icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kwaliteit gewichtsconsulenten wisselt sterk

Nieuws|Het advies van gewichtsconsulenten varieert enorm in kwaliteit, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Regelmatig verzuimden de gewichtsconsulenten essentiële vragen te stellen, bijvoorbeeld over medicijngebruik en gezondheidsklachten.

Babs van der Staak

Babs van der Staak , Woordvoerder Gepubliceerd op:8 februari 2018

nieuw-gewichtsconsulent

De Consumentenbond liet 4 vrouwelijke mysteryshoppers op consult gaan bij 23 gewichtsconsulenten. Vervolgens beoordeelde de Consumentenbond de intake, het vragen naar algemene gegevens en voedingspatroon en het inhoudelijke advies. Een derde van de gewichtsconsulenten bleek niet naar de medische situatie en gezondheidsklachten te vragen. De helft informeerde niet naar medicijngebruik. Dit zijn essentiële vragen, omdat gewichtsconsulenten bij medische klachten niet zelf advies mogen geven, maar door moeten verwijzen naar een diëtist of huisarts.

Beroepsvereniging

Van de 23 consulenten vroegen er 7 niet naar de motivatie van de cliënt en de helft vroeg niet naar het streefgewicht. 21 van de 23 gewichtsconsulenten uit de steekproef zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN), maar dat blijkt dus geen garantie te zijn voor een kwalitatief goed advies. De BGN reageert verrast op de onderzoeksuitkomsten. Wat betreft het ontbreken van belangrijke vragen over de medische situatie en het medicatiegebruik reageert bestuursvoorzitter Marianne Kramer: ‘dit is niet wenselijk. Hier móet altijd naar gevraagd worden. Dit is ook onderdeel van de opleiding en staat in ons handboek Cliëntbegeleiding.’

Het artikel over gewichtsconsulenten staat in de Gezondgids van februari en is online te lezen (pdf voor leden en niet-leden), inclusief de reactie van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland.

Lees ook:

Val jij liever af op eigen houtje of met professioneel advies? Praat mee in de community.

Nieuw & interessant

 • Ontbijtgranen 1200x800
  Nieuws  |  2 jul.

  Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

  Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.
 • dieet-pillen
  17 jun.

  Vochtafdrijvers in afslanksupplementen

  Producenten gebruiken vochtafdrijvers in afslanksupplementen. Helaas helpen zulke stoffen niet om vet te verliezen. Hoe zit dit precies? 
 • zeewier
  3 jun.

  Voedingshypes

  Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.
 • gluten vrij
  3 jun.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.