icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Telefoonapp kan helpen bij afvallen

Nieuws|Het bijhouden van een voedings- en activiteitendagboek op de telefoon kan helpen om meer af te vallen dan een programma met alleen voedings-, beweeg- en gedragslessen.

Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:20 december 2012


Wie op een telefoon bijhoudt wat er is gegeten en hoeveel er bewogen is, lukt het beter om gewicht te verliezen en dit gewicht er af te houden, dan mensen die alles alleen op papier bijhouden. Dit rapporteren onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago.

Applicatie op de telefoon en feedback

Aan het onderzoek deden 69 volwassenen met overgewicht of obesitas mee. Allemaal volgenden zij hetzelfde programma met voedings-, beweeg- en gedragslessen. Een groep hield een voeding en beweegdagboek bij aan de hand van een applicatie op een telefoon. Hierop was hun doel zichtbaar en werd de actuele calorie-inname bijgehouden. Dit konden de deelnemers vervolgens gebruiken om de energie-inname zelf te reguleren. Daarnaast kreeg deze groep elke twee weken feedback, gebaseerd op de ingevulde gegevens. De andere groep had geen telefoon en kreeg geen feedback.

De deelnemers die gebruik maakten van de telefoon en minimaal 80% van de lessen volgden verloren het meeste gewicht. Ook in totaal deden de gebruikers van de telefoon het beter. Zij verloren gemiddeld 3,9 kg meer gewicht dan de groep zonder telefoon.    

Bron: The JAMA network

Nieuw & interessant

 • Ontbijtgranen 1200x800
  Nieuws  |  2 jul.

  Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

  Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.
 • dieet-pillen
  17 jun.

  Vochtafdrijvers in afslanksupplementen

  Producenten gebruiken vochtafdrijvers in afslanksupplementen. Helaas helpen zulke stoffen niet om vet te verliezen. Hoe zit dit precies? 
 • zeewier
  3 jun.

  Voedingshypes

  Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.
 • gluten vrij
  3 jun.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.