icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Airbnb: onze ervaring

Airbnb is het bekendste platform voor het huren van een betaalbaar logeeradres bij mensen thuis. Natuurlijk hebben we Airbnb ook aan een praktijktestje onderworpen. Hoe gaat het zoeken en boeken in de praktijk?

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:25 april 2017

ArtikelBeeld-Airbnb

Natuurlijk hebben we Airbnb ook echt even geprobeerd. We overnachten in een badplaats waar vroeger overal bordjes ‘Zimmer mit Frühstück’ hingen. Die cultuur bestaat nog steeds, accommodaties genoeg, vanaf ongeveer €35. We zien een prachtig huis uit 1908. Niet goedkoop: €102 per nacht. Om de hoek is een hotel voor €79. Particulier is niet per se goedkoper.

Voorwaarden

We lezen de kleine lettertjes van Airbnb en dat valt niet mee. De lange lijst met voorwaarden is in het Engels en dat begint met een ingewikkelde uiteenzetting over met welke Airbnb ik nu eigenlijk zaken doe. Van zo’n grote organisatie verwacht ik beter en dan vooral in het Nederlands. Het belangrijkste artikel is eigenlijk het Gast Restitutiebeleid, voor als het fout gaat. Artikel 1 somt de omstandigheden op waaronder Airbnb tot restitutie kan overgaan. In artikel 2 staat meer over de mogelijkheid tot restitutie of omboeken (handiger, zo ver van huis), in artikel 3 vinden we de formele vereisten.

Afwijkende prijzen

We zoeken ons logeeradres weer op. Er staat €88 op de overzichtspagina. Op de eigen pagina van ons onderkomen staat echter €66 + €20 voor het schoonmaken en €13 servicekosten (de commissie voor Airbnb), exclusief €2,15 toeristenbelasting. Totaal €101,15. Dat is ruim méér dan die €88 op de overzichtspagina.

We mogen niet boeken zonder een foto van onszelf op te sturen, ‘zodat de verhuurder mij kan herkennen.’ Daarna wordt me een 4-cijferige code gevraagd. Nog voordat ik me kan afvragen wat hiervan de bedoeling is, gaat de telefoon en lepelt een computerstem mij 4 cijfers op.

Betalen mag nog steeds niet, eerst moeten we akkoord gaan met 3 soorten voorwaarden (die vele uren ‘leesplezier’ geven). Daarna worden we doorverwezen naar iDeal, voor de betaling. De verhuurder kan ons herkennen, er is betaald, we komen met z’n tweeën. De bevestiging van Airbnb is binnen, even later een vriendelijk mailtje van de verhuurster, we zijn gerust. Ondanks een paar rafelrandjes werkt het prima en gemakkelijk.

Netwerkmarketing

De bevestigingsmail nodigt uit tot netwerkmarketing. Tot mijn verbazing kan ik in 1 klap mijn hele adresboek erin kieperen. Ik krijg €20 als mijn vrienden ook gaan airbnb-en en zelfs €65 als een van mijn vrienden gaat verhuren. Geen écht geld natuurlijk, een airbnb-tegoed. Airbnb zet zo mij en anderen aan om e-mailadressen over te dragen van mensen die daar geen toestemming voor hebben gegeven. Dat is in Nederland verboden (onze anti-spamwetgeving verbiedt het belonen van consumenten bij tell-a-friend-acties). Inmiddels hebben wij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op de hoogte gebracht.

Overnachting

Onze eigen verhuurster máákt er wat van. We komen in een tweekamerappartementje, niet heel groot, douche, toilet, brandschoner kán niet, eigen ingang, eigen parkeerruimte, eigen terras. Geen ochtendzon, maar wel stroopwafels op tafel! En de volgende morgen het meest luxueuze ontbijt dat we in jaren gezien hebben. Zimmer mit Frühstück via Airbnb. Dat ging goed.

We zijn ook heel benieuwd naar jouw ervaringen met Airbnb! Deel deze ervaringen in de Community.

Lees verder:

Nieuw & interessant

 • gereedschap-klussen-keukenkastjes
  4 jun.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • reisverzekering-gavin
  Eerste indruk  |  23 jan.

  Gavin

  Gavin is een zogenoemde risksharingservice. Samen met andere deelnemers deel je het risico dat bijvoorbeeld je fiets of smartphone wordt gestolen. Wat maakt Gavin anders dan je hiervoor verzekeren?
 • huisjehuisje-eersteindruk
  Eerste indruk  |  16 jan.

  Huisjehuisje: huurwoningen ruilen

  HuisjeHuisje is de ‘Tinder-app’ voor het ruilen van je huurwoning. In eerste instantie is de app gericht op de grote steden maar iedereen met een huurwoning en verhuiswens kan zich aanmelden. De privacyverklaring laat nog wat te wensen over.
 • petbnb
  Eerste indruk  |  7 aug.

  Petbnb

  Wil je op vakantie of een dagje weg, maar heb je geen oppas voor je hond? Met Petbnb.nl – een soort Airbnb voor honden – vind je online een hondenoppas bij jou in de buurt. Wij namen de proef op de som.