icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Diëten

Door te veel te eten word je dik. Je krijgt dan meer energie binnen dan je verbruikt. De energie die je overhoudt slaat je lichaam op als vet. Wil je dit vet kwijt? Dan moet je de regel omdraaien. Verbruik meer energie dan je eet. De meeste diëten maken handig gebruik van dit principe. Is het volgen van een dieet gezond? Wel als je echt kilo's kwijt moet omdat je overgewicht hebt. Tussen verschillende diëten zitten grote verschillen. Lang niet alle diëten zijn gezond. Waar let je op bij het kiezen van een dieet?
Ineke Smit

Expert Voeding & Gezondheid

Home header dieten

Home ben ik te zwaarTest: ben je te zwaar?  

Wil je weten of het voor jou verstandig is om af te vallen? Met de BMI-test of tailletest kun je zien of je echt te zwaar of te licht bent. Afvallen of aankomen is soms nodig. Onder- of overgewicht kan je lichaam namelijk behoorlijke schade toebrengen. Welk dieet je moet kiezen, is niet eenvoudig. De meeste dieetboeken die op de markt komen zien er flitsend uit, maar zijn niet geschreven door voedingswetenschappers. Ze bevatten daardoor soms onzin.  

Home hoe werkt een dieetHoe werkt een dieet? 

Alle diëten gaan er vanuit dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Bij bijna alle diëten komt dat neer op minder eten, of het nu gaat om minder koolhydraten, zo nu en dan vasten of juist heel veel eiwitten. Het is belangrijk om een dieet te kiezen waar jij je goed bij voelt en dat aansluit bij jouw manier van leven. Let wel op: diëten die afraden om groente of fruit te eten zijn nooit gezond. Ook diëten waar je soms onbeperkt mag eten lijken aantrekkelijk, maar te veel is nooit goed. Alles met mate werkt het beste. 

Home crashdieetCrashdieet 

Je hele levensstijl omgooien of een crashdieet volgen, is echt niet altijd nodig als je wat kilo's kwijt wilt. Daarnaast is te veel afvallen in een week niet gezond. Probeer eens een tijdje de vette en suikerrijke producten over te slaan en minder te eten. Laat tussendoortjes staan en beweeg. Neem de trap, ga op de fiets, of loop naar het station. Zo voel je je al snel fitter en merk je dat afvallen nog sneller gaat. 

Haalbaar 

Sommige diëten zijn totaal niet haalbaar. Je krijgt bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen binnen of moet dure preparaten aanschaffen. Daarnaast zijn diëten met strenge regels of die veel afwijken van je eigen voedingsgewoontes vaak niet lang vol te houden. Gelukkig zijn er ook diëten die gezond, betaalbaar en praktisch uitvoerbaar zijn. Met kleine veranderingen gaat het afvallen misschien wel langzamer, maar het is beter vol te houden.   

Lightproducten 

Vestig niet al je hoop op lightproducten. Ze zijn wel in te passen in een ‘slanke’ voeding, maar dat is dan ook alles. Maar ga je juist meer snoepen, dan schieten lightproducten natuurlijk weinig op. 

Te mooi om waar te zijn 

Ook bij diëten geldt: als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat meestal ook. Sommige diëten beloven van alles zonder dat het enige moeite kost. Je hoeft maar een pilletje te slikken en de kilo's vliegen eraf. Sommige voedingsmiddelen of pillen stimuleren de energieverbranding wel, maar dit gaat nooit om meer dan een paar kilo. 

Lees meer over: 

Nieuw & interessant

 • humus in schaal
  21 okt.

  Test: Hummus

  Is het nou houmous, hummus, humus of hummous? Niet alleen de schrijfwijze van de populaire kikkererwtenpasta verschilt, maar ook de samenstelling en smaak van de hummus uit supermarkten. De experts zijn over de meesten niet erg positief.

   4 reacties
 • dieetpillen
  Nieuws  |  11 okt.

  Slimfruit splitst onterecht abonnement in de maag

  De Consumentenbond ontving in korte tijd meer dan 400 klachten over Slimfruit. Na bestelling van een proefpakketje afslankmiddelen 'moeten' consumenten een vervolgzending van €68 afnemen.

   44 reacties
 • afvalrepen
  Nieuws  |  10 jun.

  Afvalrepen en shakes vaak suikerbommen

  Fabrikanten prijzen afvalrepen en shakes vaak aan als uitgebalanceerde maaltijdvervangers met alle essentiële voedingsstoffen om gezond mee af te vallen.

 • Schijf-van-vijf
  Nieuws  |  8 apr.

  De nieuwe Schijf van Vijf

  In maart 2016 presenteerde het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf, waarin de nieuwe richtlijnen Goede Voeding zijn verwerkt die de Gezondheidsraad het afgelopen jaar uitbracht.

   1 reactie