icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Airbnb

Een gunstig geprijsd logeeradres huur je bij een andere consument, via Airbnb. Hoe goed en handig werkt dit deelplatform?

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:25 april 2017

ArtikelBeeld-Airbnb

Conclusie

Airbnb heeft een ruim en gevarieerd aanbod van accommodaties in binnen- en buitenland. Het boekingssysteem werkt snel en handig. Let wel op de annuleringsvoorwaarden: die kunnen wisselen per accommodatie.

Maar Airbnb is ook een zeer commercieel bedrijf dat een fikse commissie vraagt (volgens Airbnb meestal 6% tot 12%, maar het varieert) en bovendien netwerkmarketing bedrijft: het beloont je als jij vrienden aanlevert waar zij reclamemails naar toe kunnen sturen. Bij schade tijdens je verblijf moeten huurder en verhuurder er zelf samen uit zien te komen, want Airbnb houdt zich zoveel mogelijk afzijdig. Sommige verhuurders zullen daarom vooraf een borg vragen.

Je kunt best een leuk logeeradres scoren via Airbnb, als je maar rekening houdt met de minder mooie kanten van het platform.

Voordelen:

 • Gemak voor huurders en verhuurders.
 • Enorme variatie in accommodatie en prijzen.

Nadelen:

 • Fikse commissie.
 • Geen kwaliteitsgarantie (deels ondervangen door recensies).
 • Vage en brede juridische voorwaarden, allemaal in het Engels.
 • Veel reclamemails.

We zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen met Airbnb! Meld ze in onze Community.

Hoe werkt het?

De website van Airbnb helpt je snel op weg. Het zoeken naar accommodaties kan zonder in te loggen. Je vult slechts 4 dingen in:

 • je bestemming
 • de gewenste aankomstdag
 • de vertrekdag
 • het aantal gasten

Aan de hand van deze variabelen filtert Airbnb de beschikbare accommodaties. Dat zijn er vaak nog steeds heel wat. Je kunt het aanbod reduceren door met een schuifje je maximumprijs aan te geven en het kamertype (hele woning, privékamer, gemeenschappelijke ruimte).

Ook met het geografische kaartje naast de accommodaties is het aanbod te verkleinen. Door in te zoomen en te schuiven beperk je het aanbod. En er is nog een aparte filterpagina waarmee je specifieke wensen kunt aangeven zoals gratis parkeren, TV, internet, of zelfs de aanwezigheid van een jacuzzi.

De prijzen zijn altijd in euro’s, ook al zoek je in Canada of Nieuw Zeeland.

Selectie aanpassen

Niet tevreden met het aanbod? Door te manoeuvreren met het prijsbereik, de minimum en maximumprijs en het kaartje, krijg je een heel nieuw aanbod aangeboden. Als het tot je mogelijkheden behoort, kun je ook een week later kiezen en kijken of er dan een geschiktere accommodatie beschikbaar is.

Recensies belangrijk

Bij de accommodaties staan sterrenwaarderingen en recensies van gasten. Van een objectieve of gestandaardiseerde beoordeling is geen sprake maar een accommodatie/verhuurder die door huurders 40 keer als excellent wordt beoordeeld zal toch wel in orde zijn. Lees vooral ook de recensies, ze bevatten vaak zinvolle opmerkingen.

Registreren

Om een gevonden kamer of woning te boeken moet je je (eenmalig) registeren bij Airbnb. Dat kan met je Facebookaccount, je Google-account of via een inschrijfformulier. Een deel van de verhuurders op Airbnb eist van huurders dat ze zich vooraf legitimeren.

Dat doe je door een foto of scan van je complete ID te uploaden naar Airbnb. Dat is eigenlijk onveilig. Hoe meer bedrijven (onnodig) je ID-kopie vereisen, hoe groter de kans op identiteitsdiefstal en ID-fraude.

Helaas verstopt Airbnb Europa zich achter de boterzachte privacywetgeving van Ierland waar het officieel gevestigd is.

Betalen

Gaat de verhuurder akkoord met je reservering, dan moet je het complete bedrag betalen om de boeking definitief te maken. Betaal altijd via Airbnb en nooit direct aan de verhuurder van de accommodatie. In dat geval is er een kans dat je met een oplichter te maken hebt en je je geld kwijt bent.

Concurrenten

Airbnb is zeker niet het enige platform dat consumenten hun eigen huizen en kamers laat verhuren. Bekende concurrenten zijn booking.com, homeaway.com, vrbo.com, wimdu.com, perfectplaces.com en tripping.com.

Over delen gesproken: we zijn benieuwd naar jouw ervaringen met Airbnb! Deel ze met ons in het Community-topic over Airbnb.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • gereedschap-klussen-keukenkastjes
  4 jun.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • reisverzekering-gavin
  Eerste indruk  |  23 jan.

  Gavin

  Gavin is een zogenoemde risksharingservice. Samen met andere deelnemers deel je het risico dat bijvoorbeeld je fiets of smartphone wordt gestolen. Wat maakt Gavin anders dan je hiervoor verzekeren?
 • huisjehuisje-eersteindruk
  Eerste indruk  |  16 jan.

  Huisjehuisje: huurwoningen ruilen

  HuisjeHuisje is de ‘Tinder-app’ voor het ruilen van je huurwoning. In eerste instantie is de app gericht op de grote steden maar iedereen met een huurwoning en verhuiswens kan zich aanmelden. De privacyverklaring laat nog wat te wensen over.
 • petbnb
  Eerste indruk  |  7 aug.

  Petbnb

  Wil je op vakantie of een dagje weg, maar heb je geen oppas voor je hond? Met Petbnb.nl – een soort Airbnb voor honden – vind je online een hondenoppas bij jou in de buurt. Wij namen de proef op de som.