icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is deeleconomie?

Waar staat de deeleconomie precies voor en wat heb je eraan?

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:25 april 2017

ArtikelBeeld-Peerby

We geven veel geld uit aan het kopen van spullen. Maar een flink deel gebruiken we nauwelijks. Denk aan klus- of tuingereedschap of kampeerspullen. Ook onze auto staat meer stil dan dat hij rijdt. Zonde! Het is slim om die weinig gebruikte spullen met elkaar te delen. Dat spaart geld, is beter voor het milieu en maakt steden socialer; al dat delen levert betekenisvolle contacten op.

Delen doen we al heel lang

Delen doen we al heel lang maar dan in kleine kring. Bijna iedereen heeft wel een familielid, kennis of buurman waar hij af en toe wat van leent. Nieuw in de deeleconomie zijn de ‘deelsites’ waarmee consumenten spullen delen met mensen die ze (nog) niet kennen. Dat delen doen ze gratis of tegen een vergoeding. 

Er zijn honderden deelsites. Populair zijn:

Zulke bekende deelsites matchen vraag en aanbod in een oogwenk. Door dit gemak en het kosten besparen (of het verdienen aan je bezit) zijn de deelsites steeds populairder aan het worden. 

Vertrouwen

Vertrouwen is en blijft een drempel. Hoe kun je erop vertrouwen dat je jouw spullen heel terugkrijgt als je ze meegeeft aan een onbekende? Wie komt er slapen in jouw logeerbed? Kookt jouw thuiskok wel hygiënisch? Op die vraag kunnen de deelsites vaak geen volledig bevredigend antwoord geven. Ze zijn meestal slechts een ‘intermediair’ en niet verantwoordelijk voor een goede afloop. 

Recensies zijn belangrijk

Veel deelsites werken wel met recensies van verhuurders, leners en huurders, zodat je ongeveer weet met wat voor persoon je in zee gaat, maar dat is geen garantie dat hij of zij betrouwbaar is. Het is slim zelf even contact te leggen met degene aan wie je spullen uitleent of verhuurt; dan kun je het risico beter inschatten. En maak vooraf afspraken hoe eventuele schade af te wikkelen. Gaat het om een duurder apparaat, dan is een borgsom geen gek idee. 

Goed verzekerd

Voorkom echt grote financiële risico’s. Bij autodeelsites als SnappCar is een allrisk-verzekering inbegrepen, maar Airbnb gaat er vanuit dat je zelf een goede dekking voor schade regelt via je woning- en inboedelverzekering (let op: veel polissen bieden geen dekking bij commerciële verhuur van je woning).

Lees meer over verzekeren bij tijdelijke verhuur.

Tijd en kennis delen

Ook als mensen hun tijd en kennis willen delen rekenen we dat tot de deeleconomie. Denk aan mensen die via WeHelpen allerhande klussen doen voor mensen die hulp of gezelschap zoeken. Of aan kennisplatform Konnektid dat toegang geeft tot mensen in je omgeving die jou gratis iets kunnen leren. 

Deeleconomie als verdienmodel

Sommige diensten worden in een adem genoemd met de deeleconomie maar vallen er waarschijnijk net buiten omdat ze erg commercieel zijn en ‘gewone’ banen bedreigen. Neem taxidienst Uber. Uberchauffeurs zijn volgens critici overwegend flexwerkers zonder een sociaal vangnet.    

Klus-apps als Werkspot helpen consumenten een betaalbare klusser in de buurt te vinden, maar zijn ook minder tot de deeleconomie te rekenen. De meeste klussers in deze apps zijn professionals, niet handige particulieren die wat tijd over hebben voor klusjes bij anderen. 

Nieuw & interessant

 • gereedschap-klussen-keukenkastjes
  4 jun.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • reisverzekering-gavin
  Eerste indruk  |  23 jan.

  Gavin

  Gavin is een zogenoemde risksharingservice. Samen met andere deelnemers deel je het risico dat bijvoorbeeld je fiets of smartphone wordt gestolen. Wat maakt Gavin anders dan je hiervoor verzekeren?
 • huisjehuisje-eersteindruk
  Eerste indruk  |  16 jan.

  Huisjehuisje: huurwoningen ruilen

  HuisjeHuisje is de ‘Tinder-app’ voor het ruilen van je huurwoning. In eerste instantie is de app gericht op de grote steden maar iedereen met een huurwoning en verhuiswens kan zich aanmelden. De privacyverklaring laat nog wat te wensen over.
 • petbnb
  Eerste indruk  |  7 aug.

  Petbnb

  Wil je op vakantie of een dagje weg, maar heb je geen oppas voor je hond? Met Petbnb.nl – een soort Airbnb voor honden – vind je online een hondenoppas bij jou in de buurt. Wij namen de proef op de som.