icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Peerby: onze ervaring

Hoe gaat het lenen van spullen via Peerby in de praktijk? Wij namen de proef op de som.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:20 april 2017

peerby-online

Hoe werkt het?

De site oogt frisgroen, niet zonder reden: het voordeel van lenen is dat er minder spullen nodig zijn. Overcapacitieit benutten is één van de kenmerken van de deeleconomie. Voordelig voor de lener, goed gevoel voor de uitlener, deeleconomie in de sociale zin van het woord.

Al direct na het invullen van je straatnaam kun je het aantal Peerby-leden binnen buurtbereik zien. Wij hebben meteen al 120 groene stippen op de kaart. Hoopgevend, al is het nog lang niet zeker dat ook jouw gewenste dingetje dichtbij te vinden is, want het succes van Peerby is volledig afhankelijk van het aantal mensen dat iets wil uitlenen.

Op de kaart staat helaas niet hoeveel spullen er door die 120 mensen beschikbaar gesteld worden en ook niet hoeveel uitleners er onder die 120 zijn. Alleen maar leners, dát schiet niet op.

Voorwaarden

Gebruikmaken van de deelsite kan alleen als je akkoord gaat met de voorwaarden van Peerby; een prettig leesbaar A4-tje. Peerby staat toe dat je een vergoeding vraagt, maar niet als ‘wij het vermoeden krijgen dat je commercieel bezig bent’. Een advertentie van een verhuurbedrijf gaat eraf. Maar even verder staat toch ‘lener/huurder’. Dat roept vragen op over grijze grenzen tussen commercieel verhuren en particulier lenen.

De wet is overigens duidelijk: zodra er sprake is van een vergoeding, is het huren en niet lenen. Desondanks is huur niet onredelijk voor dure of aan slijtage onderhevige zaken. Een borgsom mag ook, maar spreek goed af waarvoor die borgsom is, dat voorkomt misverstanden.

Nog een mooie zin: ‘Gebruik je gezond verstand en doe geen dingen die je normaal ook niet doet. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.’ Goede raad, maar het is geen juridisch houdbare voorwaarde.

Peerby ‘helpt en ondersteunt je graag bij het oplossen van problemen’ maar is ‘juridisch niet aansprakelijk.’ De overeenkomst is tussen lener en uitlener, maar dus ook huurder en verhuurder. Iets te nonchalant negeren de voorwaarden de juridische verschillen tussen lenen en huren.

Privacy

Halverwege de voorwaarden staat een link naar de privacyverklaring. Die is langer dan de voorwaarden, maar toch ook duidelijk en leesbaar. Mooi pluspuntje voor mijn privacy: Peerby plaatst mij niet precies op de juiste plek op de kaart, maar hanteert een foutmarge van 200 meter.

Account maken

Inschrijven kan met je Facebookaccount of via een formulier dat je voornaam, e-mailadres, wachtwoord en je adres vraagt. Je krijgt de vraag of je jouw aanmelding gepubliceerd wilt zien op Facebook, maar dat hoeft niet.

Tenslotte de vraag: wat wil je zelf uitlenen, een tiental voorwerpen komt voorbij. Eenmaal aangemeld kun je later nog bijstellen wat je precies of nog meer ter uitlening hebt.

Geprobeerd op 2 locaties

We hebben Peerby op 2 locaties, door 2 verschillende gebruikers uit laten proberen.

 • In Noordwijk (26.000 inwoners), als nieuwe gebruiker.
 • In Den Haag, een grote stad dus, 5 jaar gebruiker van Peerby.

De Haagse gebruiker geeft aan dat hij bij de meeste leenverzoeken binnen enkele dagen een reactie kreeg. Hij leende al onder meer fietsen, fietstassen, een slijptol, carnavalskleding en een schuurmachine. Hij leent zelf ook gereedschap uit.

Zoektocht naar kettingzaag

We zoeken in Noordwijk en directe omgeving een kettingzaag. 'Waarvoor heb je het nodig?', vraagt Peerby. Goeie vraag, dan weet de uitlener tenminste waar het om gaat. De website meldt dat het verzoek rondgestuurd wordt bij de buren. ‘Geef ze een paar minuten’, staat er.

Na een kwartiertje meldt Peerby dat er 21 verzoeken uitgezet zijn. We installeren intussen de Peerby-app. Al snel komt een lijstje met aanmeldingen, verzoeken en successen (gesloten leenovereenkomsten) in de buurt. Onze eigen vraag vinden we ook gemakkelijk weer terug. 2 uur later is er nog geen melding van een beschikbare kettingzaag.

Zoektocht naar boormachine

Een boormachine dan, uitleengereedschap bij uitstek, om een paar schilderijtjes op te hangen, mét een steenboortje alstublieft, zo duidelijk en volledig mogelijk.

Een halve dag later zijn er netjes mailtjes van Peerby die de status van onze verzoeken rapporteren. Op 250 verzoeken die Peerby voor ons heeft uitgezet is 3 keer negatief gereageerd en 247 keer niet. Weer een dag later zijn er geen nieuwe mailtjes meer, geen kettingzaag en ook geen boormachine. We bekijken ‘mijn oproepen’: Peerby is nog aan het rondvragen.

Het heeft wel iets van vissen: langs de kant wachten tot een kettingzaag of boormachine toehapt.

Na 24 uur meldt Peerby zich weer: 'Wil je dat we blijven doorzoeken?' 'Heb je op een ander manier een boormachine geleend?' Of:  'nee, niet meer nodig.' Niet meer nodig, geven wij aan. We hebben het geprobeerd,  het lukte niet, geen man overboord. Verkeerde buurt misschien.

In je oproep kun je ook aangeven wannéér je iets nodig hebt, een tandem voor de vakantie wil je liever ruim van tevoren verzoeken en bevestigd krijgen.

Zelf spullen uitlenen

Weer later krijgen we ook een paar oproepen van Peerby om spullen uit te lenen, tot een kilometer of 5 à 6 afstand.

De Peerby gebruiker in Den Haag krijgt veel meer aanvragen te verduren. Dat is een beetje irritant, beperking tot de ter beschikking gestelde artikelen zou praktischer zijn, die staan immers genoteerd.

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw ervaringen met Peerby! Deel je ervaringen met Peerby in de community.

Lees verder:

Nieuw & interessant

 • gereedschap-klussen-keukenkastjes
  4 jun.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • reisverzekering-gavin
  Eerste indruk  |  23 jan.

  Gavin

  Gavin is een zogenoemde risksharingservice. Samen met andere deelnemers deel je het risico dat bijvoorbeeld je fiets of smartphone wordt gestolen. Wat maakt Gavin anders dan je hiervoor verzekeren?
 • huisjehuisje-eersteindruk
  Eerste indruk  |  16 jan.

  Huisjehuisje: huurwoningen ruilen

  HuisjeHuisje is de ‘Tinder-app’ voor het ruilen van je huurwoning. In eerste instantie is de app gericht op de grote steden maar iedereen met een huurwoning en verhuiswens kan zich aanmelden. De privacyverklaring laat nog wat te wensen over.
 • petbnb
  Eerste indruk  |  7 aug.

  Petbnb

  Wil je op vakantie of een dagje weg, maar heb je geen oppas voor je hond? Met Petbnb.nl – een soort Airbnb voor honden – vind je online een hondenoppas bij jou in de buurt. Wij namen de proef op de som.