. Door het voetstuk plat op het materiaal te leggen, kun je heel eenvoudig de lijn volgen die je wilt uitzagen. Het zaagje van de decoupeerzaag beweegt op en neer.

Welke stand?

Over het algemeen is de snelheid van een decoupeerzaag regelbaar. Voor hard materiaal kun je het beste een lage zaag-snelheid instellen. Kunststof en precisiewerk lukt het beste op halfhoge snelheid. Voor hout en plaatmateriaal mag de snelheid hoog staan.

Sommige decoupeerzagen hebben een zogeheten 'pendelstand'. Hierbij beweegt het zaagje niet alleen op en neer, maar ook een beetje naar voren. Op de pendelstand kun je lange halen maken en ben je snel klaar. Maar gebruik deze stand alleen op grover materiaal, want de pendelstand kan bij fijnere materialen zorgen voor splinters aan de onderkant.

Decoupeerzaag of cirkelzaag?

Sta je voor de keuze decoupeerzaag of cirkelzaag, bedenk dan waar je de zaagmachine voor wilt gebruiken. Decoupeerzagen zijn dankzij hun hoge flexibiliteit erg geschikt voor werk met veel 'bochtjes'. Moet je veel rechtdoor zagen en wil je strakke, scherpe lijnen als eindresultaat? Kies dan voor een circelzaak. Bekijk alle informatie over zaagmachines.

Zaagjes

zaagjes 175 x 135Er is een keur aan zaagjes te koop voor decoupeerzagen. Per merk zijn er misschien wel 50 soorten zaagjes te koop om door allerlei materiaal heen te zagen.

 • Fijne zaagjes
  Zaagjes met fijne tanden zijn geschikt voor melamine (in de toplaag van laminaat), metaal en kunststof. Zagen met een zaagje met fijne tanden gaat vaak langzaam, maar wel heel precies en zonder veel 'haakjes' en splinters aan de onderkant van het materiaal.  
 • Grove zaagjes
  Wil je door wat dikker materiaal, zoals hout en plaatmateriaal zagen, dan zijn zaagjes met grove tanden aan te raden. Op een hoge snelheid of met de pendelstand kom je dan eenvoudig door deze materialen heen.
 • Figuurzaagjes
  Voor extra fijn werk met veel hoekjes en bochten zijn extra smalle zaagjes te koop.
 • Omgekeerde tandjes
  Voor geplastificeerde oppervlakken en laminaat kun je speciale zaagjes kopen met tandjes die 'andersom' staan. Normaal zagen decoupeerzagen als de zaagjes omhoog komen, bij deze zaagjes wordt gezaagd als de zaagjes naar beneden bewegen. Je moet dan wel hard drukken op het oppervlak, maar dit blijft dan wel vrij van splinters en haken.

Snoerloos

Veel decoupeerzagen hebben nog een snoer, maar er zijn ook snoerloze decoupeerzagen te koop. Let in dan geval op het type accu. Er zijn drie soorten accu's: NiCad, NiMH en Li-Ion. Over het algemeen zijn machines met NiCad accu's het voordeligste, maar niet erg duurzaam. Li-Ion zijn de beste accu's, maar hebben een hoger prijskaartje.

Vergelijk alle decoupeerzagen

Nieuwste artikelen

Test decoupeerzagen