icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Petbnb

Eerste indruk|Wil je op vakantie of een dagje weg, maar heb je geen oppas voor je hond? Met Petbnb  – een soort Airbnb voor honden – vind je online een hondenoppas bij jou in de buurt. Wij namen de proef op de som.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:7 augustus 2017


Website www.petbnb.nl


Tarieven Wisselend (oppassen mogen tarieven zelf bepalen)


petbnb

Conclusie

Petbnb.nl is een overzichtelijke site waarop je snel je weg vindt. Wel zijn er hier en daar wat slordigheidjes. Het aanbod van honden-oppassen in de grote steden is goed. In de provincie valt het aanbod nog wat tegen.

Pluspunt: de klantenservice reageert snel op onze vragen. 

Onkostenvergoeding

Op de Petbnb-site kun je naar honden-oppassen in de buurt zoeken. Het gaat hier niet om professionele dierenpensions, maar om mensen die een onkostenvergoeding krijgen voor het oppassen. Van deze vergoeding houdt Petbnb een bepaald percentage in, onder andere om het platform te onderhouden.

Petbnb richt zich uitsluitend op honden (‘pet’ is Engels voor huisdier). Wel zijn er plannen om in de toekomst ook voor andere huisdieren oppas te regelen. 

Hoe werkt het?

Aanmelden

Je kunt je registeren door simpel je persoonlijke Facebookprofiel aan de dienst te koppelen (‘inloggen met Facebook’) of door je te registeren met je naam en e-mailadres. Vervolgens kun je de gegevens van je hond (of meerdere honden) opgeven.

Behalve zijn naam, ras, gewicht, geslacht, en chipnummer, wil Petbnb onder andere weten of je hond goed met andere honden, katten en kinderen samen kan, of hij allergieën heeft, waar en hoe laat hij te eten krijgt, wie de dierenarts is en wat het polisnummer is van de verzekering. Je bent dus wel even bezig met invullen. 

Zoek een oppas

Ga naar ‘Vind een hondenoppas’ en vul de plaats in waar je woont. Er verschijnt een kaart en een lijst met Petbnb-oppassen bij jou in de buurt. Je kunt je zoekopdracht filteren op prijs, huis of appartement, veel, weinig  of geen buitenruimte. Vind je het belangrijk dat de oppas zelf geen honden heeft (of juist wel), dan kun je dit ook aangeven. 

Petbnb_smartphone

Let goed op dat de oppas past bij de behoeften van jouw hond. De website zelf geeft aan dat sommige mensen maximaal maar op 1 hond passen, maar andere aanbieders kunnen tot wel 5 honden tegelijk laten logeren. Niet elke hond zal zich thuis voelen bij een grote groep honden. 

Bij elke oppas staat een kalender met beschikbare data. Ook vind je er de eisen van de oppasser. Sommigen aanbieders willen niet op bepaalde rassen passen, zoals Pitbull terriërs, of hebben liever geen al te grote honden of juist geen puppy’s.

Lees in ieder geval de beoordelingen van andere mensen en kijk naar het niveau van de oppasser: 

 • Brons: de oppas heeft 5 of meer beoordelingen.
 • Zilver: de oppas heef 10 of meer beoordelingen,
 • Goud: de oppas heef 25 of meer beoordelingen,
 • Platinum: de oppas heef 50 of meer beoordelingen. 

Pootjes geven

Leuk voor andere hondenbezitters die een oppas zoeken: laat een beoordeling achter op de site. Dat kan ook met pootjes. 5 pootjes staat voor een hoge waardering, 1 voor een lage.

Kennismaken

Heb je een geschikt adres gevonden, dan kun je de oppas een berichtje sturen via Petbnb voor een eerste (gratis) kennismaking. Je kunt ook meteen een aanvraag doen voor een boeking, maar Petbnb raadt je aan eerst kennis te maken met de oppas om te kijken of het wel klikt tussen je hond en de oppas.

Reserveren

Na een geslaagde kennismaking vraag je een reservering aan voor een boeking. Maak een keuze uit ‘dagopvang’ of ‘logeren’. Klik vervolgens op aankomst en vertrek en geef aan hoe laat je je hond komt brengen en ophalen. Bij je reservering kun je aangeven of je er prijs op stelt dat de oppas foto’s opstuurt van de logeerpartij van je hond.

Betalen

Heeft de oppas je aanvraag geaccepteerd, dan kun je gaan betalen. Dit kan alleen met iDeal, zodat er geen gedoe is met betalen, volgens Petbnb. Het oppasgeld wordt op de eerste werkdag na afloop van het oppassen overgemaakt op de rekening van de oppas. 

Naar de oppas

Om het logeren zo vertrouwd mogelijk te maken voor je hond is het verstandig zijn favoriete speeltje, kleed of mand mee te geven. Je moet altijd zelf voedsel meenemen en eventuele medicijnen. Geef vooraf duidelijke instructies over de gewoontes van je hond, zoals uitlaattijden.

Als er geen contact kan worden gezocht in een geval van nood, ga je er volgens de voorwaarden mee akkoord dat de oppas een beslissing kan nemen over de behandeling van je hond. Laat dus altijd je telefoonnummer achter.

