icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Etiket op voeding duidelijker

Nieuws|Alle etiketten van voedingsmiddelen moeten de voedingswaarde vermelden. Dit vloeit voort uit een nieuwe Europese wet die op 13 december 2011 van kracht is gegaan. Zo wordt het makkelijker om verschillende producten met elkaar te vergelijken.

Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:14 december 2011


Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

  • Verplichte vermelding van de voedingswaarde: dit laat zien hoeveel calorieën, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suiker, eiwitten en zout er in 100 gr of 100 ml van het product zit.
  • Transparante informatie: afbeelding en tekst mogen niet misleidend zijn. Zo moet op het etiket te zien zijn of het bijvoorbeeld om analoge kaas (een goedkope variant van echte kaas) of plakvlees (samengesteld uit meerdere stukken) gaat.
  • Land van oorsprong: bij vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte moet op de verpakking komen te staan uit welk land het afkomstig is. Voor rundvlees bestond deze regel al.
  • Allergenen duidelijk vermeld: allergenen zijn stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Deze moeten duidelijk op de verpakking vermeld worden. Dit geldt ook voor producten in de losse verkoop.
  • Goed leesbare informatie: er gelden eisen voor de  lettergrootte, zodat de informatie voor iedereen leesbaar is.

Voor fabrikanten is drie jaar de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen en de etiketten aan te passen. Voor de verplichte vermelding van de voedingswaarde geldt een overgangsperiode van vijf jaar.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Nieuw & interessant