icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke suikers en zoetstoffen zijn er?

Als je naar de voedingswaarde op een etiket van levensmiddelen kijkt, staan koolhydraten en suikers vaak apart genoemd ('koolhydraten, waarvan suikers'). Wat is het verschil? Een zoete smaak in levensmiddelen kan ontstaan door verschillende soorten suikers.
Linda de Gouw
Linda de Gouw

Expert Voeding & Gezondheid


Suikers

Snelle suikers

Snelle suikers zijn in (bijna) pure vorm aanwezig in voedingsmiddelen en worden daardoor snel opgenomen in het bloed en de lichaamscellen. Snelle suikers worden dus niet uitgebreid door het lichaam verteerd. De glycemische index wordt in dit verband ook wel genoemd. Dit is een maat voor hoe snel en hoeveel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een product.

Langzame suikers

Langzame suikers oftewel koolhydraten, zijn lange ketens van bijvoorbeeld glucose aan elkaar. Als je langzame suikers eet, gaan verteringssappen aan de slag. Deze sappen knippen de lange ketens in kortere ketens en uiteindelijk in losse glucosemoleculen. Je lichaam neemt hierdoor de suikers langzamer op en krijg je minder hoge bloedsuikerpieken.

Lees meer over snelle en langzame suikers.

Zoetstoffen

Zoetstoffen zijn in te delen in 2 soorten: intensieve en extensieve zoetstoffen. Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker maar leveren geen energie of kilocalorieën. Hierdoor zijn ze favoriet in dieetproducten. Extensieve zoetstoffen worden ook wel polyolen genoemd en zitten in veel groenten en fruit. Deze zoetstoffen bevatten gemiddeld 2 kilocalorieën per gram.

Lees meer over zoetstoffen.

Suikers die werken als voedingsvezels

Sommige suikers worden niet volledig verteerd in de dunne darm. Omdat niet alles opgenomen wordt door je lichaamscellen, leveren ze minder calorieën. De onverteerde suikers komen in je dikke darm terecht, waar ze de groei van goede darmbacteriën bevorderen.

Oligofructose

Dit zijn korte ketens van koolhydraten die als voedingsvezel werken. Ze zijn wel verteerbaar maar creëren daarmee ook groei van bepaalde gunstige darmbacteriën.

Inuline

Inuline komt voor in wortels en planten en wordt in voedingsmiddelen gebruikt als voedingsvezel. Inuline is afbreekbaar in de dikke darm en stimuleert de juiste darmbacteriën tot groei. Andere suikers die als voedingsvezel werken zijn dextrine en polydextrose.

Nieuw & interessant

 • voedingswaarde etiket nieuws
  Nieuws  |  4 aug.

  Glutenvrije producten niet altijd gezonder

  Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • Beeld boek terugval en verleiding
  Eerste indruk  |  16 mei.

  Terugval en verleiding

  Afvallen is één ding. Als dat eenmaal gelukt is, is het de kunst om de kilo’s er af te houden. Daar gaat het boek 'Terugval en verleiding' over.
 • zeewier
  30 mrt.

  Voedingshypes

  Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.
 • Artikel cambridge weightplan
  23 mrt.

  Cambridge Weight Plan

  Bij het Cambridge dieet eet je maaltijdvervangers om af te vallen. Daarna voeg je stapje voor stapje gezonde voeding toe. Je telt dus geen calorieën. Wat zijn de voor- en nadelen van dit dieet?