icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

 • Meer eerste indrukken

  Eerste indruk | 23 januari 2018

  Gavin
Meer eerste indrukken

Peerby Go

Eerste indruk|Spullenleensite Peerby heeft sinds kort een commercieel broertje: Peerby Go. De dienst helpt je spullen te huren van andere consumenten: van een beamer tot een bakfiets. De tarieven zijn opvallend laag en de spullen worden gratis bezorgd en opgehaald. Peerby Go is gestart in Amsterdam en Utrecht. Als het daar een succes is, volgt de rest van Nederland.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:30 oktober 2015


Merk Peerby Go

Richtprijs € tarieven wisselen


Type deeleconomie-dienst


peerby go

BakfietsDe deeleconomie is met Peerby Go een interessante dienst rijker: een website die consumenten spullen helpt te huren van andere consumenten. Deze huur is inclusief een verzekering. Peerby Go levert 2 voordelen:

 1. gratis bezorggemak (bezorgen en weer ophalen
 2. tarieven die lager zijn dan die van commerciële verhuurbedrijven

Zo kost bij Peerby Go een klopboormachine €10 per dag terwijl bijvoorbeeld Rentpartner €13 rekent. Iemand vraagt €19 per dag voor een bakfiets op Peerby Go terwijl een commercieel bedrijf al gauw €25 vraagt. Bij verhuurbedrijven is vaak een borg vereist, bij Peerby Go vooralsnog niet.

Laten we hopen dat Peerby Go een succes wordt in proefsteden Amsterdam en Utrecht, dan kan de huurdienst over de rest van Nederland worden uitgerold.

Van Peerby naar Peerby Go

Peerby appSpullen delen via internet kan al een tijdje via Peerby.com. Het is een website en app waarmee je buren kunt vragen om aan jou iets te lenen, bijvoorbeeld een klopboor of ladder. Daar hoort geen financiële vergoeding bij. Jij kunt uiteraard ook zelf spullen uitlenen via Peerby. 

Er is nu ook een commerciële variant met de naam Peerby Go, om te beginnen in Amsterdam en (sinds eind oktober) ook in Utrecht. Tegen betaling is het mogelijk om spullen te huren van de buren. Dat biedt een paar voordelen. Peerby Go houdt een overzicht bij van beschikbare spullen, zodat je snel weet of iets beschikbaar is. Ook is de verzekering goed geregeld. Mocht er wat misgaan, ondervind je daar geen financiële schade van.

Overzicht van spullen

Op de site van Peerby Go is een overzicht te zien van beschikbare spullen en de bijbehorende prijzen. Het aanbod is opgedeeld in de categorieën tuinspullen, avondvertier, klussen, feestje en eropuit. De prijzen variëren van een paar euro tot enkele tientjes. Dat is inclusief bezorgen en ophalen.

Proef op de som

Hogedrukreiniger hurenOm de proef op de som te nemen, huurden wij een hogedrukreiniger, een negatievenscanner en een Xbox One. De producten bleken snel beschikbaar en werden afgeleverd door de verhuurders zelf. Zij ontvangen daardoor de vergoeding voor bezorgen, die anders naar de fietskoerier gaat die Peerby Go inschakelt (overigens schakelt Peerby Go alleen in Amsterdam fietskoeriers in).

De verhuurders vertelden af en toe spullen uit te lenen, waarbij opviel dat in oktober de lederhosen hard gingen. Blijkbaar is het Oktoberfest ook in Amsterdam populair. De hogedrukreiniger werd overigens pas veel later dan afgesproken opgehaald door de verhuurder. Hij had hem toch niet nodig, vertelde hij.

Bijzonder verzoek

Om uit te zoeken of Peerby Go ook spullen kan leveren die niet standaard op de site staan, vulden we een verzoek in voor een negatievenscanner. Dat bleek geen probleem voor Peerby Go. Binnen een dag hadden we een aanbod. We konden een scanner lenen voor €16,50 per dag. Als we langer dan 3 dagen huurden was er 50% korting. Deze scanner werd door een fietskoerier gebracht en opgehaald. Over het bezorgen en ophalen word je zowel per mail als per sms op de hoogte gehouden. Ook mailde Peerby Go aanwijzingen over het gebruik van de scanner.

