icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Gezond blijven? Gezond eten!|

Bestel het boek dat je hierbij helpt.

Voeding en je gezondheid 45x45

Airbnb

Een gunstig geprijsd logeeradres huur je bij een andere consument, via Airbnb. Hoe goed en handig werkt dit deelplatform?
Peter Kulche

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  25 april 2017

ArtikelBeeld-Airbnb

Airbnb heeft een ruim en gevarieerd aanbod van accommodaties in binnen- en buitenland. Het boekingssysteem werkt snel en handig. Let wel op de annuleringsvoorwaarden: die kunnen wisselen per accommodatie.

Maar Airbnb is ook een zeer commercieel bedrijf dat een fikse commissie vraagt (volgens Airbnb meestal 6% tot 12%, maar het varieert) en bovendien netwerkmarketing bedrijft: het beloont je als jij vrienden aanlevert waar zij reclamemails naar toe kunnen sturen. Bij schade tijdens je verblijf moeten huurder en verhuurder er zelf samen uit zien te komen, want Airbnb houdt zich zoveel mogelijk afzijdig. Sommige verhuurders zullen daarom vooraf een borg vragen.

Je kunt best een leuk logeeradres scoren via Airbnb, als je maar rekening houdt met de minder mooie kanten van het platform.

Voordelen:

 • Gemak voor huurders en verhuurders.
 • Enorme variatie in accommodatie en prijzen.

Nadelen:

 • Fikse commissie.
 • Geen kwaliteitsgarantie (deels ondervangen door recensies).
 • Vage en brede juridische voorwaarden, allemaal in het Engels.
 • Veel reclamemails.

Hoe werkt het?

De website van Airbnb helpt je snel op weg. Het zoeken naar accommodaties kan zonder in te loggen. Je vult slechts 4 dingen in: 

 • je bestemming
 • de gewenste aankomstdag
 • de vertrekdag
 • het aantal gasten

Aan de hand van deze variabelen filtert Airbnb de beschikbare accommodaties. Dat zijn er vaak nog steeds heel wat. Je kunt het aanbod reduceren door met een schuifje je maximumprijs aan te geven en het kamertype (hele woning, privékamer, gemeenschappelijke ruimte).

Ook met het geografische kaartje naast de accommodaties is het aanbod te verkleinen. Door in te zoomen en te schuiven beperk je het aanbod. En er is nog een aparte filterpagina waarmee je specifieke wensen kunt aangeven zoals gratis parkeren, TV, internet, of zelfs de aanwezigheid van een jacuzzi. 

De prijzen zijn altijd in euro’s, ook al zoek je in Canada of Nieuw Zeeland.

Selectie aanpassen

Niet tevreden met het aanbod? Door te manoeuvreren met het prijsbereik, de minimum en maximumprijs en het kaartje, krijg je een heel nieuw aanbod aangeboden. Als het tot je mogelijkheden behoort, kun je ook een week later kiezen en kijken of er dan een geschiktere accommodatie beschikbaar is. 

Recensies belangrijk

Bij de accommodaties staan sterrenwaarderingen en recensies van gasten. Van een objectieve of gestandaardiseerde beoordeling is geen sprake maar een accommodatie/verhuurder die door huurders 40 x als excellent wordt beoordeeld zal toch wel in orde zijn. Lees vooral ook de recensies, ze bevatten vaak zinvolle opmerkingen.

Registreren

Om een gevonden kamer of woning te boeken moet je je (eenmalig) registeren bij Airbnb. Dat kan met je Facebookaccount, je Google-account of via een inschrijfformulier. Een deel van de verhuurders op Airbnb eist van huurders dat ze zich vooraf legitimeren.

Dat doe je door een foto of scan van je complete ID te uploaden naar Airbnb. Dat is eigenlijk onveilig. Hoe meer bedrijven (onnodig) je ID-kopie vereisen, hoe groter de kans op identiteitsdiefstal en ID-fraude.

Helaas verstopt Airbnb Europa zich achter de boterzachte privacywetgeving van Ierland waar het officieel gevestigd is.

Betalen

Gaat de verhuurder akkoord met je reservering, dan moet je het complete bedrag betalen om de boeking definitief te maken. Betaal altijd via Airbnb en nooit direct aan de verhuurder van de accommodatie. In dat geval is er een kans dat je met een oplichter te maken hebt en je je geld kwijt bent.    

Concurrenten 

Airbnb is zeker niet het enige platform dat consumenten hun eigen huizen en kamers laat verhuren. Bekende concurrenten zijn booking.com, homeaway.com, vrbo.com, wimdu.com, perfectplaces.com en tripping.com.

Lees ook:Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • gearbooker-cameras
  Eerste indruk  |  8 jun.

  Gearbooker: airbnb voor foto- en video

  Wie bij een bijzondere gelegenheid een dure camera wil gebruiken, kan terecht bij verschillende verhuurbedrijven voor foto- en videoapparatuur. Of bij Gearbooker, waar het een fluitje van een cent is om ook je eigen spullen te huur aan te bieden.
   1 reactie
 • GoBoony
  26 mei.

  Goboony

  Met Goboony huur je een camper van een andere particulier. Het is meestal goedkoper dan huren van een ‘gewone’ camperverhuurder, al blijft de borg aan de hoge kant.
   1 reactie
 • ArtikelBeeld-Deelsites2--wehelpen
  19 mei.

  WeHelpen

  Iedereen heeft wel eens hulp nodig. Je kunt in zo’n geval bij je buren aankloppen, of eens een kijkje nemen op wehelpen.nl
 • peerby-online
  25 apr.

  Peerby

  Via Peerby.nl leen je spullen van mensen in de buurt of kun je zelf spullen beschikbaar stellen om uit te lenen. Duurzaam en kostenbesparend!
   1 reactie