icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vragen over gezonde voeding bij kinderen

Vragen en antwoorden over gezonde voeding bij kinderen.
Linda de Gouw
Linda de Gouw

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  29 januari 2014


Tips om af te vallen

Vraag:
Mijn zoon van 12 snoept niet, eet drie maaltijden op een dag drinkt bijna een liter water per dag. Ook sport hij drie keer in de week (voetbal). Hebben jullie nog tips? Want het lukt maar niet om gewicht te verliezen.

Antwoord:
Probeer in ieder geval de basisvoedingsmiddelen aan te houden. Dat zijn de hoeveelheden die een jongen van 12 ongeveer nodig heeft. Gebruik daarbij mager broodbeleg, vlees en melkproducten, en dranken zonder suiker, zoals koffie, thee en water (kijk dus uit met frisdranken, limonades, maar ook sapjes).

Zorg dat hij 3 niet te grote hoofdmaaltijden heeft om de 5-6 uur, en daar tussenin een gezond tussendoortje zoals een stuk fruit of plakje ontbijtkoek. Verdeel de maaltijden en calorieën ook goed over de dag. Vaak hebben mensen de neiging overdag weinig te eten en 's avonds een grote maaltijd. Terwijl we vaak overdag het actiefst zijn. Zorg dus voor een goede balans hierin.

Qua beweging voor zijn leeftijd is dagelijks minimaal 1 uur aan te raden. Zorg er dus voor dat er op niet-voetbal dagen ook voldoende wordt bewogen.

Te zwaar

Vraag:
Onze dochter van bijna zeven is te zwaar voor haar leeftijd. Wat kunnen we daaraan doen? We letten al erg op.

Antwoord:
Zorg voor drie gezonde hoofdmaaltijden met zo veel mogelijk magere producten. Kies daarnaast voor verantwoorde tussendoortjes zoals fruit of een plakje ontbijtkoek. Kijk ook eens naar het drinken. Gebruik zo veel mogelijk suikervrije dranken en vermijdt frisdranken en sapjes. Daarnaast is voor kinderen minimaal één uur beweging per dag aan te raden. Helpt dit alles niet, neem dan eens contact op met een diëtist in de buurt voor een op maat gemaakt advies toegespitst op de situatie van je dochter.

Nieuw & interessant

 • nieuw-gewichtsconsulent
  Nieuws  |  8 feb.

  Kwaliteit gewichtsconsulenten wisselt sterk

  Het advies van gewichtsconsulenten varieert enorm in kwaliteit, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • app-voedingscentrum-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  15 jan.

  Voedingscentrum-app ‘Kies Ik Gezond?’

  De app ‘Kies ik Gezond?’ heeft als doel mensen gezondere voedingskeuzes te laten maken. Het Voedingscentrum hoopt met de app ‘een revolutie in de supermarkt’ te ontketenen. Is deze app werkelijk revolutionair?
 • voedingswaarde etiket nieuws
  Nieuws  |  4 aug.

  Glutenvrije producten niet altijd gezonder

  Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • Beeld boek terugval en verleiding
  Eerste indruk  |  16 mei.

  Terugval en verleiding

  Afvallen is één ding. Als dat eenmaal gelukt is, is het de kunst om de kilo’s er af te houden. Daar gaat het boek 'Terugval en verleiding' over.