Wat te doen bij schade?

Het huren van spullen leverde in ons geval geen problemen op. De spullen zagen er prima verzorgd uit en werkten goed. Volgens Peerby Go zijn mensen voorzichtig met het huren van buurtgenoten, maar schade is niet uitgesloten. Mocht het mislopen, dan is er een verzekering. Die vergoedt schade door een huurder. Alleen als die onvoorzichtig is geweest, wordt de schade verhaald. Ook in het geval van diefstal wordt de schade vergoed. Daarbij wordt de dagwaarde uitgekeerd, waarbij wordt gekeken naar prijzen van vergelijkbare producten op Marktplaats. Als er tijdens het vervoer schade ontstaat, wordt dat geregeld met de fietskoerier.

Lees meer:

Wat is Peerby Go?

De dienst Peerby Go is het commerciële broertje van de spullenleensite Peerby. Het ‘lenen van je buren’ wordt bij Peerby Go ‘huren van je buren’. Peerby Go is alleen nog beschikbaar in Amsterdam en Utrecht en zit nog in de opstartfase. Als alle kinderziektes eruit zijn, wil Peerby Go zijn dienstverlening uitbreiden naar andere steden. Het bedrijf kon nog niet zeggen in welke plaats(en) en op welke termijn.

Prijzen

De prijzen voor het huren van spullen variëren. Ter indicatie enkele voorbeelden:

 • Touw en blok: €7,50 per dag
 • Bakfiets: €19 per dag
 • Bladblazer: €12 per dag
 • Gas Terraskachel: €25 per dag
 • Triviant: €5 per dag
 • Beamer: €12,50 per dag
 • Laminaatsnijder: €12,50 per dag
 • Spiegelreflexcamera: €20 per dag

Partytent hurenDe tarieven zijn over het algemeen iets voordeliger dan bij commerciële verhuurbedrijven:

Klopboormachine

Zo kost bij Peerby Go een klopboormachine €10 per dag. Verhuurbedrijf Rentpartner rekent €13.

Bakfiets

Een bakfiets huren bij een commercieel bedrijf kost al gauw €25. Bij Peerby Go komt dat op €19 per dag.

Geen borg

Bij commerciële verhuurbedrijven is vaak een borg vereist. Daar is bij Peerby Go geen sprake van. Bovendien worden de spullen gratis thuisbezorgd en opgehaald.

Aanbod

Ook als een product niet wordt vermeld op de site van Peerby Go, is het soms toch beschikbaar. Het is mogelijk om in te vullen in welk product je interesse hebt. Peerby Go gaat dan uitzoeken of ze het kunnen leveren en tegen welke prijs.

Gratis bezorgd

De spullen worden gratis geleverd bij de huurder. Dat gebeurt of door een fietskoerier (ter waarde van €9), of door de verhuurder zelf. In het laatste geval houdt deze wat meer over aan de verhuur.

Lees meer:

 

Nieuw & interessant

 • gereedschap-klussen-keukenkastjes
  4 jun.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • reisverzekering-gavin
  Eerste indruk  |  23 jan.

  Gavin

  Gavin is een zogenoemde risksharingservice. Samen met andere deelnemers deel je het risico dat bijvoorbeeld je fiets of smartphone wordt gestolen. Wat maakt Gavin anders dan je hiervoor verzekeren?
 • huisjehuisje-eersteindruk
  Eerste indruk  |  16 jan.

  Huisjehuisje: huurwoningen ruilen

  HuisjeHuisje is de ‘Tinder-app’ voor het ruilen van je huurwoning. In eerste instantie is de app gericht op de grote steden maar iedereen met een huurwoning en verhuiswens kan zich aanmelden. De privacyverklaring laat nog wat te wensen over.
 • petbnb
  Eerste indruk  |  7 aug.

  Petbnb

  Wil je op vakantie of een dagje weg, maar heb je geen oppas voor je hond? Met Petbnb.nl – een soort Airbnb voor honden – vind je online een hondenoppas bij jou in de buurt. Wij namen de proef op de som.