icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Sport- en dieet-apps ongezond voor privacy

Nieuws|De health-apps Endomondo, Lifesum, MyFitnessPal, Runkeeper en Strava delen persoonlijke gegevens met derden, zonder duidelijk te maken wie dat zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie 'Forbrukerradet'.

Gepubliceerd op:23 februari 2016

Sport-apps-niet-gezond-voor-privacy

De Consumentenbond vindt dat deze app-aanbieders hun privacyvoorwaarden consumentvriendelijker moeten maken.

Toegang tot gegevens

Runkeeper en MyFitnessPal geven de GPS-positie van de gebruiker door, zelfs als de app niet actief is. Endomondo deelt gegevens (leeftijd, geslacht en sportprestaties) met Google en andere 'advertentiepartners'. Ook Lifesum en MyFitnessPal spelen allerlei gegevens door aan derde partijen die niets met de app te maken hebben. Endomondo, Lifesum, MyFitnessPal en Runkeeper vragen bovendien toegang tot gegevens die niet nodig zijn voor de dienst. Strava lijkt wat beter om te gaan met de privacy van de gebruiker: de app vraagt als enige bij de installatie geen overdreven toegangsrechten tot de diverse gegevens op de telefoon en Strava belooft dat derde partijen de informatie alleen mogen gebruiken voor het doel van de app.

  Overzicht privacybeleid sport- en dieetapps

[Versie 2, d.d. 8 maart 2016]

Privacyvoorwaarden

De Noorse consumentenorganisatie onderzocht de privacyvoorwaarden van 5 populaire health-apps voor Android en iOS: 3 sport-apps (Endomondo, Runkeeper en Strava) en 2 dieet-apps (Lifesum en MyFitnessPal). De voorwaarden zijn lang en vaak onleesbaar, waarbij MyFitnessPal de kroon spant. De app heeft ruim 9000 woorden nodig om zijn privacybeleid uit te leggen en is erg vaag over wat er exact gebeurt met gegevens: 83 keer staat er 'kan' of 'mag' in de voorwaarden. Strava en Runkeeper kunnen bovendien de voorwaarden aanpassen zonder gebruikers daarover te informeren.

Privacyvoorwaarden sport-apps

Under Armour, het bedrijf achter Endomondo en MyFitnessPal, heeft de privacyvoorwaarden van deze apps onlangs aangepast. Deze bevatten nog steeds vage bewoordingen en de Noorse consumentenorganisatie zal daarom een nieuwe analyse uitvoeren.

Zie ook:

 • Meer over het onderzoek naar sport-apps
 • De campagne #Appfail van de Noorse Consumentenorganisatie

Nieuw & interessant

 • Ontbijtgranen 1200x800
  Nieuws  |  2 jul.

  Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

  Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.
 • dieet-pillen
  17 jun.

  Vochtafdrijvers in afslanksupplementen

  Producenten gebruiken vochtafdrijvers in afslanksupplementen. Helaas helpen zulke stoffen niet om vet te verliezen. Hoe zit dit precies? 
 • zeewier
  3 jun.

  Voedingshypes

  Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.
 • gluten vrij
  3 jun.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.