icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Diabetesweek in de apotheek

Nieuws|Tot en met 20 november houden de apotheken in Nederland de Diabetesweek in de apotheek. In de deelnemende apotheken kun je gratis je bloedsuikerspiegel laten testen.

Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:16 november 2010


Stofwisseling

Diabetes mellitus (suikerziekte) krijgt tijdens de Diabetesweek in de apotheek extra aandacht. Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het hormoon insuline, dat door de alvleesklier wordt geproduceerd, zijn werk niet goed kan doen. Dat betekent dat de koolhydraten in de voeding onvoldoende of helemaal niet worden benut. De bloedsuikerspiegel blijft dan constant te hoog, omdat de energie niet door het lichaam gebruikt kan worden. Daarom zijn mensen met diabetes vaak moe. Overgewicht vergroot de kans op suikerziekte, omdat overgewicht de normale werking van insuline verstoort. Hoe zwaarder, en hoe langer de periode van het overgewicht, des te groter het risico van suikerziekte.

Langzame koolhydraten

Tegenwoordig wordt bij koolhydraten ook de term glykemische index (GI) gebruikt. De glykemische index drukt uit hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Die snelheid is bij producten verschillend, vandaar dat je ook wel leest over 'snelle' en 'langzame' koolhydraten. Een hoge GI-waarde wil zeggen dat de koolhydraten snel worden opgenomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor bananen. Peulvruchten als bonen en linzen hebben juist een lage GI-waarde: de koolhydraten die erin zitten, moeten eerst in de darm worden afgebroken. Bepaalde diëten zijn mede gebaseerd op de GI. Producten met een lage GI zouden helpen om af te vallen, producten met een hoge GI zou je beter kunnen mijden.

Andere eetgewoonten

Edith Feskens, professor humane voeding in Wageningen is daar niet zo zeker van: 'Van de 80.000 mensen die we zo'n 6 jaar gevolgd hebben komen degenen die vooral voedsel met een lage GI eten, het minst aan. Maar het verschil is minimaal.' Toch zou je de GI wel als leidraad kunnen gebruiken, meent Feskens, want negatieve gevolgen zijn er niet: 'Eet meer groente en fruit in plaats van vruchtensap, vervang tarwebrood door roggebrood en eet meer pasta en minder aardappels. Vooral door aardappelpuree schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. De structuur van de koolhydraten verandert door er puree van te maken.' Is de invloed op overgewicht dus nog onvoldoende duidelijk, de aanwijzingen dat voedsel met een lage GI bijdraagt aan het voorkomen van diabetes zijn overtuigender, aldus Feskens in de Gezondgids special, die verschijnt op 10 december.

Nieuw & interessant

 • Ontbijtgranen 1200x800
  Nieuws  |  2 jul.

  Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

  Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.
 • dieet-pillen
  17 jun.

  Vochtafdrijvers in afslanksupplementen

  Producenten gebruiken vochtafdrijvers in afslanksupplementen. Helaas helpen zulke stoffen niet om vet te verliezen. Hoe zit dit precies? 
 • zeewier
  3 jun.

  Voedingshypes

  Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.
 • gluten vrij
  3 jun.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.