icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Uiterlijk meergranenbrood bedrieglijk

Nieuws|Fabrikanten bestrooien de korst van meergranenbrood rijkelijk met allerlei soorten zaden én granen, maar in het brood zelf zitten vaak niet veel verschillende graansoorten, soms zelfs maar twee. Het percentage granen - naast tarwe - in een meergranenbrood houdt meestal ook niet over, doorgaans niet meer dan 1% per graansoort. Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond voor de Consumentengids van september.

Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:25 augustus 2014


Op de verpakking van het meergranenbrood prijken vaak prachtige zinnen als 'brood zoals brood bedoeld is', 'precies zoals het moet zijn' en 'om van te genieten'. Voor de voedzaamheid kunnen consumenten echter vaak beter volkorenbrood eten dan meergranenbrood. Meer dan de helft van de onderzochte meergranenbroden bevat minder vezels dan volkorenbrood. Meergranenbrood is soms eigenlijk een soort witbrood gemaakt van tarwebloem met een klein beetje andere granen en zaden en pitten. De donkere kleur komt vaak door de toevoeging van gerstemoutmeel en gebrande suiker. In dat geval zegt de donkere kleur dus niets over de voedzaamheid van het brood.

Zout

40 consumenten die regelmatig meergranenbrood eten, beoordeelden 15 soorten meergranenbrood uit de supermarkt op uiterlijk, geur en smaak. Daarnaast werd gekeken naar de hoeveelheid vezels en zout en het etiket. Beste uit de test zijn het Casonette licht meergranenbrood van Ekoplaza en het Boeren meergranen maanzaadbrood van Albert Heijn. De meeste broden blijven onder de wettelijk afgesproken zoutgrens. Ook een expertpanel, bestaande uit een ambachtelijke bakker, een bakkerijtechnoloog en een Franse bakker, beoordeelde het brood. Slechts 3 van de 15 broden konden hen echt bekoren: AH Boeren meergranen maanzaad, AH Liefde & Passie meergranen en AH Zaanse Snijder meergranen.

Nieuw & interessant

 • Ontbijtgranen 1200x800
  Nieuws  |  2 jul.

  Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

  Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.
 • dieet-pillen
  17 jun.

  Vochtafdrijvers in afslanksupplementen

  Producenten gebruiken vochtafdrijvers in afslanksupplementen. Helaas helpen zulke stoffen niet om vet te verliezen. Hoe zit dit precies? 
 • zeewier
  3 jun.

  Voedingshypes

  Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.
 • gluten vrij
  3 jun.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.