icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Peerby: risico's en rechten

Bij Peerby.nl leen je spullen bij mensen in jouw buurt. Maar wat kan er misgaan en op welke hulp kun je dan rekenen? De meeste gebruikers van Peerby zullen alleen lenen. Voor hen geven we de antwoorden op een aantal belangrijke vragen.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:25 april 2017

peerby-online

Verschil tussen Peerby en Peerby Go

Peerby faciliteert leenafspraken tussen consumenten maar is zelf geen partij en ook niet juridisch aansprakelijk. Het doet in enkele grote steden wel een proef met Peerby Go, een dienst waarbij consumenten én Peerby geld verdienen aan het verhuren van spullen. Daarbij is Peerby wél een partij in de overeenkomst en dus (mede) aansprakelijk. Als een via Peerby Go gehuurd apparaat de gebruiker ernstig verwondt kan Peerby de aansprakelijkheid niet zomaar afwijzen.

Mogelijke problemen met andere gebruikers

Afspraak wordt op een laat moment opgezegd door de uitlener

Als iemand niet meer reageert, kun je daar weinig aan doen, behalve nog eens sms-en, e-mailen of chatten. Je kunt het ook aan Peerby melden. Zij zoeken een andere uitlener voor je. Maar misschien lukt dat niet. Garanties kan Peerby niet geven. Begrijpelijk, gezien de vrijwilligheid van de uitleners. Pech bestaat.

Zijn er sancties als een lener of uitlener meermaals niets meer van zich laat horen?

Wanneer een uitlener niet meer reageert, dan kun je het beste proberen contact blijven zoeken. Maak er melding van bij Peerby. Als hij of zij ook bij andere gebruikers problemen blijft geven, dan neemt Peerby zelf contact op. Verwijderen van het platform is mogelijk, maar dat is een laatste middel.

Peerby bemiddelt één à tweemaal per maand omdat een leenafspraak niet goed loopt. Tot nu toe is er pas éénmaal iemand verwijderd van het platform, een teken dat het systeem werkt en bovenal vriendelijk is.

De uitlener/verhuurder blijkt niet te bestaan of wil niet meer

Peerby is gebaseerd op vrijwilligheid. Als mensen iets niet meer willen uitlenen of verhuren, dan is dat hun goed recht. Mocht je dit overkomen, dan probeert Peerby zo snel mogelijk een andere uitlener/verhuurder voor je te vinden.

Wat als er geen reactie komt op het leenverzoek?

Bij Peerby worden 80% van de oproepen binnen 30 minuten beantwoord met minimaal 1 ja. De kans is groot dat je een andere uitlener vindt. Mocht dat niet lukken, dan raadt Peerby je aan het op een later moment opnieuw te proberen of in een andere buurt te zoeken.

Wat als de lener/huurder schade veroorzaakt aan het artikel

Als iets kapot gaat, moet je het uiteraard zelf laten herstellen of vervangen. Om gedoe te voorkomen kun je vooraf een foto maken van het geleende of een borgsom afspreken. Als je er desondanks niet uitkomt kan Peerby bemiddelen.

Kan er een sanctie volgen, wat en hoe?

Mocht een gebruiker zich niet aan de regels houden, dan neemt Peerby contact op om een structurele oplossing te vinden. Bij voortduring is verwijdering van het platform als laatste sanctie een mogelijkheid.

Wat als je ongepaste leenverzoeken ontvangt

Je kunt oproepen markeren als ongewenst, per e-mail (support@Peerby.com) of via de site.

Mogelijke problemen met spullen

Het artikel valt tegen, voldoet niet of is ongeschikt voor het doel

Weet wat je leent. Van tevoren duidelijke afspraken maken en vastleggen, foto’s van het geleende of gehuurde maken, samen de staat van het artikel controleren. Niet voor niets vraagt Peerby waarvoor je het artikel wilt gaan gebruiken. Zeker als er een borgsom afgesproken wordt, is het zaak de staat van het artikel goed vast te stellen en af te spreken wat precies het doel van die borgsom is en wanneer die (deels) ingehouden mag worden.

Als je er toch niet uitkomt met verhuurder/uitlener, laat Peerby weten, dan neemt Peerby contact op met lener en uitlener om het contact te herstellen, vaak blijkt het een miscommunicatie of een misverstand. Als het artikel toch niet voldoet of ongeschikt is, raadt Peerby de lener aan om een nieuw verzoek te doen.

Peerby faciliteert, de leendienst is gratis. Daarom kan er vanuit de organisatie zelf geen vervanging of reparatie aangeboden worden.

Waarschuwt Peerby als mensen elkaar gevaarlijke gereedschappen lenen, zoals een kettingzaag?

Peerby neemt aan dat mensen zelf hun hun gezonde verstand gebruiken en een kettingzaag niet zómaar, zonder instructies, meegeven.

Zijn nog niet al je vragen beantwoord? Post je vraag dan in onze Community-topic over Peerby

Lees verder:

Nieuw & interessant

 • gereedschap-klussen-keukenkastjes
  4 jun.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • reisverzekering-gavin
  Eerste indruk  |  23 jan.

  Gavin

  Gavin is een zogenoemde risksharingservice. Samen met andere deelnemers deel je het risico dat bijvoorbeeld je fiets of smartphone wordt gestolen. Wat maakt Gavin anders dan je hiervoor verzekeren?
 • huisjehuisje-eersteindruk
  Eerste indruk  |  16 jan.

  Huisjehuisje: huurwoningen ruilen

  HuisjeHuisje is de ‘Tinder-app’ voor het ruilen van je huurwoning. In eerste instantie is de app gericht op de grote steden maar iedereen met een huurwoning en verhuiswens kan zich aanmelden. De privacyverklaring laat nog wat te wensen over.
 • petbnb
  Eerste indruk  |  7 aug.

  Petbnb

  Wil je op vakantie of een dagje weg, maar heb je geen oppas voor je hond? Met Petbnb.nl – een soort Airbnb voor honden – vind je online een hondenoppas bij jou in de buurt. Wij namen de proef op de som.