Wat kost het?

De oppassers bepalen hun prijs zelf. Gemiddeld kost dagopvang €12 en een nachtje logeren €15. Sommige oppassen met hoge beoordelingen en een hele persoonlijke benadering kunnen €25 tot wel €40 per nacht rekenen.

Ter vergelijking: we hebben de tarieven van enkele dierenpensions bekeken. Die rekenen per etmaal vanaf €10 voor een kleine hond en €20 voor een grote.  

Petbnb_hond2Het nadeel van de professionele dierenpensions is dat ze de hond meestal niet in de buitenlucht uitlaten (en de meeste Petbnb-oppassen wel).

Een groot voordeel is dat de pensions moeten voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen op het gebied van dierenwelzijn. De medewerkers moeten onder andere een cursus hebben afgerond die ze goed met dieren leert omgaan. Aan de oppassers op Petbnb worden veel minder eisen gesteld, dus hun kwaliteit kan wisselen. 

Regionale dekking

Het aantal oppasadressen in Nederland op Petbnb is 416  (augustus 2017). De meeste zijn te vinden in de Randstad met Amsterdam als uitschieter. Hier kun je op 128 plekken je viervoeter achterlaten. Den Haag telt 27 oppasadressen, Utrecht 22 en Maastricht 2. In kleinere plaatsen is het lastiger om een oppas te vinden. 

Annuleren

Een boeking kun je altijd kosteloos annuleren. Petbnb belooft het gehele bedrag terug te storten.

Verzekering

Volgens de algemene voorwaarden van Petbnb ben je verplicht om als hondeneigenaar een aansprakelijkheidsverzekering te hebben die schade dekt die jouw hond veroorzaakt. Het is goed om dat even te controleren in je polis. 

Een geschil?

Petbnb.nl is op geen enkele wijze partij bij de overeenkomst tussen de baasje en de oppas, meldt de site. Alle geschillen tussen een baasje en de oppas dienen onderling te worden opgelost. Petbnb.nl is niet aansprakelijk voor enige schade veroorzaakt als gevolg van een wel, niet of gedeeltelijk uitgevoerde logeerafspraak. 

Proef op de som

Inloggen en profiel aanmaken

We gingen op zoek naar een oppasadres voor Snuf, een ‘schipperke’ van 14 jaar. Het registeren met een e-mailadres mislukte, maar met een Facebook-account inloggen ging probleemloos. Een profiel aanmaken voor Snuf was makkelijk.

Zoektocht

Daarna gingen we op zoek. Helaas vonden we binnen de eigen woonplaats geen enkel oppasadres, wel 1 op 10 km afstand. Bij de kennismaking bleek het huis voor Snuf niet geschikt. Het had een steile trap en Snuf loopt slecht. Het voorstel van de oppas om hem op te tillen, hebben we moeten afwijzen: Snuf wordt niet graag opgetild, en zeker niet door vreemden.

Over het betalen kon mevrouw kort zijn. Dat deed ze liever cash in plaats van via het betalingssysteem van Petbnb. Voor haar was de website meer een platform om gratis reclame te maken. Dat is natuurlijk niet zo netjes. 

Platinum account

Uiteindelijk vonden we 20 km verderop een oppas die veel ervaring heeft met Petbnb. Zijn ‘platinum’-account telt maar liefst 5 pootjes! Snuf zou hier op rozen zitten. Het reserveren was een makkie. Bij het betalen – in dit geval €15 voor een dag – ging er echter iets mis. Wij kregen het volgende bericht: Balen! Deze aanvraag is verlopen omdat je niet op tijd hebt betaald. Vreemd, want de dag van oppassen stond pas over 10 dagen gepland. Al snel kregen we een berichtje dat de betaling wél was gelukt. 

Snuf heeft een topdag gehad. Wel is het jammer dat we er 20 kilometer voor om moesten rijden.

Nieuw & interessant

 • gereedschap-klussen-keukenkastjes
  4 jun.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • reisverzekering-gavin
  Eerste indruk  |  23 jan.

  Gavin

  Gavin is een zogenoemde risksharingservice. Samen met andere deelnemers deel je het risico dat bijvoorbeeld je fiets of smartphone wordt gestolen. Wat maakt Gavin anders dan je hiervoor verzekeren?
 • huisjehuisje-eersteindruk
  Eerste indruk  |  16 jan.

  Huisjehuisje: huurwoningen ruilen

  HuisjeHuisje is de ‘Tinder-app’ voor het ruilen van je huurwoning. In eerste instantie is de app gericht op de grote steden maar iedereen met een huurwoning en verhuiswens kan zich aanmelden. De privacyverklaring laat nog wat te wensen over.
 • gearbooker-cameras
  Eerste indruk  |  8 jun.

  Gearbooker: airbnb voor foto- en video

  Wie bij een bijzondere gelegenheid een dure camera wil gebruiken, kan terecht bij verschillende verhuurbedrijven voor foto- en videoapparatuur. Of bij Gearbooker, waar het een fluitje van een cent is om ook je eigen spullen te huur aan te bieden.