icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Peerby

Via Peerby.nl leen je spullen van mensen in de buurt of kun je zelf spullen beschikbaar stellen om uit te lenen. Duurzaam en kostenbesparend!

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:25 april 2017

peerby-online

Gereedschap en huishoudelijke artikelen lenen

gereedschap-uitlenenDie boormachine kun je misschien nog wel bij die aardige, handige buurman lenen, maar een behangafstomer, een slijptol of een partytent…?

Als de buurman het niet heeft kun je het vragen aan de kwart miljoen Nederlanders die zich hebben ingeschreven op Peerby. Per wijk zijn dat gemiddeld tientallen mensen. Die krijgen jouw leenverzoek toegemaild of in de Peerby-app. De mensen die eerder hebben aangegeven dat ze het gevraagde kunnen uitlenen worden het eerste benaderd, zo slim is Peerby wel.

Voordelen

 • Gratis
 • Geen advertenties op de site, ondanks de kosten
 • Ook (ver)huren mag
 • Een borgsom vragen (bij verhuur of uitlenen) is toestaan
 • Je bent niet verplicht zelf spullen uit te lenen (wel zo sportief als je het wel doet)

Nadelen

 • Je krijgt veel leenverzoeken in de mail. Soms wel meerdere per dag.

Vraag en aanbod matchen

De mensen die het gevraagde in huis hebben en ook willen uitlenen, reageren zelf op het verzoek. Peerby matcht vraag en aanbod maar bemoeit zich niet met de ‘leenafspraak’ die mensen vervolgens maken. Alleen bij duidelijke schendingen van de Peerbyspelregels grijpen de websitebeheerders in.

Site en app werken prettig, vlot en gemakkelijk en je wordt goed op de hoogte gehouden van de status van je leenverzoeken. Wel merken we dat buiten de grote steden het aantal gebruikers relatief laag is zodat je minder kans hebt op een snelle match’. Maar als je geen haast hebt blijft Peerby ook buiten de grote stad het proberen waard. Waarom zou je geld uitgeven als dat niet per se hoeft?

Peerby is een zeldzaam geldloos initiatief. Site, apps, de mensen achter Peerby; kosten zijn er wel, dus ergens zal geld vandaan moeten komen. Desondanks geen advertentie te zien. Wat een opluchting.

Heb je zelf leuke of minder leuke ervaringen met Peerby? Deel je ervaringen met Peerby in onze community.

Lees verder:

Nieuw & interessant

 • gereedschap-klussen-keukenkastjes
  4 jun.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • reisverzekering-gavin
  Eerste indruk  |  23 jan.

  Gavin

  Gavin is een zogenoemde risksharingservice. Samen met andere deelnemers deel je het risico dat bijvoorbeeld je fiets of smartphone wordt gestolen. Wat maakt Gavin anders dan je hiervoor verzekeren?
 • huisjehuisje-eersteindruk
  Eerste indruk  |  16 jan.

  Huisjehuisje: huurwoningen ruilen

  HuisjeHuisje is de ‘Tinder-app’ voor het ruilen van je huurwoning. In eerste instantie is de app gericht op de grote steden maar iedereen met een huurwoning en verhuiswens kan zich aanmelden. De privacyverklaring laat nog wat te wensen over.
 • petbnb
  Eerste indruk  |  7 aug.

  Petbnb

  Wil je op vakantie of een dagje weg, maar heb je geen oppas voor je hond? Met Petbnb.nl – een soort Airbnb voor honden – vind je online een hondenoppas bij jou in de buurt. Wij namen de proef op de som.